Мария Бакалова за Борат, стереотипите и сцената с Руди Джулиани

Саша Барън Коен е категоричен, че тя трябва да бъде номинирана за "Оскар"
12 ное 2020 17:30, Нели Христова
80
Мария Бакалова за Борат, стереотипите и сцената с Руди Джулиани
Снимка: Instagram

Още преди вторият филм за Борат да излезе в Amazon, цяла Америка, а и целият свят, говори за българката Мария Бакалова.

Тя влезе в ролята на 15-годишната дъщеря Тутар на казахстанския журналист Борат, изигран от Саша Барън Коен. Отгледана в плевня и неправилно възпитана от баща си, Тутар измисля начин да придружи Борат при последното му пътуване до Съединените щати, ставайки едновременно стръв и съзаклятник в схемите на баща си, който иска да я достави на вицепрезидента Майк Пенс.

Още по темата

Чрез многобройни неудобни срещи с нищо неподозиращи хора, включително скандално вече интервю с Рудолф Джулиани (адвокатът на Доналд Тръмп) - Тутар открива собствената си стойност, докато привлича вниманието към тихото, а понякога и не толкова тихо женомразство около нея.

24-годишната Бакалова се справя перфектно с ролята на Тутар, а самият Саша Барън Коен е категоричен, че тя трябва да бъде номинирана за "Оскар".

Българката все още няма много роли в киното, но и това предстои - тя ще влезе в ролята на внучка на Йосиф Сърчаджиев в лентата Women Do Cry. Според младата актриса втората лента за Борат не разказва толкова за казахстанския журналист, колкото за образоването и освобождаването на Тутар. 

"Това е филм за това как едно момиче може да порасне и трябва да порасне. Как хората могат да се отнасят към теб като към неравен, защото си жена и какви възможности имаш", казва Бакалова в интервю за The New York Times. За нея филмът е бил възможност да почете родината си.

"Такива неща не се случват на хора като нас - българите", казва тя. "В повечето случаи за нас има малка, съвсем малка допълнителна роля в някой филм, с две или три реплики, като проститутка или мафиот. Наистина съм благодарна на Саша, че даде тази платформа на момиче от Източна Европа, което да изиграе силен и сложен персонаж, който не е еднопластов."

В ранните си години в България Мария Бакалова се занимава с музика. Тя пее, започва уроци по флейта, но това не й е достатъчно. "Исках да избягам от реалността. А благодарение на актьорството можеш да си всеки. Можеш дори да живееш на Марс", казва тя пред NY Times. И въпреки че се превъплъщава в ролята на разхайтената Тутар, Бакалова всъщност е била дисциплинирано дете. Тя така и не е гледала първия филм за "Борат" преди да получи ролята на Тутар, тъй като е едва на 10, когато той излиза.

За огромната възможност Бакалова научава от своя приятелка. "Помислих си, че това е невъзможно. Ние сме българи. Никой не ни вижда в главните роли. Но изпратих няколко записа и ми се обадиха за скрийн тест в Лондон. Проектът беше толкова конфиденциален, че се замислих дали става дума за истински филм. Бях сигурна, че ще се озова в схема за трафик на хора. Нямах идея, че ще срещна Саша... беше голяма изненада", разказва актрисата.

Още по време на втория скрийн тест Бакалова трябва да се представи за Тутар, а истински хора, които нямат никаква идея коя е тя, трябва да й повярват. "Саша ми обясни, че Тутар трябва да е толкова луда, колкото Борат, ако не и повече. Тя трябва да бъде напълно дезориентирана - кое е правилно, кое грешно - и през това пътуване да се научи как да бъде нормален човек. Това е сатиричен филм, но ме накара да се замисля какво би било да водиш този начин на живот, дори и да е само роля. Бихте ли се радвали, ако хората се отнасят с вас по този начин - ако целта на живота ви е да се ожените и да живеете в клетка?", обяснява Бакалова.

