Убиецът от Хвасон: Изненадан съм, че не ме хванаха по-рано

20 години за убийствата в Хвасон лежи невинен човек
2 ное 2020 19:58, Нели Христова
35
Убиецът от Хвасон: Изненадан съм, че не ме хванаха по-рано
Снимка: The Korea Times

Преди три десетилетия мъж убива 14 жени и момичета в малкото градче Хвасон и се превръща в един от най-страшните серийни убийци в Южна Корея. 20 години в затвора лежи невинен човек, а през 2019 година истината излезе наяве, когато извършителят призна пред полицията за зверствата, които е извършил.

Още по темата

"Изненадан съм, че не ме хванаха по-рано", каза на изслушването вчера Лий Чун-Джае, убиецът от Хвасон. Той говори за първи път пред обществото, след като се призна за виновен миналата година. Пред него бе и Йон - мъжът, прекарал 20 години в затвора за едно от убийствата, което не е извършил. "Не мислех, че престъпленията ми ще останат неразкрити", допълни 57-годишният убиец.

Йон бе освободен от затвора през 2008 година, след като прекарва 20 години зад решетките заради убийството и изнасилването на 13-годишно момиче. Но всъщност мъжът се оказва на грешното място в грешното време. Убийството на момичето е едно от 10 престъпления, извършени в Хвасон между 1986 и 1991 година. В продължение на десетилетие 9 от случаите остават неразкрити, но миналата година полицията изследва ДНК проба, която свързва Лий с част от престъпленията.

След като излиза от затвора, Йон, който винаги е твърдял, че е невинен, иска повторно разглеждане на делото си, което да отмени присъдата му. Именно по времето на едно от съдебните заседания по случая на Йон, Лий за пореден път направи самопризнания. Той дори твърди, че по време на един от разпитите преди години е носил часовника на една от жертвите, но полицаите все пак са го пуснали да си върви.

"Все още не мога да разбера защо не бях заподозрян. Престъпленията се случваха около мен, а аз не се и опитвах усилено да се прикрия. Мислех си, че ще ме хванат лесно. Имаше стотици полицаи, които се занимаваха със случая. Постоянно се сблъсквах с детективи, но те само ме разпитваха за хората около мен", разказва той. Лий също така признава, че не е имал причина да убие 13-годишното момиче. Не изразява и никаква емоция, докато разказва как го е сторил: "Беше импулсивно действие."

"Бях чул, че човек с увреждане е бил арестуван за един от случаите, но не знаех за кой, тъй като бях извършил много престъпления", заявява Лий. Той се извини на семейството на жертвата и на Йон. "Чух, че много хора са били разследвани и са страдали без да имат вина. Извинявам се на всички тях. Дойдох, дадох показания и описах престъпленията с надеждата, че жертвите и техните семейства ще намерят малко утеха, когато истината се разкрие. Ще живея живота си с покаяние."

Лий е в затвора от 1994 г., където излежава доживотна присъда за изнасилването и убийството на снаха си през същата година. Той няма да бъде съден за убийствата в Хвасон, тъй като давността по тях е изтекла.

Множество грешки на разследването

По време на убийствата Хвасон е бил селски район, в който живеят около 226 000 души, разпръснати из редица села.

Подобни кървави престъпления са необичайни в района. Полицията изразходва огромно количество ресурси за да открие серийния убиец.

Множество хора, включително Йон, който куца заради детски паралич и не е завършил начално училище, обвиниха полицията, че е използвала изтезания по време на разпитите. През юли миналата година полицията призна това, както й че е накарала Йон да признае за убийството чрез насилие. Официален документ отбелязва, че по време на признанието на Йон присъства свидетел, но се оказва, че това не е вярно.

"Покланяме се и се извиняваме на всички жертви на престъпленията на Лий Чун-Джае, на семействата им и на жертвите на полицейските разследвания, включително Йон", каза говорител на полицията в четвъртък, отбелязвайки, че други са страдали от "полицейски злоупотреби" по време на първоначалното разследване в Хвасон.

Властите са стигнали до заключението, че Лий е отговорен за всичките 10 убийства, извършени между 1986 и 1991 г. в райова. 

Йон сподели, че му е нужно време, за да разбере случилото се в съда. По-рано той призна, че се чувства разочарован от всичките години на несправедливост и иска да живее остатъка от живота си като невинен човек.

"Искам да изчистя фалшивото си обвинение и да си върна честта", заяви той по-рано тази година.


