Хонконг гори – какво ще стане с хванатите в капан студенти?

Посланието на полицията бе: Няма изход
19 ное 2019 18:45, Нели Христова
45

Снимка: Reuters

Виж други галерии »

Хонконг гори. Властите продължават да наливат масло в огъня. В понеделник всекидневникът "Женмин жибао" - рупор на Комунистическата партия, предупреди, че "няма абсолютно никакво място за компромис". Но Пекин и правителството на Хонконг не само не желаят да направят стъпка назад, те продължават да ескалират кризата.

Докато се публикуваше коментарът на вестника, Хонконгският политехнически университет бе обкръжен от полицията, която обстрелваше със сълзотворен газ протестиращите, опитващи се да избягат от мястото на събитието. Посланието - Няма изход! - бе още по обезпокоително, като се има предвид, че полицията по-рано бе заплашила да стреля с бойни патрони, ако срещу нея се използват запалителни бомбички или други самоделни оръжия. Сред стотиците, оказали се в капан, е имало ученици от средните училища.

На родители, депутати и един епископ, опитващи се да разговарят с протестиращите и да потърсят някакво разрешение на кризата, бе попречено да се намесят, макар че на бившия шеф на хонконгския Законодателен съвет по-късно бе разрешено да влезе (при тях). Когато десетки хиляди местни жители организираха поход "Спасете студентите" и пристигнаха пред кампуса, те също бяха посрещнати с гумени куршуми и сълзотворен газ, след като някои хора хвърлиха запалителни бомбички.

Употребата на прекомерна сила и полицейската бруталност ускоряват и още повече засилват тези протести. Така те превръщат онова, което започна като отхвърляне на законопроекта за екстрадицията, в далече по-широко движение, и убеждават голяма част от населението, че трябва да ги подкрепи. Изтеглянето на законопроекта се оказа твърде малка и твърде късно дошла отстъпка. Същевременно забраната на повечето демонстрации затвори един мирен коридор за протести срещу властите.

Макар че много протести все още остават мирни, едно радикално малцинство отвръща с неприемливо насилие. Мнозина в Хонконг отхвърлят тяхното решение и с основание бяха отблъснати, когато един човек бе подпален, очевидно от някой от протестиращите, миналата седмица. Друг човек почина, след като бе ударен с тухла при сблъсък между демонстранти и полицията.

Но значителна част от населението все още обвинява за кризата онези, които са на власт, и вероятно повече хора подкрепят каузата: защита на начина на живот в Хонконг, гарантиран на теория до 2047 г., но драматично ерозиран в последните години. В същото време те забелязват, че Китайската народноосвободителна армия излезе на улиците на града, за да разчиства барикадите, издигнати през уикенда: една "доброволна почистваща дейност", която трябваше да напомни, че китайските военни все пак могат да бъдат повикани при нужда. Мнозина видяха в това опит за нормализиране на тяхното присъствие.

Решимостта на (протестното) движение в Хонконг е също и реакция на случващото се в континентален Китай: засилващите се репресии при управлението на Си Цзинпин, най-вече в Синцзян. Както разкриха изтекли в "Ню Йорк таймс" правителствени документи, масовото задържане на милион или повече уйгури и на хора от други малцинства, е тръгнало от директиви лично от Си да не се показва "абсолютно никаква милост" в "борбата срещу тероризма, инфилтрацията и сепаратизма". Мнозина в Хонконг се страхуват, че да се направи пауза (в протестите) или да се потърси компромис, ще означава пълна капитулация. Нови репресии в региона ще провокират такъв вид продължаваща съпротива, може би дори и въоръжена бунтовническа дейност, която някои вече нарекоха "Белфастизация" на града.

В по-далечен план, кризата укрепи, за неудоволствие на Пекин, позициите на сегашната президентка на Тайван Цай Ингвен от Демократичната прогресивна партия , която ще се яви на избори догодина. А законопроектът за "Човешките права и демокрацията в Хонконг", който в момента се обсъжда в Сената на САЩ, предвижда налагането на икономически санкции и забрана за пътуване на служители, смятани за отговорни за нарушенията на човешките права.

