Платеният отпуск - най-честата мярка на фирмите в кризата

91 средни и големи предприятия са засегнати, сметна КНСБ
35
Платеният отпуск - най-честата мярка на фирмите в кризата
Снимка: Dnes.bg

91 средни и големи предприятия, в които са заети над 47 300 служители, са засегнати до този момент от кризата, по данни на КНСБ.

Още по темата
Те са от проучване на синдиката, проведено чрез регионалните структури в цялата страна за социалното напрежение във фирми и учреждения като ефект от пандемията с коронавируса към днешна дата.

Общо наблюдаваните предприятия са 114.

В 78% от фирмите с регистрирано социално напрежение работниците са в платен отпуск, в 26%  - в неплатен, а в 13 процента от предприятията се наблюдават или предстоят съкращения.

Най-много засегнати работещи са в градовете Казанлък, Благоевград, Добрич, Стара Загора, Димитровград, Враца, Сливен, Габрово, Разлог, Банско, следвани от Бургас, Варна и Хасково.

Експертите на КНСБ са проследили детайлно ситуацията в 68 фирми, организации и бюджетни институции с изградени синдикални структури:

При 4 от тях, или 6 на сто, се наблюдава преминаване на четиричасов работен ден. Една от наблюдаваните фирми е предприела действия за преминаване на 6-часов работен ден.

Десет фирми - или 15 на сто от общия им брой, кандидатстват за мярката 60/40. 10%  - или седем от фирмите, са в разпуснали работниците си в изцяло или частично неплатен отпуск.

Най-голям е броят на тези, които пускат служителите си в платен годишен отпуск изцяло или по график - 51 фирми или 76 на сто от наблюдаваните фирми са прибегнали към тази мярка.

В 4 (6 на сто) от предприятията са предприети действия за съкращаване на персонала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Малък съвет. Освобождавайте хората по чл.328, ал.1, т.12. Поради обективна невъзможност заизпълнение на трудовия договор. Без обещетение и разправии. В бюрото влизат за дълъг период с плащане.
30
1
 
4
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Не бъркайте с чл.331 където е по инициатива на работодателя и мин. обезщетение е 4 бруто заплати. В момента съкращават поради намаляване обема на работа, престой повече от 15 дни и така дължат една заплата плюс още една ако не намери работа до един месец.
29
1
 
1
 
! Отговори
айти спецеалист преди 3 години
ние айтитата сме голяя раота
28
0
 
10
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
КНСБ е Крайно Поликоректна .Всички Тези Числа за Безработни , Платен и Неплатен отпуск , Безработни , се отнасят за Частния Бизнес . Държавните Фирми , Държавните Служители , Парламента , Кметове , Общински Съветници , Структури на Партии - те не само че не са Засегнати , но имат Увеличение на Заплатите .
27
1
 
8
 
! Отговори
25 преди 3 години
Ограбен - според мен, ще ти предложат още 30 дни неплатен, ама ти нямаш изгода от него - нито заплата, нито стаж ще имаш. Ако поискаш да напуснеш, сигурно ще искат по взаимно съгласие, за да си спестят пари, пак не те устройва. Съкращаване е най-изгодно за теб, ама няма да искат да ти дадат една или две заплати, сигурно и отпуските.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масовите мерки са това. В немска консултантска компания сме, масово ни карат да си вземем половината отпуска до края на Q2. При съкращение имаме солидни обезщетения, за ниска позиция около 40000лв. и стигащи до 150000 при по-високи. Към днешен момент няма да съкращаваме, имаме много активни проекти, даже и отворени позиции, но за в бъдеще никой не знае какво ще стане. Мисълта ми е- всички мои приятели, работещи из известни компании са задължени да си вземат някакъв отпуск до края на Q2, че и Q3.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля?!НЕПЛАТЕНИЯТ Е...
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОграбенНикой не може да те принуди да излезеш в неплатен.Сам си подписал.Ще ти намалее обезщетението за безработица при съкращение.
23
0
 