Вижданията на Тутар са изкривени от сексистки наръчник, който я дезинформира за собственото й тяло. "Наръчникът е метафора за това как обществото и патриархатът ни карат да се държим и какво очакват хората. Трябва ли да се срамувам, че имам менструация? Трябва ли да се срамувам, че имам косми по тялото? Трябва ли да се срамувам, че съм жена? В това вярва Тутар от самото начало и Саша искаше да покаже, че през 2020 г. вече идва момент, в който хората трябва да започнат да се отнасят еднакво помежду си", казва 24-годишната актриса. За да влезе в ролята на дъщерята на Борат, Бакалова трябва да остави космите по тялото й да пораснат. По-трудно й е обаче с космите по лицето, но с това се заемат гримьорите.

След като филма излезе, една от невинните участнички в него, Жанис Джоунс каза пред медиите, че се е почуствала излъгана от Саша Барън Коен тъй като е вярвала, че всичко е истина. Тя е наета да бъде детегледачка на Тутар и приема работата присърце. Знае, че все пак ще участва във филм, но не в "Борат", а в документална лента за това как стоят нещата в Америка. "Виня себе си, че не прочетох целия договор", казва тя пред Vanity Fair и споделя, че за ролята си е получила малко над 3000 долара. Историята й трогва хората и те организират GoFundMe кампания, за да съберат средства, с които да й помогнат. Дарява и самият Саша Барън Коен. "Прекарахме може би пет, шест часа с Жанис и тя е човекът, когото виждате на екрана. Тя е просто невероятна. Тя не е актриса - просто искаше да помогне на Тутар да се възприеме, да следва мечтите си и да се образова. Имаме нужда от хора като Жанис. Тя е ангел", казва Бакалова.

Но най-известната сцена от филма, тази, която обиколи всички новинарски емисии и предизвика огромен скандал, бе с Руди Джулиани. Бакалова признава, че това е единственият път, в който се е изплашила докато снима "Борат".

"Саша е моят небиологичен баща и ще бъде такъв завинаги. Затова му се доверих от самото начало и знаех, че той никога няма да ме постави в опасна ситуация. В същото време имахме и екип за сигурност, който имаше задача да ни спаси във всеки един момент. Но може би когато бяхме в хотела и Руди Джулиани се обади в полицията, някак ме беше страх, че нещо ще се случи. За щастие избягахме", разказва българката. Тя е изключително нервна преди снимките, но Саша Барън Коен я успокоява - така и трябва да бъде.

След като клипът излиза на бял свят идват и оправданията - Джулиани твърди, че не се е държал неприлично с Мария Бакалова и е бил измамен. Версията на адвоката е, че той само си е "подпъхвал ризата в панталона", но така ли е?

"Видях това, което видяхте и вие. Ако сте гледали филма, това е нашето съобщение - искаме всички да видят филма и да преценят сами", категорична е Бакалова, но намеква, че Джулиани далеч не е подпъхвал ризата си.

"Саша бързо се появи в стаята, защото се беше притеснил за мен. Ако беше закъснял, не знам какво щеше да се случи", казва тя и обяснява, че не се чувства зле за адвоката, тъй като "подобни филми показват какви сме всъщност".

 

 

 

 

 

 


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
0
 
! Отговори
Ира преди 2 месеца
Дано вече да няма български артиски, които да се съгласят да играят подобни роли!!!
67
1
 
9
 
! Отговори
Морски преди 2 месеца
Дано само да не и се завие свят от славата. Иначе и пожелавам още успехи и хубави роли.
66
1
 
14
 
! Отговори
Далече преди 2 месеца
Българска актриса, завършила в България, наше момиче ни слави по света, а вие - мрънкалата от днеса, сте все недоволни. Засрамете се ако имате и грам съвест. Момичето получава комплименти от цял свят, 257 коментара под статиятa в NYT, всички я хвалят. Един не каза нещо лошо за нея. А тука е като плювалник. Толкова ли сте зле в бегето?
65
16
 
