Бясна дигитализация - зад борда падат възрастните, хората с увреждания, бедните

Кампания на испанец: Може да съм възрастен, но не съм идиот
Обновена: 10 фев 2022 07:06 | 10 фев 2022 07:03, Елка Василева
215
Бясна дигитализация - зад борда падат възрастните, хората с увреждания, бедните
Снимка: архив, БГНЕС

Карлос Сан Хуан е на 78 години. От няколко седмици цяла Испания знае името му. Причината: акцията му "Може да съм възрастен, но не съм идиот". С нея той иска да покаже как дигитализацията затрудни живота на възрастните испанци, пише Дойче веле.

Карлос Сан Хуан дълги години е работил като лекар. Като такъв е свикнал да гледа страдания и болки. Но пандемията го е засегнала особено силно. 78-годишният пенсионер от Валенсия е трябвало до се лиши от прекия си контакт с дъщерята и внуците. А освен това изведнъж се оказал изолиран и от своята банка. С нея той може да контактува вече само по телефона или след предварително направена онлайн заявка - и то само в много спешни случаи.

След отпадането на ограничителните мерки банките в Испания запазиха начина си на работа от времето на локдауна. Те са отворени за клиенти само сутрин до 11 часа и то единствено с предварително уговорен час. Пенсионери като Сан Хуан се оплакват и от това, че почти не са останали банкови филиали в близост до домовете им.

Апел за повече човечност и социална справедливост

След финансовата криза от 2008 г. Испания стана страната, която закри най-голям брой филиали на банки и спестовни каси - общо над 23 000. Оттогава досега в Испания бяха съкратени над 100 000 работни места в банковия сектор, а пандемията ускори този процес. За да увеличат печалбите си, банките допълнително изтъняват филиалната мрежа - особено в провинцията, но и в столицата Мадрид. Банковите консултанти все по-често се заместват от чатботове, а клиентите са принудени да се справят с електронни методи за разплащане, онлайн банкиране и биометрични банкомати. Във всички тези процеси Испания беше водеща в ЕС.

Търпението на Карлос Сан Хуан обаче постепенно се е изчерпало. Преди няколко седмици 78-годишният пенсионер стартира подписка, която го превърна в медийна звезда. В нея той апелира банките да осигурят наличен персонал поне преди обяд и то без предварително уговорен час за среща, така че пенсионерите да могат да теглят пари и да плащат сметки.

Акцията на Карлос, озаглавена "Може да съм възрастен, но не съм идиот", има забележителен успех. Междувременно са събрани над половин милион подписа. В петицията Карлос посочва и друго: че хиляди хора като него не са заслужили да бъдат изолирани по този начин. С подписката си той пледира за повече човечност и социална справедливост.

Пенсионерът вече бе канен във всички телевизии и радиостанции за интервюта, дори шефът на Испанската централна банка бе впечатлен от огромния резонанс на акцията. От правителството обещават подобрения.

Сан Хуан обаче е скептично настроен: "Ще се опитат до облекчат обслужването на автоматите с помощта на консултанти. Но аз съм с акъла си, не съм идиот. Работата е в това, че съм болен от Паркинсон. Ръцете ми треперят и понякога натискам грешния клавиш", казва Сан Хуан пред ДВ.

Страх го е, че така може да загуби доста пари. Казва, че е наблюдавал вече случаи как възрастни клиенти се борят с новите парични автомати. Един път дори бил свидетел как жена била ограбена от млад мъж, който твърдял, че иска да ѝ помогне.

Проблемът с бясно напредващата дигитализация

И в останалата част от модерния свят възрастните, по-бедните и хората с увреждания на практика са изключени от бясно напредващата дигитализация. В Испания обаче този проблем е особено голям, защото страната се слави с най-дългата продължителност на живота след Япония и същевременно втората най-ниска раждаемост в ЕС.

Близо една четвърт от населението на Испания е над 64 години. При това страната е рядко населена - клиенти пътуват по 30 и повече километра, за да се срещнат с банков консултант. А от допитване на испанския Съюз на пенсионерите стана ясно, че 40% от анкетираните възрастни хора никога не са влизали в интернет.

Сан Хуан се дразни и от това, че по време на финансовата криза банките бяха подкрепени с данъчни средства за над 40 милиарда евро, а сега оставят възрастните хора на произвола на съдбата. Неговата подписка може да излезе дори успешна, но той иска да постигне много повече - иска общественият сектор да се промени радикално, така че да се вслушват и в гласа на по-възрастните хора. "Наскоро ми се обади едно 14-годишно момиченце и каза, че иска някой ден, като остарее, да стане като мен - защото се застъпвам за хората, чийто глас не се чува. Това ме развълнува много силно", казва Карлос.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
2
 
10
 
! Отговори
До 153 преди 2 години
Като има подпис, който е те 4 , а104 лв на година какво? С Болест на Паркинсон как ще си набери пин кода? Или просто си пишем хейтове по сайтовете?
136
0
 
15
 
! Отговори
До 160 преди 2 години
Като си толкова умен, не проумя ли,че човекът ива Паркинсон и натиска грешен клавиш. Смартфоните не са толкова добри,че хора с увреждания да могат да ги ползват. Има някои модели с подобрения, но струват майка си и баща си.
135
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами те лишават възрастните даже и от възможността да си наемат секретар да ги обслужва защото дигиталната сигурност не го позволява.Това си е чиста утилизация и конфискация на имуществото.
134
1
 