Китайските лидери може би все още вярват, че това е цена, която си струва да се плати. След 1989 г., когато смаза протеста за реформи, започнал на площад "Тянанмън", Пекин прецени, че кърваво потушаване трябва да се избягва, ако е възможно - но не и чрез предлагане на отстъпки. Той гневно отхвърля всяка критика, както направи с тази, дошла от Великобритания. Независимо дали тя се игнорира или не, чуждестранните лидери са длъжни да напомнят на Китай, че наблюдават случващото се.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Ахой преди 4 години
lol ти правиш ли разлика между нещо въобще?
38
1
 
2
 
! Отговори
Ахой преди 4 години
Ахаха хаха той глас нема да извика за собствената си свобода с Хонг Конг бил ахаха
37
0
 
6
 
! Отговори
lol преди 4 години
правите ли разлика там където има традиции демокрацията и където комунизма/дерибейството са прокарили корени. в бедна българия 30 години ни разказват играта и има 100 протестиращи, в Хонгконг прокарват един закон и са на ръба на гражданска война...покорно е нашето стадо...
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези с лъковете в ръце и кочан стрели на *** много "мирно" протестират
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Давай Хонг Конг, ние сме с вас!
34
6
 
4
 
! Отговори
Ахой преди 4 години
А дали е така, кой кой ще ми каже БХК, Отворено общество, Америка за България. Или ДВ може би
33
3
 
11
 
! Отговори
дедо Ви преди 4 години
"Какво ще стане с хванатите в капан студенти?" -каквото стана на Тя нан ман през 1989.Другото е опит за "жълта" демокрация....
32
2
 
11
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Мда, инженерите са нездравословни за политиците, винаги. Дано се стигне до някакво мирно решение - това са деца!
31
0
 
5
 
! Отговори
Питър преди 4 години
До Вълчан ЛисанЕ как ще е нямало - 2011 ако си бил роден имаше много сериозни вълнение по повод на полицейски произвол. Който обаче се *** в разбиване и грабене на магазини из целия град. Просто толкова са им идеите на *** в момента.... Но през 1981 в Брикстън е било истинска война с полицията. Преди това е имало бунтове в Хакни и на други места
30
0
 
9
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
леле в България всички новини ли са преиначени?
29
3
 
15
 
! Отговори
Питър преди 4 години
Да си спомним ли как във ФАЩ разпръскваха движението "Окупирай Уолстрийт". Вярно, че ги биха по-малко, ама те ония са *** така или иначе и силиците не им стигат
28
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обикновенно полицаите се стремят да разпръснат демонстрантите,а това което прави хонконгската полиция е творчество!Освен дежурният бой,заграждат всички изходи и кютекът продължава,докато студенчетата не почнат да молят за милост.1,5млрда само така може да бъдат управлявани,който не му изнася ,широк му свет!
27
1
 
9
 
! Отговори
АЛов преди 4 години
Да им пратим Боко с Херо Мустафа и ще ги оправят за 10 години. Кат София ще стане
26
3
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Ето кой замърсява въздуха най-множо в момента.
25
6
 
15
 
! Отговори
Вълчан Лисан преди 4 години
А защо в англия няма такива майдани ??? Поне скоро не е имало. Ако някой знае, да отговори.
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви хира сте бе?!? Как го подкрепяте това!?Ако се стигне до война в България, съжалявам, но не си струва човек да се бие за вас ...
23
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
краваршингтонската змия е настъпана яко и хапе по цял свят
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 21Стана това, че малко им шоуто узнаха кайша, това стана. В един момент, ако натискал прекалено много, дори и най-заспалата нация ще се вдигне ... ние сме баш пример за това!
21
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е и кво във франция цяла година ги поливат и ги тровят със сълзотворен гази държавните лидери са длъжни да напомнят на макрон че наблюдават случващото сенещо такова
20
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо никой не се оплакваше преди 5 години? Защо имах познати, работещи ОТ ЕВРОПА там, който дори им харесваше? Сега Мечо Пух (айде моля ви се, не ми казвайте чени за това не знаете) настъпи яко и всичко замина на мйаната си, като през 1944-а. Ще ги съсипят, след 15 години ще кажат че са постигнали половината от комунистическия идеал, а след 30 ще се разпадне целият им строй ...

Спонсорирани публикации