Докъде стигат човешките сили? Китайците, които "умират от преработване"

Познатата система 996 води до физически и психически проблеми
31 май 2019 18:45, Нели Христова
111
Докъде стигат човешките сили? Китайците, които "умират от преработване"
Снимки: Reuters

Уан Шъчан е на 28 години. Той работи по 12 часа на ден, 6 дни в седмицата, програмата му е толкова натоварена, че няма време дори за съпругата си. Шъчан няма почти никаква енергия, очите му са зачервени и сухи, не успява да се наспи и качил близо 20 килограма, откакто е започнал работата си преди една година. Казва, че остава без дъх, когато изкачва дори четири етажа.

Още по темата

Шъчан обвинява за състоянието си системата, позната в Китай като 996 – работа от 9 сутринта до 9 вечерта, 6 дни в седмицата, прилагана от много технологични компании. Въпреки че много хора са против подобно работно време, то е прилагано дори и от най-богатите в бизнеса, като компанията Alibaba. Нейният създател Джак Ма предизвика гневни реакции, след като заяви, че "дъгите работни часове са благословия".

Уан не е съгласен с Ма, както и много други, които споделят своите притеснения в сайта Github, първоначално създаден за споделяне на кодове. Там, работниците дори се надсмиват над ситуацията си, споделяйки забавни картинки, като например двойка, която пие вино и текст, който гласи: "наздраве за това, че се виждаме за пръв път от две години“. Но въпреки смеха, Шъчан, както и много експерти и лекари потвърждават, че преработването води до много сериозни психически и физически проблеми.

Дългите работни дни били характерни за фабриките в Китай, но сега те завземат и офисите. Според социологическо проучване на Националната телевизия в страната, средностатистическият китаец има 2,27 часа свободно време – по-малко от половината, от това което имат хората във Великобритания, Германия и САЩ. А според данните от изследване на правителството, половината от 403 работници заявили, че са изморени. Други се оплакват от проблеми със зрението, по-слаба памет и болки в гърба и шията.

По думите на Цу, 25-годишен програмист в Шанхай, по-голямата част от колегите му вече страдат от "синдром на плоския гръб“, състояние, което кара гръбначният стълб да изгуби естествената си крива. То се получава при неправилна стойка, но според Цу, няма начин да запазиш полезен начин за стоене толкова много часове. Той твърди, че лекарите по време на профилактичния преглед дори не поглеждали гръбначния стълб на работниците, а директно отбелязвали кутийката, в която пишело "плосък гръб“.

"Стресът на работа така засили депресията ми, че трябваше да потърся помощ в клиника“, оплаква се Уан. Лекарят го посъветвал да спи повече, но това било трудна задача. Понякога семейство Шъчан избирало да съкрати съня си, за да върши неща, които обича, като ходенето на концерти и гледането на филми.

Естествено, това не се случва само в Китай. Компании в Япония и Южна Корея също прилагат системата 996. Те дори имат специален термин – Karōshi, който значи "смърт от преработване". В "Силиконовата долина" дългият работен ден също е на почит. Илон Мъск в свое интервю спокойно заявява, че работи по 80-90 часа на седмица и "никой не е променил света с 40 дневна работна седмица".

Според експертите, сред младите програмисти има и друг проблем – несъответствие между очаквания и реалност. Те не само са добре образовани, но не получават нужното заплащане и подходящата работа, но все още са и по-малко уважавани от лекари и учители например.

Повечето компании имат организации за подкрепа на служителите. Много малко работници обаче се възползват от тях. Често, те нямат нужните средства за това. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Бг в частния сектор да не е по- различно?!12 часа на ден, 6 дена в седмицата, извънредният труд не се заплаща, болничните и празничните дни са трън в очите на чорбаджията.Само държавната администрация си работи като по времето на социализЪма.Всичко плюят по Тато, ама кръв пи.каят да са на държавна работа и да работят както едно време на бюро. Затова гласуват за ГЕРБ. ГЕРБ им осигури живот както при социализма преди 1990г.
101
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В най-великата ДЕМОКРАЦИЯ-САЩ няма такива работи като платен годишен отпуск или отпуск по болест. Ако работодателя ти е готин, може и да ти даде 10 дена годишно за почивка и боледуване, може и да ти поеме част от здравните осигуровки. Ако си *** бачкатор, такива екстри няма, а и си винаги на един пейчек разстояние от живот на улицата, или по- точно в колата.Кога ще ги стигнем американците?
100
3
 
2
 
! Отговори
Working tv преди 4 години
Аз пък съм слаботелесен и оставам недоволен от заплатата която ми дават.Управия няма!Честит първи юни и на всички работещи деца.И умната защото иначе ви чака работа до умиране!
99
0
 