15
 
! Отговори
Ким сен Ва преди 2 години
С тая дигитализация един пъпчив тийн с нет и комп може да превземе държава.Или както прави Северна кореа има екипи хакери за кражби на пари и данни с ,които си финансират дупките във военния бюджет.
133
0
 
17
 
! Отговори
Падаря преди 2 години
Така с тая дигитализазия ще изчезнат държавите и политиците ,които сега се ползват от дигиталния терор ще си вкарат автогол.Иначе като дойде една вълна при едно слънчево изригване и изтрие цялата информация от дигиталните устройтва и край с всичките койни данни и тнт.Последното такова изригване е от преди век и нещо ,но тогава брокират само телеграфите сега ще блокира цивилизацията.
132
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКъде пък е тази пандемия? Един обикновен грип.
131
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най *** е да ходиш да се буташ по банкови офиси и то по време на пандемия, вместо да се научиш на елементарно банкиране и използване на кредитна карта...
130
3
 
10
 
! Отговори
Повече пари преди 2 години
До Браво Реално това можете да правите и в момента ако не в Алианц то в други банки, проблема идва от там, че вече ако искате обслужване в офис ще трябва да плащате повече такси, защото на банката ѝ идва по-скъпо да поддържа офис със служители отколкото един сайт!
129
5
 
43
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Аз не съм от тази възрастова група, но съм категорично против електронното банкиране. Винаги искам да мога да отида във физически офис на банката и да говоря с жив човек и да подписвам документи на хартия.Затова например банка Алианц ужасно ме разочарова, закривайки и без това малкото си офиси.
128
4
 
26
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
А, тука, в България, да не е по-добре за бедните, за немощните, за обикновенните хора?Само че, у нас бесните на "промените" изхвърлят зад борда наред, само и само те и патрона им да продължават с всичко друго, но не и с грижите, с болките и с випиющите нужди на обикновенните българи. Очакваме близкия край на тази бясна надпревара на беснеещите с ДОБРОТО, СЪС СЪПРИЧАСТНОТО, С ЧОВЕШКОТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ХОРАТА.
127
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре дошли в Глобалния Електронен Концлагер. Пандемията беше само претекст за въвеждане на Новия световен ред.
126
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много професии отпадат. Учители, машинописки, програмисти, футболисти и много други ще отпаднат и заменени от роботи.
125
21
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
Ел. подпис отдавна е между 4-6лв. на година за физически лица. Всеки може да си извади и да не виси по опашки.
124
12
 
2
 
! Отговори
До 148 преди 2 години
Следващия път като си теглиш пенсията ако на Айше е хванала магията от банкомата еднорог ще излезе, на крилата на буреносен облак ще те понесе и до извора на младостта ще те отведе! В него се изкъпи и от гъбките до него хапни! Страшна вуду магия е туй да знаеш! Един път на хилядолетие хваща, ама ако и дадеш и парите от юргана ще говори с духовете на синята лагуна да ходатайства пред русалките за теб! С 10% ще ти се вдигне шанса магията да хване!
123
9
 
1
 
! Отговори
До 148 преди 2 години
Да бягаш на врачка да си даваш златото, че му направих черна магия и черни нинджи ще те налазят докато не го развалиш това проклятие при еднооката и еднозъба шаманка Айше! Тъмна прокоба е надвиснала над теб, вуду магия от Шеруудската гора от 20 шамана направена, с око от червей и пръст от змия се разваля, ама са скъпи те да знаеш. Само Айше ги намира, ама за целта картата за пенсията ти и трябва, да може към твоя банкомат да ги насочи!
122
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кефи ме как всички лапетии, които се цепят тука на тема старост, ще бъдат подигравани по същия начин след 30-40-50 години.
121
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАко знаеш кой е Юнг в психологията, ще знаеш и че се е интересувал и работил върху шаманизма. Но да, сега шаманите са създателите на Гугъл, Фейсбук и т.н., които водят човечеството за ръчичка към изцеление и стахотен комфорт. Същите работят и по доста медицински проекти.
120
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 108 "Изтегляш парите от банкомат, но там са заредени накъсани и мръсни банкноти..." ИЗВАДЕТЕ СИ БЕЛЕЖКА ОТ БАНКОМАТА И ОТИДЕТЕ В БАНКАТА НА КОЯТО СТЕ КЛИЕНТ ДА ВИ ГИ ЗАМЕНЯТ. СЛУЧВАЛО МИ СЕ Е КОГАТО ПО КАБЕЛАРКИТЕ КОМЕНТИРАХА БАНКНОТИ С ОТКЪСНАТО ЪГЪЛЧЕ. СЛЕД ЗАПОЗНАВАНЕ С ПРОБЛЕМА И ОТКАЗ СЛЕД РЕЗОННО ВЪЗРАЖЕНИЕ ОТ МЕН МИ ПОДМЕНИХА ДВАЙСЕТАЧКАТА - Е ПЛАТИХ ТАКСА 2 ЛВ НО Я СМЕНИХА. СЕГА ИМАТ И ОФИЦИАЛНО ТАКАВА ТАРИФА. А ПО ЗАКОН СА ДЛЪЖНИ ДА ПОДМЕНЯТ ТАКИВА БАНКНОТИ ЗАЩОТО СА ТЪРГОВСКИ БАНКИ.
119
0
 
21
 
! Отговори
Каракольо преди 2 години
Испания е на второ място по ниска раждаемост в ЕС , кой е на първо?
118
1
 
0
 
! Отговори
тука преди 2 години
няма сумисти

Спонсорирани публикации