Горанов обеща затягане на надзора над банките

Мястото на България е в еврозоната, категоричен е финансовият министър
Обновена: 20 яну 2015 14:06 | 20 яну 2015 13:05,
13
Горанов обеща затягане на надзора над банките
Снимка: Булфото

Въпреки че по време на банковата криза през лятото системата е издържала, правителството подготвя допълнителни законодателни промени, които да гарантират по-добър контрол над системата.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на 9-тата среща на бизнеса и правителството. Той не даде повече подробности за обмисляните идеи, но уточни, че ще има промяна в отговорността на колективните надзори и засилване на контрола върху системата. Според него финансовият надзор над банковата система не е бил добре структуриран и това се е видяло по време на лятната криза.

Горанов посочи още, че неписаното правило "Парите обичат тишината" не е повод да се премълчават или прикриват неудачите в системата.

За финансовия министър случилото се с КТБ не е чисто банков казус, а е "липсвала държавност, която да действа".

"Няколко месеца наблюдавахме проблема, без да имаме инструментариум да го решим", уточни Горанов. Според него кризата с банката е показала още, че обществото няма имунитет да забелязва натрупването на диспропорции. В същото време въпреки неудачите случилото се с банката с отнет лиценз не е разклатило цялата финансова система, успокои финансовият министър. 

"Финансовата система е стабилна или поне хората смятат така", обясни Горанов, посочвайки, че само 2% от влоговете, изплатени на клиентите на КТБ, са напуснали банковата система. 

Според Горанов и пазарите гласуват доверие на страната, защото преди ден Министерството на финансите е емитирало шестмесечни държавни ценни книжа (ДЦК) с доходност от 0,16 на сто.

Пред бизнеса финансовият министър обеща, че няма да има промени в данъчната система. "Данъчният модел е добър и не смятаме, че трябва да се променя", каза той и допълни, че подобни реформи се правят в условията на дълбока криза.

Горанов каза още, че мястото на България е в еврозоната и това е въпрос на стратегически приоритет.

Министърът коментира и реформите в пенсионната система, обяснявайки, че конкретно решение все още не е взето и дебатите текат. Според него възможността за конкуренция, която дава решението на управляващите, ще подобри дисбалансите в пенсионната система. "При слаба държава и слаб капиталов пазар трябва да сме уверени, че ресурсът се управлява така, че да не плащаме пенсиите чрез данъци", поясни той. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Закон и сега има.Въпросът е да се спазва. И ако някой го наруши, след това да си носи последиците.Ако това не се случи, каквото и да правят и гласуват, ще е безсмислено.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горанов, не забрявай и ЧПФ, докато не са ги източили и избягали като Цецо!
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха,ха,ха.И сега фонда за гарантиране на влоговете като е празен какво ще стане ако някоя друга банка го закъса и хората се наредят на опашки пред офисите и.Харчете си парите ,а не ги трупайте като хамстери защото такива като този ще ви ги вземат докато се усетите
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само противяги разни
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затягане дрън дрън. Целта е да могат да теглят от ЕС нови помощи, защото явно банките не са добре, а влоговете растат.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
OT NADZORA MOGE DA SE PRIBERAT MNOGO PODKUPI.MNOGO STARA HVATKA,ZA OBOGATIAVANE NA PARTIATA
6
0
 
16
 
! Отговори
:) преди 9 години
На човек с такъв мазен поглед не бих доверил и 1 лев. На челото му пише МОШЕНИК !
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В еврозоната ни чакат нови данъци за спасяване на банки и държави от ЕС. Много повече от 5 милиарда евро за загубите на КТБ.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
герб замазаха финансово престъпление за близо 5 млрд. няма наказани, няма уволнени, няма разследвани. заради такива замазвания, голяма част от българите гласуваха с краката си и се оттеглиха в нормални държави.
3
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
"То нямала инструменти държавата..." за борба с грабежите се оказа накрая! Нищо че дългo баламосваха преди това народа точно в обратното! Целта естествено е, виновниците пак да им се размине за колосалния грабеж, както си му е реда в България!
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО Е ПО-ДОБРЕ ДА НЕ ПРАВИ НИКАКВИ ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ.МИНИСТРИТЕ И СЪВЕТНИЦИТЕ ИМ НЯМАТ КАПАЦИТЕТ САМИ ДА СИ ИЗБЪРШАТ ЗАДНИЦИТЕ, А ТРЪГНАЛИ ДА ПИПАТ ВЪВ ФИНАНСОВАТА СФЕРА.ЕДИНСТВЕНОТО, КОЕТО СА В СЪСТОЯНИЕ ДА НАПРАВЯТ Е ТОТАЛНО И ОКОНЧАТЕЛНО СЪСИПВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА.ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ.
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция и Италия са в еврозоната и се чудят как да излязат и да вкарат свои валути. 3 гръцки банки имат офиси и в България и поискаха спасителни пакети от ЕС.

Спонсорирани публикации