Фъстъченото масло – полезно или вредно е?

Предпазва от проблеми със сърцето
21 ное 2017 12:00, Eкип на Puls.bg
5
Фъстъченото масло – полезно или вредно е?
Reuters

Фъстъченото масло е богат източник на основните хранителни вещества белтъчини, ненаситени мастни киселини, сложни въглехидрати и фибри. Интересен факт е, че съдържанието на наситени мазнини във фъстъците е изключително ниско. В състава на фъстъченото масло присъстват също повечето витамини от група В, витамините А, С и Е и важни микроелементи като калий, магнезий, калций, селен, мед и цинк. 

Ясно е, че наред с много приятните вкусови качества, този състав гарантира и няколко незаменими здравни ползи от редовната консумация на фъстъчено масло.
 
Превенция на високия холестерол и проблемите със сърцето
 
Като количество и качество на мастните киселини истинското фъстъчено масло има почти пълно сходство със зехтина. Изобилстват моно- и полиненаситените мастни киселини, които помагат за намаляване на лошия холестерол и повишаване на добрия. Тяхното действие се допълва много добре от високото съдържание на ниацин (витамин В3), който е сред природните продукти с най-изявено холестеролпонижаващо действие.
 
В допълнение ненаситените мастни киселини действат и противовъзпалително, поддържайки състоянието на кръвоносните съдове и намалявайки риска от тромбози и сърдечни проблеми. За намаляване риска от сърдечносъдови проблеми допринася и високото съдържание на калий във фъстъченото масло.
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фастъченото масло е много популярно в русия нали те са го измислили а после американците лудват по него като обезумяли
3
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднъж отитах фъстъчено масло - бляхх, гадост голяма.
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да са толкова евтини фъстъците, които внасяме означава че са канцерогенни, полезни друг път...
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога не комбинирайте фастъците с алкохол особено тези които имат високо кръвно. Може да си отидете без да усетите. Ако ги консумирате без алкохол са полезни.