Пътят към "нов свят": Грандиозният проект на Ердоган за $17 млрд.

Той свързва южен Ирак с Турция
19 сеп 2023 22:05, Стела Стоянова
50
Пътят към "нов свят": Грандиозният проект на Ердоган за $17 млрд.
Снимка БГНЕС, архив

Огромният инфраструктурен и транспортен проект, свързващ Южен Ирак с Турция, ще проправи пътя към "изграждането на един нов свят", заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Сабах“, пише БГНЕС.

Пътят за развитие на стойност 17 млрд. долара има за цел да свърже пристанище Гранд Фоу, основно пристанище за стоки в богатия на петрол южен Ирак, с железопътен и пътен транспорт с границата с Турция, превръщайки страната в транзитен център чрез съкращаване на времето за пътуване между Азия и Европа в опит да се конкурира със Суецкия канал.

Представен в края на май, Гранд Фоу в Басра, което ще бъде свързано с Турция и след това с Европа чрез мрежа от железопътни линии и магистрали.

"Това е коридор, който ще преминава през Персийския залив и страните от Залива и през Ирак и ще отива в Европа през Турция. Независимо дали става дума за Обединените арабски емирства, Катар, Саудитска Арабия, Ирак, всички те са много, много решителни по този въпрос", заяви Ердоган на годишната среща на върха "Конкордия" в Ню Йорк.

"Най-важното е, че ние също сме ангажирани. Виждал съм тази решителност в Америка, виждал съм тази решителност в Германия, Япония. Следователно с такава стъпка, която ще предприемем, ще имаме възможност да изградим един нов свят".

Планираният проект ще включва изграждането на около 1200 км (около 745 мили) железопътни линии и магистрали. Той предвижда високоскоростни влакове, които да превозват стоки и пътници със скорост до 300 км в час, връзки с местни промишлени центрове и енергиен компонент, който може да включва петролопроводи и газопроводи.

Отделно иракският външен министър Фуад Хюсеин заяви, че проектът "Път за развитие" е "много стратегически проект".

"Това е много стратегически проект. Той има за цел да свърже южната част на Ирак с Басра и Турция, а оттам - с Европа. Това е много важен проект както за Ирак, така и за целия регион", заяви Хюсеин пред Анадолската агенция (АА) в понеделник.

Подчертавайки, че наистина желае Ердоган да посети Багдад, той заяви, че това ще даде допълнителен тласък на връзките, развивайки двустранните отношения.

Миналата седмица министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан изрази оптимизъм по отношение на проекта, който според него е от голямо значение за просперитета и стабилността в Близкия изток, като заяви, че очакват да преминат към фазата на изпълнение през следващите месеци.

Хюсеин заяви, че Турция и Ирак имат различни области на сътрудничество и че се надява да постигнат напредък в областите, в които си сътрудничат.

"Но има и някои проблеми. Трябва да се справим с тези въпроси заедно и да намерим решения за тях заедно. Така че имаме нужда от повече сътрудничество по някои въпроси, особено по въпросите на сигурността", добави той.

Запитан за сътрудничеството в областта на енергетиката между Турция и Ирак, той се спря на спрения износ на петрол от Регионалното правителство на Кюрдистан (РПК). Хюсеин заяви, че те са решени да намерят решение на този проблем чрез "диалог и комуникация".

На 25 март след арбитражно решение на Международната търговска камара (МТК) Турция спря износа на суров петрол от Ирак на 450 000 барела дневно по петролопровода Киркук-Джейхан. МТК нареди на Анкара да плати на Багдад обезщетение на стойност 1,5 млрд. долара за това, което според нея е неразрешен износ от страна на РПК между 2014 и 2018 г.
 


