Западът да спре истерията, Русия има свои интереси!

Путин: Крим може да бъде само руски
Обновена: 18 мар 2014 16:49 | 18 мар 2014 14:00, Елка Василева
565
Западът да спре истерията, Русия има свои интереси!
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Крим е стратегическа територия и трябва да бъде под силен устойчив суверенитет, който фактически днес може да бъде само руски, в противен случай може да го изгуби, заяви президентът на Русия Владимир Путин в изявление пред членовете на двете камари на руския парламент и ръководители на региони.

Русия не можеше да не откликне на молбата на Крим за помощ, противното щеше да е предателство, заяви Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му е било необходимо да бъдат създадени условия за това кримчаните за първи път в историята да могат да реализират правото си да определят съдбата си.

На Русия й предстои да приеме трудното решение за Крим, взимайки предвид съвкупност от вътрешни и външни фактори, заяви руският лидер. Той съобщи, че почти 92% от руснаците са „за“ присъединяване на Крим към Русия. Путин е внесъл проект за приемане на два нови субекта – Република Крим и Град Севастопол.

Русия зачита териториалната цялост на Украйна, заяви Путин. Но Крим, констатира той, „може да бъде само руски“.

Въоръжените сили на Русия не са влизали в Крим и Русия не е превишила числеността на войските, намиращи се в базата в Севастопол – 25 000 души, заяви руският лидер.

Още по темата

Путин благодари на украинските военнослужещи, които не се оцапаха с кръв в Крим.

Президентът на Русия призова ООН и САЩ да вземат решение по въпроса за кримския референдум по прецедента с Косово. „Действията на кримчаните ясно се вписват в тази инструкция“, е убеден руският президент.

Главните изпълнители на преврата в Украйна бяха националисти, русофоби, екстремисти, заяви Путин. „Те са подготвили държавния преврат, поредния. Планирали са да завземат властта, без да се спират пред нищо. В ход бяха пуснати и терор, и убийства, и погроми“, каза Путин. Точно тези хора по думите му определят днешния живот в страната.

Легитимни власти в Украйна няма и досега и много държавни органи са узурпирани от самозванци, заяви Путин. "Много държавни органи в Украйна бяха узурпирани от самозванци, които нищо не контролират в страната, а освен това те самите се намират под контрола на радикали", посочи Путин. "Дори срещата с някои от министрите от настоящото правителство става единствено с разрешението на бойците от "Майдана". Това не е шега. Това е реалността на живота днес", добави Путин.

Западните партньори преминаха чертата, държаха се грубо, безотговорно и непрофесионално, заяви Путин. Той подчерта, че прословутата политика на сдържане на Русия продължава и днес. Путин призова Запада да спре истерията и да признае, че Русия има национални интереси, които трябва да бъдат зачитани.

Путин обвини САЩ и техните съюзници, че си присвояват правото да решават съдбата на света, създавайки коалиция „който не е с нас, е против нас“, игнорирайки решенията на ООН.

Руският лидер изради признателност към народа на Китай, чието ръководство разглежда ситуацията в Крим в цялата й пълнота.

Решението за предаване на Крим в състава на Украйна е било прието с очевидно нарушение на конституционните норми, смята Владимир Путин. Инициативата за предаване на Крим на Украйна е изхождала лично от Никита Хрушчов, припомни Путин, като посочи, че за причините за това решение трябва да се произнесат историците.

След разпадането на Съветския съюз руският народ стана един от най-разделените народи, отбеляза президентът на Русия. Руснаците се умориха от перманентната криза, която разтърсва Украйна от над 20 години, каза той.

За Русия отношенията с Украйна винаги ще бъдат най-важните и ключовите, увери руският лидер. По думите му Русия винаги е проявявала разбиране към Украйна и по-специално за делимитирането на границите, разчитайки, че интересите и правата на гражданите на Русия на нейна територия ще се спазват.

Трябва да бъдат предприети всички мерки за приключване на процеса на реабилитация на кримско-татарския народ, които да възстановят пълните им права, заяви руският лидер. Според него ще е правилно в Крим да има три равноправни езика – руски, украински и кримско-татарски.

