Косопад при жените - хормоните са виновни

Стресът също влияе
18 юли 2017 08:37, Eкип на Puls.bg
1
Косопад при жените - хормоните са виновни
Reuters

Причините за женския косопад не са малко. Най-често срещаната причина за оплешивяване сред мъжете и жените е наследствеността. Ако в семейството ви има роднина, страдащ от оплешивяване, рискът се увеличава и при вас. Обикновено половите хормони тригерират тези фактори и затова проблемите започват още в пубертетна възраст.

 
В някои случаи косопадът може да е локална реакция на обща за организма стресова ситуация, например тежко боледуване, операция, травма, значителна редукция на тегло или при силен емоционален стрес – например загуба на роднина. Обичайно загубата на коса се възстановява след подобряване на общото състояние.
 
Хормоналните промени, които настъпват в женския организъм, през периодите на бременност и раждане, менопауза или след спиране на приема на противозачатъчни средства могат да обусловят временна загуба на коса. След нормализиране им започва спонтанно намаляване на косопада и усилване на растежа на нови здрави косми.
 
Косопадът обичайно е симптом на друго заболяване или дефицит на микро- или макронутриент.
 
Синдромът на поликистозните яйчници е едно често срещано заболяване сред младите жени в репродуктивна възраст. Причините за настъпването му и точната генеза на заболяването не е напълно уточнена, но обичайно той протича с хиперандрогенемия. Нивата на мъжките полови хормони в кръвта са повишени в резултат на нарушена стероидогенеза в яйчниците. Знаете, че те освен че произвеждат яйцеклетки, в тях се синтезират мъжки и женски полови хормони. 
 
Не във всички случаи на жени с поликистоза има андрогенна алопеция (оплешивяване в областта на скалпа). При тези от тях, при които се изявява, алопецията е по-скоро в резултат на генетичнодетерминирана по-висока чувствителноста на космения фоликул към андрогените.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За жалост, и при мен, 24-годишна, се наблюдава. Когато се сменяват сезонието, е нормално повече коса да ти пада. Взех си хума и ще се мия с хума - взех бяла, но май зелената е по-добра, но нямаше в аптеката. Защото имам и мазна коса и е за предпочитане зелена. Напоследък наддавам килограми - от стрес и напрежение, нерви, та най-вероятно те са причината.