6
 
! Отговори
Ограбен преди 3 години
Добре при мен директно 30 дена неплатен. Нищо че имам 10 дни от тази и още толкова от миналата година платен отпуск невзет.Скоро ще ми свърши неплатение а по вс си личи че тези мизерници ще се продължат за ме прецакват какво да правя ако идкат да ми удължат неплатения той вече реално няма и з стаб да се признава а искам да ме съкратят?
22
0
 
6
 
! Отговори
само да вметна преди 3 години
до 16 .. Абе човек.Каквото и " обещетение"да ти "изплатят".То ти от него Няма да станеш "милионер"! И то ще свърши дори и коректно да го получиш! И? Кво правим после? Тук става дума просто хората да си ходят на работа! Получаваш ли някаква заплата Си що годе добре! Спре ли заплатата и си до там! А после пак си жив след "обещетението"!И на къде след него?!
21
0
 
3
 
! Отговори
25 преди 3 години
Много благодаря за обясненията!
20
0
 
7
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
4. По чл. 328 от КТ от страна на работодателя. Дължат ти 1 месец предизвестие и ако не си намериш работа в следващия месец ти дължат още една брутна заплата. След това можеш да получаваш голямото обещетение за безработица -60% от брутната заплата, ако не си получавал такова в.последните 3 години.
19
0
 
6
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
Съкращение и уволнение е едно и също нещо. Ако си в изпитателен срок могат да те освободят без предизвестие, тоест веднага и имаш прави на пълно обещетение за безработица. Ако не си в изпитателен остават няколко варианта. 1. От страна на работника с предизвестие - обещетение/борса 4ри месеца по 9лв на работен ден. 2. По взаимно съгласие - същото като 1. 3. От страна на работодателя без предизвестие - дължи ти се обещетение от мин. 4ри брутни заплати, но нямаш право на борса. 4 ....
18
0
 
8
 
! Отговори
25 преди 3 години
До "само да вметна":Вариант 1 - "най честата мярка е шут в ***..и да идва следващия *** с една трета намалена заплата..."Вариант 2 - Уволнение ".. по взаимно съгласие, за да не се плаща една заплата обезщетение и на бэрсата за 4 месеца с по-ниско обезщетение.", или "..ако искаш те съкращаваме и не взимаш едната заплата, но взимаш по-голямо обезщетение 1 година. И шефа прибира 1 зплата уж като разход." Ако очакваш нещо различно, много бъркаш!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 25Прекратяване, инициирано от работодателя, срещу уговорено обезщетение (чл.331)Ако работникът приеме, ще има право да получи обезщетение в размер на минимум 4 брутни заплати или по-висок размер. Обезщетението се изчислява на база последната заплата, която работникът е получил.
16
0
 
7
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
Едно заплата и ако до един месец не си намериш друга работа ти плаща още една или в случай, ме си намериш но е по-ниско платена ти доплаща разликата. Също така е длъжен да ти плати отпуската, но това не означава 20 дни или колкото имаш по договор, а заработената до момента + от минала година.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 25Взаимно съгласие без предизвестие и без обезщетенияПрекратяване от служител с предизвестие - ако се спази срока няма проблем.Съкращаване на щата (чл. 328 ал.1 т.2) две заплати обезщетение. Ако е с отправено предизвестие, обикновено един месец - едната заплата за срока. Ако няма предизвестие - едната заплата е като обезщетение. Служителят има право и на обезщетение за времето, през което е останал без работа , но за не повече от един месец (чл. 222 ал.1).
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако сте загубили работата си заради извънредното положение искайте обезщетение по съдебен път. Вие какво сте виновни че имало Коронавирус. Вие сте жертва на болестта и пандемията и приложените мерки.
13
0
 
8
 
! Отговори
само да вметна преди 3 години
А бе хора! Това е платен отпуск! При всеки е различно.Някой ползват през годините за морето или пътуване в чужбина ,само седмица или 2 и останалата просто си остава. Дори и да я използва цялата,ще свърши! И? Кво правим после?Краят и на "пандемията" сякаш не се вижда!-:(
12
4
 
2
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Не искате да стоите дълго време без пари ?!Тогава си легнете.

Спонсорирани публикации