Избори 2021: Карантинираните след 1 април няма да могат да гласуват

Срокът за заявяване на мобилна урна изтече на 31 март
Обновена: 1 апр 2021 13:27 | 1 апр 2021 13:26, Валерия Белчевска
14
Избори 2021: Карантинираните след 1 април няма да могат да гласуват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората, които от сряда вечерта до събота установят, че са с положителен тест за COVID-19, няма да могат да гласуват. На 31.03 беше последният срок, определен от ЦИК за заявяване на посещение на адрес от мобилна урна. Оказва се, че Министерството на здравеопазването не е дало такива указания, защото това не било от компетенциите му. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от БГНЕС.

"Въпросът не е от компетенцията на Министерството на здравеопазването. Той е юридически и конституционен. Това е конституционно решение. След като има дата 31-ви е ясно, че след тази дата не може да подавате заявление за мобилна урна", заяви той и коментира, че според него по-големият проблем е липсата на желаещи да участват в подвижните урни.

"Тук се оказа, че има доброволци от различни организации, които са съгласни да се включат, но по конституция и Изборен кодекс партиите са тези, които трябва да ги припознаят, да ги предложат и те да бъдат включени в тези СИК-ове", добави още доц. Кунчев.

Той обясни какво е трябвало да направи здравното министерство и увери, че към момента всичко то е изпълнено.

"Това, което беше задължение на Министерството на здравеопазването беше в две насоки – първо, да разработи съвсем точни правила какви мерки да спазваме, за да е безопасно гласуването. Те са налице повече от месец, 12 страници, подробно описано на всяко ниво. Второто е да осигури и то го направи, лични предпазни средства и дезинфектанти за всички над 12 000 секционни избирателни комисии. Това сме го направили, целите количества са разнесени", заяви той и добави, че по време на изборите ще има дежурни представители на РЗИ-тата, които по телефон ще консултират членовете на избирателните секции по въпроси касаещи мерките и указанията на МЗ.


14
Още от Избори 2021
20 хил. полицаи ще охраняват изборите в неделя
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да де нали това беше целта на Ластика У нас няма никакъв мед шаб за Коронакризата Короната е у Ластика
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Доценте състари се с години дано да си е струвало за теб угодата да йазваш това което ти наредят
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най после да си дойдем на думата с тези ластици явно добре ги опъва след като лиши една част от населението да не гласува
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Голяма работа като не гласуват.
Сякаш нещо ще променят
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не знам на какво се надяват хората. Дало Боко или някой друг, отдавна ЕС и Щатите така яко са ни стиснали в прегръдка, че от нея отърване няма. Единственото положително нещо е да се спрат кражбите на еврофондовете от ГЕРБ, което ми се струва невъзможно. Ако дойдат нови на власт, те ще са гласни и още повече ще крадат. В общи линии не виждам някаква добра перспектива за България, още повече като наблюдаваме какви хора искат да влезнат във властта.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Ангел
Ти пък щото си много умен !
8
5
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 седмици
До Анонимен..............Нормално, те гробарите в честна битка не могат да победят..


Злобата и омразата и парите за , които са те цанили за антигеребтрол са ти замъглили възприятията. Не може 11 пъти да печелиш единствено с лъжи и измами. Румен Радев, руската марионетка защо спечели тогава? Значи Борисов го е назначил!
7
5
 
10
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 седмици
До Ангел..............Тиквуняка ще спечели защото Българина е много много про.ст .................

Не, приятелю, българинът не е *** само, че не обича да участва за пореден път в номера "Стани да седна". С какво Мая Манолова, Слави Трифонов, Лупи, Костя Копейкин, Христо Маджото са по-добри от Борисов? Повярвай, ако имаше читава АЛТЕРНАТИВА на Баце, българите щяха да гласуват за нея.
6
7
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 3 седмици
Тиквуняка ще спечели защото Българина е много много про.ст . Той се радва на евтина харизма и изобщо не се интересува от интелекта и възможностите на тези които го управляват .
5
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нормално, те гробарите в честна битка не могат да победят
4
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да се карантирират всички последователи на учиндолския мартеничар славуца трифонов, на лодкаря ристьо бойкикиев - иванов - маджото от проДАй България, пенсионерите от БСП!
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
дискриминация от гроб, в чист вид
2
7
 
10
 
! Отговори
do 1 преди 3 седмици
Кви права имаш ти бе?
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е нарушение на конституционното има право на глас