Слънчеви лъчи – Как влияят на децата?

Тези със светла кожа са най-застрашени
19 юли 2017 09:52, Eкип на Puls.bg
6
Слънчеви лъчи – Как влияят на децата?
Reuters

Слънчевите лъчи, които достигат до земната повърхност, включват в състава си и УВ-лъчи. Най-общо те се разделят на UVA, UVB и UVC. Те имат редица ефекти върху организма, някои от които и неблагоприятни: 

UVA-лъчите предизвикват остаряване на кожата, образуване на бръчки, развитие на кожни новообразувания, като меланом. Тези лъчи почти безпрепятствено достигат до земната повърхност, преминавайки през озоновия слой на атмосферата. Те оказват съществен ефект върху кожата при излагането на слънце. Под въздействие на UVA лъчите в кожата се синтезира меланин, който е отговорен за изграждането на тена.
 
UVB-лъчите също могат да бъдат опасни, тъй като предизвикват изгаряния на кожата, развитие на катаракта, повлияват имунната система. Те също така се свързват с образуването на кожен рак. Счита се, че рискът от развитие на малигнен меланом (най-опасната форма на кожен рак) се асоциира с кожните изгаряния, които човек получава още в ранните години от живота. Ето защо е изключително важно предпазването на детската кожа от вредното въздействие на УВ-лъчите. По-голямата част от UVB-лъчите не могат да преминат през озоновия слой, но другата част успяват да достигнат до земната повърхност.
 
Най-застрашени са децата, които:
 
Имат множество бенки по кожата (или кожата, на чиито родители има повишена склонност към образуване на бенки).
 
Имат много светла коса и очи.
 
Имат фамилна анамнеза за рак на кожата, особено за малигнен меланом.
 
При тези деца родителите трябва да бъдат особено педантични и внимателни по отношение на защитата на кожата от действието на ултравиолетовите лъчи. Съдържанието на UV-лъчи в слънчевата светлина варира в зависимост от сезона и локацията. UV-лъчите са най-силни през летните месеци, както и на места, близки до Екватора. Там озоновият слой е най-тънък, което позволява на UV-лъчите в по-голяма степен да достигат до земната повърхност. Затова на тези места е необходимо използването и на по-силна слънцезащитна козметика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако искайте - вярвайте и си купувайте козметика от фармацевтичната мафия. Ако искате правете с децата си каквото родителите ви са правили с вас...
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие се мажете колко искате ,аз -след като проучих въпроса и разбрах ,че главната причина за рака, е недостига на вит. Д-който се образува само чрез слънцето-спрях да се мажа. Или ако ползвам ,то е фактор 15 максимум. Недостигът на бит. Д е отговорен за 14 вида рак,между който и тоя на кожата.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Озонова дупка -къде? Над Антарктида?:)
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Озоновият слой над Европа намалява средно с 3% за десетиелтие, което води до увеличване случаите на рак на кожата. Затова е важно сега да ползваме по-често такива слунцезащитни продукти, отколкото са се ползвали в миналото.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До фактедно време нямаше такава озонова дупка. сега е станала яма - лъчи всякакви,и колкото щеш !
1
0
 
2
 
! Отговори
факт преди 6 години
Едно време хич не се замисляхме как ни влияят слънчевите лъчи и растяхме здрави и весели,като по цял ден играехме под ,,опасните и вредни слънчеви лъчи'' .Сега ,благодарения на индустрията със слъцезащитни кремове-всеки втори има недостиг на вит. Д и съответно децата боледуват повече