Скъпи телефони, лаптопи... длъжниците - най-вече младите и образовани

Гражданите са по-изрядни платци от фирмите, бизнесът бави плащанията
57
Скъпи телефони, лаптопи... длъжниците - най-вече младите и образовани
Снимка: Dnes.bg

Най-често хората затъват в дългове заради покупката на джаджи като лаптопи и скъпи мобилни телефони.

Профилът на длъжника е млад човек, образован, с добра професия, най-често в IT бранша. Той си купува скъпи джаджи, като смята, че веднага има нужда от тях, но не може да си направи сметката. Затова трябва да се научи парите да му стигат до следващата заплата. Това каза Райна Миткова, управител на EOS за България и председател на Асоциация на колекторските агенции, цитирана от "Труд".

Над 50% от просрочените задължения на хората са към банки и фирми за бързи кредити.

Гражданите са по-изрядни платци от фирмите, показва проучване на компанията. В България само 18% от фактурите към граждани са просрочени, докато бизнесът бави плащанията си, или изобщо не плаща по 25% от фактурите. За сравнение средно за страните от ЕС при гражданите просрочията са 16%, а при бизнеса – 21%. Рекордьор по редовни плащания е Русия, която изпреварва по този показател дори Германия. В Русия 89% от всички плащания се правят навреме, а само 1% се отписват като несъбирами. Гражданите в Русия отново са по-изрядни от фирмите като при тях само 4% от задълженията са просрочени.

Освен че са по-изрядни, гражданите в България стават и по-добри платци с времето. Дните просрочие при гражданите намаляват от 15 за миналата година на 14 за настоящата. Докато при бизнеса има обратната тенденция. Срокът на просрочията се увеличава от 19 на 21 дни. Като се има предвид, че по принцип бизнесът дава толеранс от 34 дни и плащания в този срок се считат за редовни, се оказва, че при просрочие фирмите чакат парите си от своите некоректни партньори средно 55 дни.

Тенденцията за подобряване навиците за плащане е характерна не само за България, а и за цяла Европа. У нас общо 77% от издадените фактури на граждани и фирми се плащат навреме, при 76% през миналата година. 19% се плащат със закъснение (при 20% година по-рано), а 4% се отписват поради невъзможност да бъдат събрани изобщо.

Запазва се тенденцията почти всяка четвърта компания в България да се чувства застрашена от фалит заради несъбрани вземания. Същевременно българските компании са доста по-оптимистични за бъдещето спрямо средното ниво за фирмите от Европа.

Засега икономическа криза в България няма и се надявам така да продължи до края на годината, заяви Райна Миткова, председател на Асоциацията на колекторските агенции в България. Но в Германия и Италия има признаци за забавяне на икономиката и това няма как да не се отрази и върху България, продължи тя. Но сега финансовите институции подхождат с доста разум при отпускането на кредити, продължи Райна Миткова. Бизнесът също е по-разумен в отношенията с клиентите си. Затова дори да има следваща криза очакваме ударът да е значително по-малък спрямо финансовата кризата от 2008 г., защото сме си взели поуките, каза Райна Миткова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
КолекторЪТ преди 4 години
Профилът на длъжника е млад човек, образован, с добра професия, най-често в IT браншаДотук с фантазиите превъзнасянето и тръбенето за космическите заплати в IT бранша.Вземе един лаптоп за 3000-3500лв и не мое го плати цел живот сульото в IT та се налага мама и тати да ипотекират апартамента та да му платят на набеденото IT идиотче кредито
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алоу! Хорта немат ко да ядеми па вииии!
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пази Боже от такива образовани хора които не могат да си направят сметката.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Богатите използват дълговете за да трупат пари а бедните използват дълговете за да трупат ненужни вещи.
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работя в IT фирма с добри заплати дори и за бранша. Не минава и месец без да дойдат от някоя банка и да ни представят техните услуги със специални условия за служителите на фирмата. Карти с овърдрафт от 2-3 заплати и т.н. Не знам някой колега да тегли кредит от 20-30% от заплатата, че да си купи последен модел телефон или друга глезотия. Само за жилище или по-скъпа кола. От кол центровете със студентките ли е споменатата статистика?
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак съм аз 40 - забравих да добавя, млад и образован човек се предполага че има достатъчно добре платена работа, че да затъне в лоши кредити.Може също да ползва кредити, но да си ги погасява навреме и да няма проблеми с обслужването им.
33
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, изобщо не съм съгласен с така изготвения "профил".Верният профил според мен на съвременния длъжник е млад ***, дошъл в големия град да си търси работа, пpoст и необразован, обиколил де що може барове и заведения, видял гражданите какви джаджи си имат, завидял им той и решил да не остане по-назад от тях.Видял на първото дърво залепена обява "Бърз кредит с 0% лихва" и налапал въдицата.Умен и образован млад човек може да смята, има 6 по математика и няма да се върже.
32
0
 