50
Още от За да се разбираме
4 знака, че той гледа на вас сериозно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
12
 
! Отговори
hh88 преди 2 дни
До ЗозоМанипулираш, точно обратното е. Сирия не пусна през нейна територия газопровод към Турция и нашите евроатлантически патрньори и спретнаха гражданска война. Това е истината. По същия начин запалиха т.нар. Арабска пролет, която се провали, по същия начин подпалиха Украйна.
43
2
 
34
 
! Отговори
Българка преди 2 дни
Със сигурност ще бъде готов преди магистрала Хемус
42
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И Бг ще участва в строежа с най-великия магисталостроител във вселената Баце от Банкя! Ама да си знаят, че тези 17 млрд са пари само за началото. Ще трябват три пъти по толкова. И асфалта ще е български, иначе- тц, път няма!
41
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И петрола им крадеше Ердоган по време на войната и след това, сега водата им открадна на хората от Ирак и Сирия, а на Сирия и от територията на държавата им крадеше.
40
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ако някой стои империя, то това е Турция, а не Русия, открадна водата на Ирак и Сирия , а сега проект щял да прави там, моля ви се, за да взема, а не да дава!
39
6
 
9
 
! Отговори
помашки мелез преди 2 дни
нека да не избързваме....може чичо да роди преди това.
38
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Талибаните от София имат още по-грандиозен проект - събарянето на антифашисткия паметник.
37
5
 
9
 
! Отговори
През октомври преди 2 дни
Консултант Боко няма ли да се облажи? Ко ли си вика, дайева неговата вери а истървах келепира с Бокостралите.
36
4
 
1
 
! Отговори
Бокострала преди 2 дни
Ааа по & някой други се гъбаркате ама ще ви намеря в някоя дупка аз съм на всеки колометър на квадрат. И приятен път по БОКОСТРАЛИТЕ на Народният гений Боко.
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Помислих си да не е поръчал и той от Ф_16 ките. И пак сме сами в този празен балон, но по идея на Боко страшният гений за източване на пари през асфалт. Толкова колкото да ме псуе цял един народ.
34
10
 
8
 
! Отговори
Валтер Папазис преди 2 дни
САУДИ АРАБИА, ИЗРАИЛ И ЕГИПЕТ---НЕ МИСЛЯТ ТАКА...СМЕШНИ ТУРЦИ.....КОРДЕСТАН Е НАЛИЦЕ...ИРАН СЪЩО НЯМА ДА ПОЗВОЛИ ТАКИВА ТУРСКИ МЕЧТИ И ФАНТАЗИИ..А ГЪРЦИЯ ЩЕ ВИ ПОКАЖЕ ЗДРАВО И РЕШИТЕЛНО КОЙ Е ГОСПОДАРЯ НА МОРЕТАТА И НА АНАТОЛИАС .
33
9
 
11
 
! Отговори
Програмист преди 2 дни
Днес Армения падна под турско робство отново.. скоро и България пак..
32
7
 
10
 
! Отговори
Кире харвардо преди 2 дни
А пък аз ще построя хемус през 2050та и ще свържа София и Плевен! СЛАВА АМЕРИКА!
31
14
 
13
 
! Отговори
Ердоган преди 2 дни
Скоро ще приемем Дунавския Вилает пак в Отоманската Империя!
30
2
 
6
 
! Отговори
акуд преди 2 дни
завоя към европа трябва да минава през България докато страните който ни спират за ЕС не започнат да пълзят
29
0
 
1
 
! Отговори
К1Д преди 2 дни
До лудКви 300 лв ,че и максимум ти мръдна ли ве
28
6
 
8
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 2 дни
Президента Първанов се опита да направи тези Проекти - САЩ спряха България .
27
10
 
4
 
! Отговори
луд преди 2 дни
6 стотинки лирата,заплати по 300 лева максимум.Глад майка ,и мизерия е в Турция.И по-зле ще става.Кръв ,и разглобяване за излишния.
26
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
На кой му дреме за тоя избушляк ?
25
2
 
6
 
! Отговори
Уфтсар преди 2 дни
По паритет на покупателна способност глупавите *** са над 41 бона на келле, умнокрасивите българи са под 28. И то при качество, сравнима само с качеството на продукти за доббитак.

Спонсорирани публикации