"Без будилник": Стоките – един бисер в Стара планина

Чист въздух, уникален пейзаж и зареждащ климат
Обновена: 5 авг 2016 17:06 | 4 авг 2016 16:14, Анисия Иванова
19

Еменски каньон - дървените мостове. Снимка: Рангел Младенов, фотограф

Лятото е желан сезон от всеки и кой не би искал да избяга от големия задушен град? Днес в "Без будилник" ще дадем алтернатива на морето и ще ви заведем в едно от най-хубавите села на Стара планина - Стоките.

Селото прилича на картинка от приказка, пленява с прохлада и живописна природата. Но за да се усети истински красотата му, трябва да отделите поне 5 дни за забележителностите в района. Там всичко те грабва - вечерната прохлада, шума на реката, сутрешното птиче пеене, горите и най-вече тишината, така липсваща в големия град. От живописното селце тръгват разнообразни туристически маршрути, които извеждат към исторически и природни забележителности.

Разположено на 24 км от Севлиево, смята се, че селището е възникнало през турското робство. А за оригиналното му име две са версиите - едната, че името му е от стоките, които търговците предлагали през турското робство. Другата - там е мястото, където се събират водите на реките Негойчевица и Росица.

От Стоките може да поемете към Централен Балкан, а възможностите за маршрути са много. Ако тръгнете към местността Лъгът, за около четири часа ще стигнете до връх Мазалат. В близката хижа може да пиете ароматен чай от планински билки. На запад от върха са Пеещите скали - уникален скален феномен, оттам по международния туристически маршрут Е3 след тричасов преход се стига до хижа Тъжа.

От Стоките до Лъгът пътуването с кола е 30-тина минути, а там любителите на лова могат да опитат късмета си в бившето ловно стопанство на Тодор Живков. За туристите удоволствието е да се разходят и да се насладят на благородните елени, сърните, конете за езда, който са "на една ръка разстояние".

В стопанството се предлага лов на дива свиня, муфлон, елен лопатар, вълк и мечка. Според местните много чужденци задоволяват ловните си страсти именно там, но цените не са по джоба на средния българин.

На няколко км от селото е Батошевският манастир, многократно опожаряван и разрушаван, основан по времето на цар Михаил ll Асен.

Ако решите да отделите половин ден, може да видите и красивия Момин скок. Водопадът се намира край великотърновското село Емен, а до него ще стигнете по Негованската екопътека - първата екопътека в България. Преди това обаче от Стоките до селото пътят с кола е около 40 минути.

През целия път до водопада отдясно ще се любувате на Еменския каньон, а гледката наистина е уникална. В началото на пътеката се намира Еменската пещера. Според местните това е единствената пещера у нас, в която е имало асансьор, обслужвал военната част, разположена над платото на пещерата.

Екопътеката е тясна, пресечена и на много места трудна за вървене. На няколко места от нея към другата страна на каньона са изградени дървени мостове, които слизат до Еменския водопад. Минаването по тях е 100% адреналин - тънки парапети, изгнили дъски, всичко се клати, скърца. С една дума страховито, всякаш си във филм на Индиана Джоунс. На много места около мостовете обаче са поставени табели, че преминаването по тях е абсолютно забранено.

Малко преди водопада пътеката става стръмна, на моменти при изкачване се превръщаш в Ам гъл, лазиш на четири крака и се ловиш за корените на дърветата. Но усилието си заслужава - Моминият скок е скрит между венец от скали, а под него се образува красив вир, подходящ за плаж.

И като сте в Стоките няма как да не посетите Етъра - на 40 минути път с кола. Няма българин, който да не е бил там поне веднъж, но всеки път усещането е уникално, събужда българското в душите и ни кара да се гордеем с предприемчивостта и трудолюбието на народа ни, които времето на соца унищожи.

Килими, грънци, гайтани, чанове, захарни петлета и локуми, прочутите габровски ножове и дървени свирки, какво ли няма на тази занаятчийска улица, пренесена от миналото в настоящето. Можеш да надникнеш в градския бит от 19 и 20 век, да видиш костюми от всички крайща на България - за булки и моми, за деца и мъже, да разгледаш занаятчийски жилища, да научиш за обичаи и традициии. Можеш да влезеш в школото, да седнеш на дървените чинове, да послушаш песента на тепавицата.

На всяка цена на чардака в кафенето на Етъра трябва да се опита кафето на пясък и истинската лимонада в старите шишета, да хапнете от прочутия габровски шоколад - пестил от сливи, който се прави без грам захар, леко кисел и мнооого вкусен. А не си ли ял от етърския симид, значи нищо не си разбрал от това място.