За да бъде разбрано решението на жителите на Крим да се присъединят към Руската федерация, трябва да се познава историята на региона и възникването на Русия, заяви Путин.  Той разясни "какво означава Русия за Крим и Крим за Русия". По думите му в този регион е бил древният град Херсон, където е приел православието светият княз Владимир, там са гробовете на руските войници, с чието мъжество през 1783 г. е бил превзет полуостровът, а Севастопол е град герой и база на руския Черноморски флот. Руският президент изброи няколко географски обекта в Крим, които окачестви като "символи на воинска слава и невиждана доблест" и като "свети места за Русия".

Путин отбеляза същевременно, че полуостровът представлява "уникална сплав от култури и традиции на различни народи" - руси, украинци, кримски татари и други, - които са се трудили рамо до рамо, "запазвайки своята самобитност, традиции, език и религия".

На 17 март вечерта Путин подписа разпореждане за подписване на договор за приемане на Република Крим в състава на Руската федерация и образуването на нови субекти в Руската федерация. По-рано президентът на Русия подписа указ за признаване на Република Крим за независима и суверенна държава. В указа се казва, че независимостта на Крим се признава от Русия въз основа на референдума, проведен в автономната област Крим на 16 март. Русия призна също специалния статут на град Севастопол в с състава на Република Крим.

По-рано в понеделник, 17 март властите в Крим обявиха независимостта на полуострова въз основа на проведения ден по-рано референдум. Над 96% от жителите на Крим гласуваха за влизане на Крим в Русия.

Референдумът не беше признат за конституционен от Киев, както и от международната общност. ЕС и САЩ го оцениха като посегателство срещу териториалната цялост на Украйна и наложиха санкции срещу руски и украински политици и чиновници. Москва и Крим настояват, че референдумът е легитимен.
 


565
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
448
0
 
0
 
! Отговори
Ататюрк преди 7 години
Путин е прав - великите империи имат свои интереси
447
0
 
4
 
! Отговори
тя преди 7 години
Когато говори Путин и боговете мълчат!В съвременната история ,човечеството не е имало по- умен политик от Путин и това вбесява злобарите...
446
0
 
5
 
! Отговори
тя преди 7 години
Колко са жалки и смешни със заплахите си американци и европейци. Те си мислят , че имат работа с някоя африканска или латиноамериканска страна , ало това е ПУТИН ,това е РУСИЯ !
445
1
 
14
 
! Отговори
Путин - велик преди 7 години
Към Обама и Западна Европа - значи може до отделите Косово от Сърбия. когато Косово никога не е вило албанско и няма санкции за вас. а щом Русия си върне нейна историческа територия. населена предимно с руснаци - ще предприемете санкции. а? Какъв е тоя двоен стандарт? Само си гледате интересите и искате да вземете ресурсите на Украйна. Дори сега Русия повече ще помогне на Украйна от вас - двата народа са много близки. Путин е 1000 % прав и е велик. каквато е и Русия.
444
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 498 Стига глупости! Кърджали е част от България, а Крим беше автономия. Аналогията е смешна.
443
0
 
22
 
! Отговори
ссср преди 7 години
Браво Вова браво Путин
442
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рецептата за хилядолетния мир е, да се премахнат Израел и САЩ от световната карта!
441
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От както започна цялата история в Украйна имам чувството, че живея в безпроблемна България. Аз нито мисля руснаците, нито украинците, те ще се оправят. Ами ние? И не се притеснявам, че Кърджали ще стане Крим. Единственото общо между двете е началната им буква. Първо българите с турско самосъзнание на нашата територия не биха заменили удобството за гурбет в Германия без визови пречки, второ те не са толкова фанатизирани както са някои в съседна Турция и освен това тук имат повече свобода.
440
2
 
35
 
! Отговори
Дарданов преди 7 години
Сериозно ми идва на ума да поискам руски паспорт. Каквото и да говорите, това е държавата, която си отстоява интересите и си защитава гражданите
439
0
 