 


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 седмици
И ние си имаме Жоро Павето! И то не един а няколко. Първият не е хванат. Вторият даже май беше комшия на любимият ви Бай Тошо на ул. Оборище. Такива спомени имам, че като ученици не ни даваха да се мотаем в Докторската градина. То и без това там се събираха обратни. Аз си спомням телевизионен филм, възстановка как се разхожда с мрежичка за пазаруване и камък вътре увит с вестник.
27
0
 
1
 
! Отговори
Иво преди 1 месец
Тея са го счупили от бой и изтезания. Много хуманно . Добре, че не са го убили по погрешка.
26
0
 
1
 
! Отговори
1993 преди 1 месец
“In the name of the Father”
25
2
 
2
 
! Отговори
HMLF преди 1 месец
до 15
Ако при бай Правешки границите бяха отворени тук надали щеше да остане накой друг освен окопалите се комунд*рели. Има една реч на Кенеди, там казва- нашия капитализъм не е идеален , но никога не сме строили стени да пазим хората си за не избягат от него!
24
0
 
14
 
! Отговори
Светозар преди 1 месец
Не намесвайте тука никаква политика. Серийни убици има във всички държави - бедни, богати, комунистически, капиталистически и т.н. Серийни убици трудно се залавят и стават такива грешки. Това са садисти - психопати, които използват подходяща ситуация и подбират подходящи жертви. Нямат нищо общо с обществено - икономическия и политическия строй в държавата. Просто има такива бъгове на човешкия софтуер.
23
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При управлението на БКП България беше сред 30те най-развити икономики в света и българите живееха на средно-европейски стандарт на живот, а след 30 години демокрация и западно партньорство България е първа по смъртност в света, икономика на нула, 80% от населението живее в бедност.
22
0
 
4
 
! Отговори
Демокрацията преди 1 месец
45 + 30 години ни управлява БКП и БКП клон Пребядисани, нали знаеш?

Знам, знам, на крива ракета и космоса и пречи.
21
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 30 години демокрация

45 + 30 години ни управлява БКП и БКП клон Пребядисани, нали знаеш?
20
2
 
2
 
! Отговори
Дима преди 1 месец
До Йово

В Северна Корея главният убиец е Върховен вожд.
19
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Типично руско-слявянско лице и черти.
18
3
 
13
 
! Отговори
Йово преди 1 месец
Убивал хубавеца в Ю. Корея ако беше в северна щяха да му подпалият задника в някоя уранова мина!
17
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статията е много поучителна и дава материал за размисъл за всички, които спонтанно и емоционална реват у нас да се върне смъртната присъда.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този убиец,фактически със самопризнанията си доказва,че е полицейска а не съдебна грешка.Убиеца не може да бъде съден за тези престъпления,но дали полицаите,разследвали случая,не трябва да носят отговорност за деянията си?Грешки винаги може да има,но когато се упражнява насилие за да бъде изтръгнато самопризнание за извършено престъпление,това дефакто,също е престъпление.Така презумпцията за невинност се потъпква.По добре един убиец на свобода,отколкото един невинен в затвора,когато е недоказан
15
11
 
22
 
! Отговори
30 години демокрация преди 1 месец
Два милиона българи измряха от мизерия, болести, липса на здравеопазване и лоши условия на живот, а други два милиона отидоха да мият улиците и да слугуват на западняците за мизерно заплащане.
14
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Севернокорейците така измират с милиони, че за послените десетилетия населението от 10 милиона се увеличи на 26 милиона.
13
3
 
23
 
! Отговори
Насакото Яката преди 1 месец
Такова им е "разследването" на полицаите. Бият, докато кажеш каквото искат, а дали наистина си виновен им е все едно. После реват за заплати и привилегии.
12
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Юга си има сериен убиец, а Севера си има династия северни убийци, които са отговорни за измирането на милиони корейци от глад. Прасето Ким кога ще си признае за престъпленията?
11
1
 
12
 
! Отговори
Трактуръ преди 1 месец
Бедният невинен човек!
20 години в затвора за нещо което не е извършил!

Добре, че не го екзекутираха.
В Южна Корея смъртната присъда не е отменена, въпреки, че от 1997 г. не се прилага.

Между другото, по този случай има много добър Южнокорейски сериал.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такъв ценен кадър, който да тероризира населението..
---
Положително е подривна дейност на комунистите като RAF във ФРГ.
9
7
 
21
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 месец
Ако беше в България никога нямаше да го хванат. Такъв ценен кадър, който да тероризира населението не се изпуска.

Спонсорирани публикации