3
 
! Отговори
тцтц преди 4 години
...ааа да и засега в България икономическа криза няма пък има много кредити сред младите и образовани за технологични джаджи включително и бързи - ае въобще голяма мисъл наднича иззад тази статия хахаххаха
31
0
 
3
 
! Отговори
тцтц преди 4 години
ама вие не разбрахте най-важното в статията - Русия е изряден и точен платец - точ в точ всичко навреме няма тън мън а АЙТи-тата купуват лаптопи и телефони на лизинг - тоя дет писал статията тъпандурник голем
30
1
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Във тази ултра-дигитална ера,все скъпи джаджи *** си мерят.Откакто Габриел ни дигитализира,от кредитите *** даде фира.
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕволюцияВидно е, щом драскаш тук ти също по подобие на индианците си си продал достойнството за западна апаратурка.
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ССНа кого му пука за Русия та я намесваш?Я кажи за кредитите с лихва 365% като си започнал.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не разбрах. Точно с телефоните на изплащане от оператор номерът е да те вържат на договор и те цакат с малки суми в продължение на години, заедно с непредвидени такси и таксички, с които накрая плащаш много по-висока сума от стойността. Как хем ще си с висока заплата, хем ще нямаш спестявания, хем парите няма да ти стигат до следващата заплата от такова нещо?
26
0
 
6
 
! Отговори
Св преди 4 години
Образовани? Че ако нямаш грам финансова грамотност, ако работиш в който и да е отрасъл и като работник, и дори като собственик - това не е образованост. Общо взето всеки търпи провал без основната финансова грамотност. Дори позабогатели случайно - търпях тотално фиаско след време. Задраскайте - ОБРАЗОВАНИ!
25
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скъпи телефони, лаптопи... длъжниците - най-вече младите и образУвани......***!!!Образован бугарин и бял нeгъp НЯМА.
24
1
 
16
 
! Отговори
Виготура преди 4 години
Ето това е картинката на обществото ни - некоректните фирми могат да бавят плащания, накрая фалират и кредитора остава с пръст угъс, а работещите са задължени доживотно, защото няма Закон за фалит на физически лица, както има навсякъде по цивилизования свят, дори и в Русия има такъв. Евахти и БГкочинкатa пълна с олигофрeни.
23
3
 
15
 
! Отговори
12 МСП преди 4 години
Може да се каже,че IT специалистите имат отлични аналитични способности и не действуват емоционално,и повърхностно.Те имат добро възнаграждение и не се нуждаят от заеми и кредити за закупуване на лаптоп,таблет или смартфон.Съдейки по дъщеря ни,която е АйТи,те имат мощни служебни компи и не много по-слаби домашни,които ги използува някъде към 6-8 месеца,а след това нейните идват при мен или при съпругата ми.Същото се отнася и до смартфоните,таблетите и т.н.Купуват ги като правило от чужбина
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна психоза с тези джаджи, абсолютна. Не е нормално всяка млада девойка с автомобил в едната и ръка да е телефона и постоянно да се чати или говори. И КАТ все не ги вижда. Ало, навсякъде са, слагайте по 500 лева санкции, да си ги плащат преди данъка за автомобила. Елементарно е.
21
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да си интелигентен и да оставаш без пари до следващата заплата.
20
3
 
3
 
! Отговори
До Драго преди 4 години
Драго бе, ами нали човека като си залага на здравето, няма да се гътне той а ти ще се гътнеш и пачката ще ти отиде да те лекуват-ако могат де

Спонсорирани публикации