5
 
! Отговори
Да се чудиш преди 4 години
На ***, които с нетърпение да чакат Китай да стане новия световен полицайТъпчовци, партиините секретари ще са с дръпнати очи да знаетеВие ще сте като този на снимката ;))
98
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 91Що да вярваме на сляпо краварската пропаганда.Нета е пълен с клипове в които се виждат деца на по 7-8-10г които работят.Възрастни които трябва да са пенсионери са на полето.И това ли е пропаганда.Последното нещо което можеш да си пожераеш е да си работник или с.елянин в Китай.Това е държава
97
2
 
7
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Това да го четат всички плиткоумници които си мечтаят Китай да са световен хегемон и брагоговеят пред китайските ценности.
96
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко наемни работници в САЩ имат повече от 5 дена годишен платен отпуск.
95
1
 
25
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
И ние не сме по-добре. Горе-долу живеем за комфорта на работодателя. Ставаш в 6, излизаш в 7, хващаш трафика и в 9 си в офиса, в 18 след шефа си тръгваш, още 2часа в трафика, прибираш се, хапваш нещо и лягаш да спиш, че в 6 тр да ставаш.... ей така си минава живота ни
94
6
 
11
 
! Отговори
Гьобелс преди 4 години
арбайт махт фрай
93
10
 
20
 
! Отговори
(^-^) преди 4 години
Чудно защо зачестиха разни пропагандни статии напоследък? Сега Китай ли стана новия демон.. е, не забравяйте и Русия де :)
92
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 92 Децата също спят на обят а значи си лягат и по късно и се виждат родителите си.. От деца до големи всички спят на обяд
91
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Испанците също си спяха на обяд и това бе традиция , в жегите не се работи и не си особенно производителен..
90
3
 
43
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Лично моето мнение е, че по-дългият ден не прави хората по-производителни, напротив, тръгват си пребити от работа и на другият ден идват уморени до смърт, което рязко понижава производителността. Смятам, е големите проблеми идват от липсата на време на майките за децата им - майките с деца до 10-12 год. трябва да работят до 3-4 следобед. След това - време за децата - домашни, готвене и др. Децата имат нужда от внимание, къщата също. Като толкова дълго работят, какво толкова постигнаха?
89
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
медийната война срещу китай е в пълна силано малко са тези които вярват на измислиците на краварчетата вече а китай си върви и на краварчетата памперсите все пълниами направете им цветна революцийка бре ама нема как
88
7
 
5
 
! Отговори
Инженер преди 4 години
Естествено, в тази обедна почивка, компанията за която работят съответните служители, не може да им осигури спални помещения. Само босовете ползват специални спални, помещения, Това просто е друг свят и който не го познава, лесно може да се манипулира, естествено, от добре познатите ни проамерикански кръгове, обрисувайки го като "деспотизъм и зъл диктаторски режим".
87
14
 
11
 
! Отговори
Голф преди 4 години
Покажете докъде стигат работещите роби в американските плантации!
86
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сороси не разбрахте ли , че това е пропаганда , китайците винаги си спят на обяд.. 2часа
85
6
 
31
 
! Отговори
Инженер преди 4 години
Обиколил съм цял Китай . В Китай лятно време има 2 часа обедна почивка, зимата - час и половина. От деца всички китайци спят по обед, а улиците в провинциален Китай са празни. Изключения правят най-големите градове, но не навсякъде. И естествено, след кратък обеден сън работоспособността им в оставащите още 4 часа работа е доста по-висока.
84
10
 
7
 
! Отговори
CAMBODIA POWER преди 4 години
ЕМ ЧЕ КОЙ ГИ КАРА ДА БАЧКАТ ТОЛКОВА МНОГО? НИЕ В КАМБОДЖА БАЧКАМЕ НОРМАЛНО И ВЗИМАМЕ ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ НО НЯМА КВО ДА СРАВНЯВАТЕ НИЕ СМЕ СМЕ ЦИВИЛИЗАЦИЯ МНОГО ПРЕДИ КИТАЙ ДА Я ИМА КАТО ДЪРЖАВА(ПРЕЗ ПО ГОЛЯМАТА ЧАСТ СА БИЛИ ОТДЕЛНИ ДИНАСТИЙ) А КХМЕРИТЕ СА ДАЛИ КУЛТУРА,ЦИВИЛИЗАЦИЯ,РЕЛИГИЯ,АЗБУКА НА ЛАО-ТАЙСКИТЕ НАРОДИ!!!!!
83
7
 
22
 
! Отговори
Да работим! преди 4 години
Така се става велика нация .Нашите деди са вдигнали България след първата нац. катастрофа само за 5 години с упорит труд и са я направили сред първите пет икономики в Европа. И това при дадени около 200х души жертви ,отнети територии ,огромни репарации и 250х- души бежанци от Добруджа , Беломорска Тракия и Македония.

Спонсорирани публикации