И както домакините ни обясниха, 5 дни в Стоките са повече от цял месец на морето като изживяване - наситени с впечатления, маршрути, зареждащи и прохладни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тихомир От стоките до Емен за 40 минути се стига само с боинг 747...
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо подобно водопадът си е водопад, Момин вир и скалите над него се казват Момин скок а това е съвсем различен място от водопада.
14
0
 
3
 
! Отговори
местен преди 7 години
Защо има тухли ли в Еменската пещера,защото преди около 40 години едно комунистическо величие ,беше решил да прави ресторант ?!Пещерата се е използвала преди това за отглеждане на гъби и за отлежаване на сиренето,което се е приготвяло в сградата над пещерата.Хубаво е когата се пишат такива статии и коментари,първо да се събере достоверна информация.А и ние хората,които посещаваме такива природни забележителности е добре да бъдем по отговорни и да ги ПАЗИМ!
13
0
 
7
 
! Отговори
BEDOUIN преди 7 години
В близост до с. Стоките,община Севлиево, непосредствено над кристално чистите водопади и вирове на р.Росица е разположен BEDOUIN summer bar. Огромна отговорност е запазването на тази уникална среда,затова летния бар е изцяло съобразен с това.Изграден изцяло от дърво и камък добити от местните недра на планината,заедно с неповторим дизайн и архитектура,подчертават естествената красота на природата !https://m.facebook/BedouinSummerBarhttps://issuu/bedouinsummerbar
12
1
 
6
 
! Отговори
до Стокинец преди 7 години
Да, за съжаление. Ела горе в Купен и няма да го чуваш. При нас си е все още диво. И дано си остане така. Обаче е тажно, че вече почти няма хора. Ако са останали 10-15 човека, пак е добре.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление поредното китно обезлюдено селце. Наистина красиво и диво, но без живец. С умиление си спомням за дните прекарани там като дете, цялата тайфа, къпането на писания камък, слапЪ, футболните мачове след като сме свършили всичката работа за деня ... какво ли не бих дал да се върнат тия дни ...Хората отдавна бягат от централната част на страната в опит да намерят припитание другаде.
10
0
 
8
 
! Отговори
Why? Уай? преди 7 години
Защо се предлагана разни кръвожадни илитерати да убиват беззащитни животни??? Муфлони, благородни елени, мечки??? Наистина не разбирам мотивите на тези, как да ги нареча, oлuгoфpeнu, които извършат убийствона през оптиката за собствено удоволствие... Отврат!!!Горите, дивеча и подземните изкопаеми са богатството на държавата? Защо се позволява толкова нехайно тяхното разхищение?
9
0
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
В Стоките съм бил преди много години,на...пионерски лагер.Мисля че лагера бе в училището на селцето.Помня още тишината,чистия въздух,малините и студената вода.Но и тогава,преди много години хората там бяха ...кът.Сега какво е не знам,но мястото си заслужава да се посети,а от околните градове не е трудно да се подържа вила там.
8
0
 
9
 
! Отговори
стокинец преди 7 години
Наистина е един бисер в Стара планина,но вероятно не сте били там,когато не сте чули как шуми една фабрика там - ЛЕСКОМЕРС !Направо е ужас - няма събота,няма неделя! А пък какво е влиянието им към прекрасната река - могат да кажат само специалистите! И тук парите са взели преимущество над природата!
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПланинарВзехте ми думите от устата, изобщо казано и снимките, и статията са, меко казано, левашки, жалко за хубавата тема. Призовавам всеки, който реши да посети тези наистина уникални места, внимателно да провери маршрутите, за да няма изненади като с едночасовия преход "хижа Тъжа-вр. Ботев"!
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От Тъжа до Ботев за 1 час, може но с вертолет .....
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз имам вила в едно съседно село. Мястото наистина е уникално! Нагоре е даже още по-красиво. Дива природа в буквалния смисъл! През двора ми редовно минават сърни и елени, а една нощ видях и мечка. Добре, че си бях вътре и я гледах през балкона. Толкова е диво!
4
2
 
9
 
! Отговори
Планинар преди 7 години
разсмяхте ме с простотията си. От хижа Тъжа до връх Ботев за 1 час може да стигнете само със спринт! Иначе с ходене е 4 часа ;)
3
2
 
9
 
! Отговори
Ко?...Не! преди 7 години
Уж става въпрос за с. Стоките, а няма снимки от там???
2
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Последният път, когато ходих до Емен и пещерата - в нея имаше тухлен зид.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супер е, интелигентните българи ходят през лятото точно на такива места.

Спонсорирани публикации