2
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 месеца
Няма как Коен, еврейчето да не я е резнал, за да и даде тази роля, мацките си падат по богаташчета евреи, като него
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Видяхте лицето на Руди в интервюто.......пусиграберите не си признават...
63
2
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 2 месеца
Голем гларус излезна от това моме. Евала брато!
62
4
 
11
 
! Отговори
Мхм преди 2 месеца
Тръмпанзетата пикаят газ, нищо ново. Тяхната свърши вече, сега пак ще се крият по мазетата и мухливите панелки.
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
сега ще видим падане на ВИЗИТЕ ама през крив макарон
----
Напротив, всички наблюдатели казват, че и този филм е помогнал на бидона да спечели решаващите гласове. Сега би трябвало да ни се отблагодари новия президент.
60
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Боже, каква ***!
59
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко което прочетох и до колкото ми се изясни промени мнението ми на 180 градуса и от адмирации най малкото е да кажа че не само че нямам интерес но имам разочарование и то много голямо.
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може средноазиатските бивши съветски социалестически републики с преобладаващо мюсулманско вероизповедание и тоталитарни режими дори и да са получили технологии от Китай и да са се поразвили икономически ние сме Европейдса страна и не мога да се съглася че може в културно исторически контест да се прави аналог между тези страни и нашата страна. Това е чудовищно непознаване на действителността. Жените у нас никога абсолютно никога от освобождението до сега не са били подтискани и имат равни права
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"За нея филмът е бил възможност да почете родината си." но мисля че не е правилно да сравнява България и Казахстан, колкото и да е напреднала тази средно азиатска бивша съветска република с тоталитарно управление и традиционно вероизповедание различно от нашето. Рускоговорящото население на тази страна е до някъде подтиснато от тоталитарния режим. Освен това България за зло или за добро е член на ЕС а жените у нас имат избирателни права от руско турската война и сме от първите държави с права.
56
4
 
10
 
! Отговори
Гошо тъпото преди 2 месеца
Гледах филма и съжелявам донякъде. Първия филм беше хубав, този е пошъл и политически.
Това момиче има отвратителен глас. Става ми гадно като си отвори устата.

А ролята ѝ ... най-малко за 3 Оскара :)

Но все пак можем да се гордеем, че българка играе и е харесвана от публиката. Нека този филм е началото на една блестяща кариера!
55
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И още нещо,
сега ще видим падане на ВИЗИТЕ ама през крив макарон!
54
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Свалям и шапка, че се е престрашила да влезе в дълбокото. Нямам търпение да гледам филма. До тук съм гледала само откъси и много ми харесаха. И е съвсем права, на жените се гледа като на извънземни. Човек като прочете коментарите под статия за поредната убита жена и разбира, че в 21век, голяма част от България (а и от света) все още живее мислено в 14ти век. И има същите очаквания към жените и същите способи за "дисциплиниране". Тъжно е, особено ако имаш дъщеря.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Идеята която описва сюжета на филма доколкото го схванах не ме развълнува нито трогна, както и главния актьор който безспорно е известен но лично мен не е успял нито да ме впечатли нито да ме вдъхнови. Просто такива роли и персонажи не ми допадат но това е въпрос на личен вкус и предпочитание. Иначе на снимката момичето изглежда лъчезарно и пожелавам да успее, кой знае може това да не е невъзможно а напротив да е възможно.
52
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не съм гледал филма,
но това че се прави на някого когото не е ( Казахстанка ) и говори на нашият език ( български ) , докато целият свят и се смее. не ме кефи.
Излага България.
( Пак казвам не съм гледал филма )
51
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дали ще си смени името на Бакалов..
50
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голяма акриса използваха я в мръсната предизборна игра в САЩ. Друга е думата за подобни женички,но ще ме цензурират.
49
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Идеята на филма е страхотна, но уви е направен от аматьор.

Спонсорирани публикации