12
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 7 години
До НИКИДа поясня"ТРЯБВА ЦЕЛИЯ СВЯТ ДА СЕ ОБЕДИНИ СРЕЩУ МУТРЕНСКАТА ДЪРЖАВА САЩ."Не трябва, по една основна причина: САЩ не са "мутренска" държава. Друго е определението за тази държава. "Мутренска държава" е такава, в която няма Правосъдие, по-високо от това на преценката на Мутрите.България? М?...;-)
438
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 7 години
До НИКИИ защо?
437
3
 
24
 
! Отговори
НИКИ преди 7 години
ТРЯБВА ЦЕЛИЯ СВЯТ ДА СЕ ОБЕДИНИ СРЕЩУ МУТРЕНСКАТА ДЪРЖАВА САЩ.
436
0
 
12
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 7 години
Странни спорове водите. Каквото и да ви разправят, става въпрос за пари.Русия има интерес да анексира ИСКОННО руския Крим, заради интереси. Става въпрос за стратегически излаз на море. На САЩ не им е изгодно Русия да има този излаз. Заради геостратегия. САЩ искат да заобградят Русия със свои съюзници, МАКСИМАЛНО близко, за да разположат ракети. На ЕС не им е изгодно, да се прокламира етническо разделяне на Държави. Щото ЕС е много-по-етнически, отколкото държавно-съставен..;-)
435
4
 
0
 
! Отговори
дим преди 7 години
До Лорабраво кака евала за инфото ама роснефт накой юе продава на изток на Ирак,Иран Саудитска Араба Азербайджан???????????На каде на изток се насочва а и как се изтглят облигации да ни обясниш.Не за друго ами един ден ако сикупим такива да знаем как да ги изтеглим за един ден иоткаде да ги изтеглим???????
434
2
 
18
 
! Отговори
Лора преди 7 години
Вече руските магнати са изтеглили от Америка облигации на обща стойност 105 милиарда долара, причинявайки паника сред американците. Главният изпълнителен директор на енергийния гигант "Роснефт" Игор Сечин започва тази седмица посещение в Азия, като Русия, безразлична към САЩ и ЕС започва изграждането на по-тесни връзки със страни от Изтока.
433
5
 
23
 
! Отговори
Марко-млад комунист преди 7 години
СЛАВА ТЕБЯ ВЕЛИКИЙ ВЛАДИМИРИЙ ВЛАДИМИРИЧ!!!!СЛАВА ВО ВЕЛИКАЯ РОССИЙ!!!!
432
0
 
7
 
! Отговори
dkfkr;ek преди 7 години
С 11 апреля на должность гендиректора СП General Motors и АвтоВАЗа GMАвтоВАЗ вернется директор по ускорению проектов Opel/Vauxhall Джеффри Гловер. - това е част от съобщение в руската преса. Говори много за санкциите.... и се отнася за разбиращите руски, за останалите наистина няма никакво значение... на тях каквото и да им кажат от САЩ е все вярно:)
431
7
 
0
 
! Отговори
666 преди 7 години
507 nezam koi e tapia nikoi ne te e obidil , i ti malko se obrazovai koi kakvo e napravil v ww2 ako nesa bili usa rusnacite v momenta da sa cast ot velikia raih , aman ot obrazovani , a kaputin skoro ste moli za milost ste go slozat tam kadeto my e mestoto i to ste go napraviat samite rusnaci samo gledai i se radvai
430
1
 
14
 
! Отговори
ДИМ преди 7 години
До ДО *** ДИМТЯ ПРОСТОТИЯТА НЕ ХОДИ ПО ГОРАТА ХОДИ ПО ХОРАТА.Преди да пишеш прочети малко дебели книги макар че за теб май щом е хартия все е за тоалетна.Исамо да ти подскажа за Пърл Харбърткогато САЩсе намесва активно с военна сила а преди това с конвои и провизии.И да ти кажа че САЩ е била изправена пред втори фалит от свръх производство и благодарение на втората световна война САЩ сестабилизирва понеже пласивра продукцията си.Ама общ работник е нормално да го знае Простено ти е
429
13
 
1
 
! Отговори
55 преди 7 години
***,*** в това което си казал,прозира това което си направил..

Спонсорирани публикации