Над 15 000 са вече жертвите на земетресението в Турция и Сирия

Хиляди хора в Сирия все още са в неизвестност
Обновена: 9 фев 2023 08:00 | 9 фев 2023 06:11, Елка Василева
42
Над 15 000 са вече жертвите на земетресението в Турция и Сирия
Снимка: БГНЕС

Жертвите на разрушителното земетресение на турско-сирийската граница и последвалите вторични трусове надхвърлиха 15 000 души. На този фон надеждите да бъдат намерени още оцелели намаляват с всеки изминал час, предаде ДПА.

Още по темата
Броят на загиналите в Турция нарасна на 12 391, съобщи тази сутрин Анадолската агенция, като се позова на турската служба за реакция при бедствия и аварии АФАД, а ранените са 62 914.

От другата страна на границата в раздираната от война Сирия жертвите са 2662.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща спасителните действия да продължат, докато "под развалините не остане никой". Разрушени са около 6000 сгради, каза той.

Ердоган обеща спешно подпомагане в размер на 10 000 турски лири (около 530 долара) за всяко пострадало семейство.

В Сирия обстановката e тежка. По данни на правителството засегнатите сирийци са около 298 000, като повечето е трябвало да напуснат домовете си, съобщи държавната осведомителна агенция САНА. Властите са обособили 180 места за спешно настаняване.

Хиляди хора в Сирия все още са в неизвестност, продължава да има и спешна нужда от тежка техника за разчистване на отломките. Дългогодишната гражданска война и международните санкции пречат на оказването на помощ на пострадалите райони.

В понеделник сутринта районът по границата между Турция и Сирия беше разлюлян от земетресение с магнитуд 7,7. Оттогава регионът преживя стотици вторични трусове, включително земетресение с магнитуд 7,5 в понеделник следобед.
(БТА, Владимир Сахатчиев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Доган каза.. преди 1 година
Саудитите и другите муслимански държави ще пратят помощи повече от всички нас, но нека сме съпричастни с молитвите си към невинните жертви и семействата им..
24
0
 
1
 
! Отговори
Доган каза.. преди 1 година
Ердоган продължава бомбардировките въпреки земетресението по територии където живеят кюрди? Тоя съвсем си е загубил честа.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Eй хора, защо няма турски мачове в програмата за залаганията? Какво хубаво бях почнал да ги познавам, даже и на точен резултат и изведнъж ги спряха. Хубави пари бях почнал да печеля. Някой знае ли защо ги спряха тези мачове?
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече са над 15 000 дали фира САМО в Турция до момента. Опреснете си данните, че тази статия е от 6 часа сутринта!
21
9
 
3
 
! Отговори
Трезвен преди 1 година
Ако колко са жертвите на турското "присъствие". По-голямо бедствие от тия дето ни повлачиха 500 години назад нема. Малко им е.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо никой не задава въпроси за това как в един град с толкова останали здрави сгради редом има сгради все едно са прекарани през сито. Бая строителни фирми в Турция ще влезат по затворите, така ми се струва.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво като ? Те турците и без това са повече от китайците и се плодят , като лебарки !
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безсилни сме пред природата и затова трябва да си помагаме.Войните могат да се спрат от хората,а земетресенията не могат...Вместо да наливат пари в Черната дупка Украйна по-добре да се дават на тези хора в Турция и Сирия.-------------------------------------------------Ало лицемер, земетресенията не може да ги предотвратим и ще помагаме на Турция и Сирия, но защо беше нужно идолът ти Путин да разпалва война и да погуби безсмислено стотици хиляди животи в Украйна???
17
5
 
5
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
Това са бонусите на алахата ! В тайните на земетресението има хиляди спасители и десетки хиляди полицаи с автомати, които не си мърдат пръста да помагат ! Защо ли ? Сещайте се ! Пострадалите не бива да забравят, че са роби на исляма, тоест мои ! Извънредното положение - моята най - голяма радост в живота!
16
1
 
2
 
! Отговори
от 13 преди 1 година
до 14 Добре, извинявам се за израза "дали фира". Какво ще кажеш за "гушнали букета" или "хвърлили топа"? Така по-бива, нали?
15
2
 
15
 
! Отговори
бг изселник преди 1 година
Ердоган дава по 10 000 лири на семейство - подигравка 500 долара, при средно 6 членно семейство в тези области по 80 долара на човек еднократна помощ, ЕДНОКРАТНА, гаври се с нас изселниците по 140 евро пенсии, а имаме 30 години стаж в Турция,заплатите в тези региони по 250 долара и събота се бачка по 6 дни , ГАВРА, надника на деен излиза 10-12 долара
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
има сринати до основни сгради, а до тях сгради без един счупен прозорец, дето даже не са напукани, поголовно престъпно строителство в Турция, такова е почти всичко там за съжаление, и сумати българи дават по 100 000 евро по 120 000 евро и ги връщат всички в ковчег, за 2 дни турците им взема 200 бона и ги връщат да ги погребат, това е за съжаление, велика Турция.Аз съм бг турчин бачкам високотехнологична работа в Холандия, но почивам в Бг и Гърция и Испания. Няма да стъпя в турция
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
допреди 7-8 години симпатизирах на Турция, но вече - не, жалко за хората, но и те са виновни - гласуват за един *** Ердоган, който когато осъдиха геноцидите на Турция псоледния век скача обижда САЩ, Израел, Франция, вместод а се смири и замисли, ама той е глупавввв и неграмотен. Почти всичко в Турция е менте - раници купих на деца 1 месец и се накъсаха, дрехите оттам трагедия, храните също пълни с пестициди и канцерогени, сторителството е трагедия, вижте изцяло сринати блоковее нови
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безсилни сме пред природата и затова трябва да си помагаме.Войните могат да се спрат от хората,а земетресенията не могат...Вместо да наливат пари в Черната дупка Украйна по-добре да се дават на тези хора в Турция и Сирия.Вместо да мислите как да разпалвате световни войни по-добре мислете дали утре ще оцелеем ако стане нещо подобно.По принцип пророчествата са,че не всичко,което сега е земя все ще бъде земя.
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Дал фира" е акълът ти, приятелю. Има и други думи в българския език които можеш да използваш. Сигурно вееш трикольора по профилните снимки
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
12 500 са дали фира в Турция до момента. Изглежда ще бъде счупен турския рекорд от 1999-та когато хвърлиха топа 17 000
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция се урбанизира силно през последните 30 - 40 г. Качеството на градското строителство обаче е ниско и затова жертвите са много. При тия ниски температури и да има живи под развалините ще загинат от студ. Трагедията е огромна, но през 1999 г. при Измит имаше също голямо земетресение и умряха близо 20 000 души. Но като гледам качеството на сторителството не се променило особено.
8
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Защо Юесей не изпрати никакви помощи за Турция и Сирия ?" - тя и 150 милионна Русия със всичките ресурси на света прати по-малко помощ от колкото една България. Нека не говорим за псевдо империите в такива статии, политиката няма място тук. А ако искаш да говорим за политика - правителствата на САЩ и Русия са пълен смях и само *** може да им се възхищава.
7
8
 
17
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Някога САЩ приеха Турция в НАТО,даваха им Милиарди всяка година като съюзник срещу Нас-Комунистическите държави-и сега Турция им казва-Гледайте си работата-ние сме с Русия-ето затова САЩ разбра каква е Турция.
6
2
 
3
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 година
До Анонимен НЕ се казвам АСАН или АСАНКА в ГРЕШКА СТЕ

Спонсорирани публикации