11 месеца в морето – близо 200 хил. моряци не са стъпвали на суша от миналата година

Повечето от тях не знаят кога ще видят семействата си
28 юни 2020 19:25, Нели Христова
21
11 месеца в морето – близо 200 хил. моряци не са стъпвали на суша от миналата година
Снимка: БГНЕС

Пандемията от коронавирус остави летищата по цял свят празни, но пристанищата се оказаха по-натоварени от всякога.

В Хонконг препълнени товарни кораби престигат всеки ден и всяка вечер. Всеки от тях съдържа стотици контейнери със стоки. Благодарение на тези товари магазините по цял свят са пълни с храна, а ние можем да отидем до близкия супермаркет и да си купим нова блуза или паста за зъби.

Но онези, работещи в най-важната артерия за търговия в света, която поддържа живота на глобалната икономика, се намират в необичайна ситуация. Отново заради пандемията те не са стъпвали на твърда земя от няколко месеца.

Над 200 хил. професионални мореплаватели са блокирани на корабите си, без да имат възможност да се видят със семействата си.

"В морето съм вече 11 месеца. Трябваше да се прибера у дома миналия март, но продължих да работя, защото затвориха границите", казва Меруин Лагин, баща на три дъщери. Той е втори капитан на Okee Alba. Корабът му се намира до Филипините.

"Последният път, в който стъпих на твърда земя, беше през декември", казва Приянка, капитан на танкер, който в момента се намира край Мексико, пред CNN. Тя трябвало да се прибере у дома в Индия, когато договорът й приключил преди два месеца.

"Имиграционните власти не работят в момента. Всички авиолинии са спрени. Така че няма изход от тук. В момента нямаме никаква яснота. Не знаем кога ще успеем да се приберем отново", споделя Приянка.

"Най-много се тревожа за психическото им здраве", казва шефът на Приянка Франк Кол.

Договорите на 37% от неговите 7000 служители са изтекли, ала той не може да върне тези хора у дома.

"Те се чувстват като в затвор. Разбира се, много са стресирани", допълва той.

"Условията за нас сега са много тежки, а ние сме на първа линия в това, да продължим да движим икономиката", казва Меруин Лагин. След 11 месеца в морето, той също все още не знае, кога ще се прибере при семейството си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
9
 
! Отговори
garo преди 3 години
За някой работата на море е Романтика....Ами заповядайте на романтиката,....Вахти...по 4, по 5 или по 6 часа.Работиш по 11-12 часа на ден. Ядеш *** които ядат дръпнатите, придимно от Филипините ,Индия...или Малдиви. Нямаш право да се разболееш, защото кой ще ти носи вахтата? Или другия вариант с 39 градуса на вахта без да казваш! Слизане на бряг - мисията не възможна за повечето хора, защото времето за обработката на товарите е пари и всичко се прави на максимално бързо. И т.н............
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Do 9 - няма и зъболекари и лекари, някой от офицерския състав се изявява кало любител зъболекар, ако някой го боли зъб се прави интервенция с керпедени и длето или каквото има на разположение в машинното отделение.
16
0
 
7
 
! Отговори
Морски преди 3 години
До анонинимник с хрилете и онзи... с катаджиите! Е с тези изказвания става ясно , че не сме морска страна , щото и *** е с център Панчарево , и на повечето българи в главата морето им се свързва с чадъра на плажа и цацата по капанните! Да ама то е само 3 месеца!Истинските морски държави са проумели, че печалбата е в друго и е 365/24 часа т.е.постоянно -Великобритания, Нидерландия, Испания... ,че даже близка нам Румъния , която има излаз на море след 1878 и то от нашия Онгъл!А ние с ...Панчарево!
15
3
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 3 години
Не се е прибрал от миналия март - това са бая повече от 18 месеца
14
2
 
10
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Много сте зле да знаете! По корабите отдавна не е романтика , палми или като в холивудски филм. Има камери на мостика, в ЦПУ, някъде и навсякъде. Има "черни кутии" VDR(Svdr), записва се всичко-курс, радари, глас, видео. Ако стане нещо се вади записа. Ако мръднеш от курса ти звънят от офиса"Какво става?". Почти нямаш лично време, будуваш по нощите, вахти, маневри, обработка навсякъде 24ч. Няма ден, няма нощ. Работиш с филипинци, украйнци, индиици, може и един, двама наши. Това е за 1000-10х $
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към авторите. Вземете и напишете за българските моряци, кой и от кога не се е прибирал.
12
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас, викат на капитана булка!
11
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, все знаещи хора пишат коментари. Парите много били. Ами учете, плавайте и ще ги изкарвате. Ама като се качите и като видите за какво става въпрос ще видите, че са малко за това което преживяват и работите. След първия преход зимно време в северно море, или на 60м съпорт с 5 6 м вълни почти всеки ден, и да се чудиш да повръщаш ли, да спиш ли, да ядеш ли, и през останалото време поне 12ч да си вършиш работата за, която ти плащат баснословните пари. Ама няма и къде да избягаш.
10
1
 
24
 
! Отговори
Капитана преди 3 години
Хммм интересно, изказвания на некомпетентни хора,които изплакаха за 45 дни карантина дали имаше и толкова. Както се казва от време оно на чужд гръб и сто тояги са малко.
9
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В морето няма ни катаджии, ни камери.
8
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че кво пък толкова. Имаше един филм, дето никъде не е останала суша, сичките живееха по разни лодки и на главния герой му се бяха появили хриле зад ушите. Това е бъдещето.
7
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
11 месеца в морето близо 200 хил. моряци не са стъпвали на суша от миналата година------------------Малиииии......., голему Рендосване шъ падне!!!!!-))))))))
6
24
 
4
 
! Отговори
Воден свят преди 3 години
Хората планират да ходят до Марс, като цялата мисия с отиване и връщане е над две години "без да стъпват на твърда земя", те седнали да мрънкат - 6 месеца, 12 месеца.
5
4
 
15
 
! Отговори
vse edno преди 3 години
До Анонимен 3 : Баща ти не е правил 12 месечни рейсове. А ако е, то това е било изключение, не правило.
4
4
 
23
 
! Отговори
бели роби преди 3 години
А в БМФ , работите са уредени как требе ! Моряците дремят по 20 часа по летищата в ЕС. ,защото домуза не дава пари за хотел !
3
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво да прайш, работа да ге. Нали парите не спират да текат. Като се приберат ще почиват пък повече, кво толкоз. Баща ми е правил по 12 месечни всеки път. Хората реват, че работа нямат.
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е скоро няма да им се ходи на плаж.
1
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прибира се моряк след 18 месеца по моретата и какво да види - любимата му съпруга родила второто им дете! Тогава той прегърнал 6 месечното хлапе и се разплакал от радост...

Спонсорирани публикации