Най-много заявления за гласуване са подадени от Турция

За първи път ще има 800 и повече секции в чужбина
91
Най-много заявления за гласуване са подадени от Турция
Снимка: БГНЕС

45 231 декларации за разкриване на секции в чужбина за парламентарните избори на 11 юли са подадени досега. Това съобщи пред журналисти днес Цветозар Томов, член и говорител на Централната избирателна комисия. Срокът за подаване на декларации изтича на 15 юни.

Най-много заявления са подадени от Турция - 16 363, Великобритания - 8741, Германия - 6486 и Испания - 2561.
Заявленията от Великобритания са два пъти по-малко от тези в Турция, защото нашите сънародници знаят, че там където са гласували повече от 100 души, ще има избирателни секции.

Подаването на заявления обаче би облекчило работа на СИК в чужбина, защото ще имат готови списъци с избиратели и няма да се губи време с попълването на декларации от хората, че не са гласували на друго място, уточни Томов. По думите за първи път ще има 800, а може и повече секции в чужбина. Решение на ЦИК за броя на тези секции трябва да се вземе до 18 юни, предаде БТА.

Заявленията за откриване на секции в чужбина, подадени на хартия в дипломатическите и консулските представителства са около 300, каза Томов.

Организацията за изборите в чужбина върви добре и към 18 юни ще е ясно колко са секциите и къде в тях ще има машини. Следващият проблем там е назначаването на СИК. Работна група на външно министерство подготвя изборите в чужбина. Към назначаването на СИК извън страната има интерес от доброволческите организации по места. Основната работа обаче се пада на партиите, които трябва да направят предложение за членовете на СИК в чужбина. Повече информация за този процес ще има другата седмица, каза Томов.

В близко време ЦИК трябва да утвърди техническия образец за защита на бюлетината. На 15 юни изтича срокът за назначаването на СИК от РИК в страната.

ЦИК трябва да определи условията и реда за гласуване на хората под карантина и в изолация заради пандемията. Сега в такава ситуация са 24 - 25 хиляди души. Има тенденция със стихване на епидемията и те да са по-малко от сегашния брой. Правилата за гласуване, които ЦИК прие за април, могат да се окажат задоволително решение и за тези избори, посочи Томов.

Към момента няма много регистрирани наблюдатели - само седем организации с общо 68 лица. Все още няма регистрирани и социологически агенции, които да наблюдават изборите. ЦИК засега не е залята от жалби и сигнали, като тази седмица са разгледани сам три, но те се несъществени, добави говорителят на ЦИК.


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
19
 
! Отговори
Deja vu преди 1 месец
Абсолютно не мога да повярвам. Самият славун и тези от дай бг казаха, че в Турция с времето гласуват все по-малко хора. Решението беше взето да се улеснят ягодоберачите, т. нар., или по-скоро буквално изтеклите мозъци. А сега сериозно. Аз съм турчин, но никога не съм гласувал за ДПС. Имам роднини в Турция. Техните деца са с лични карти. И те ще гласуват за ДПС, без да знаят български. Не подкрепят това. Там хората се организират по райони и ще донесат хиляди гласове за ДПС. Не е честно.
26
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВМРО са прави за предателството на Слави ,Мая, Хисто Иванов
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова много се мразят, че по-добре турско да е.
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слави няма ли сега да изцвъка някоя фейсбук полюция?
23
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да благодарим на ИТН и ДБ за това!
22
2
 
8
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 1 месец
СТАНБУЛ Е БЬЛГАРСКИЖЕЛЕЗНАТА ДЖАМИЯ Е НА ЮДЕИТЕ
21
2
 
22
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 месец
Ко стана ся?Христо Иванов дебаркира на плажа :)
20
5
 
31
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Славуцата и ИТН са проект на Ахмет Доган.Такова национално предателство, рядко се вижда ....Чалгари и турчеещи се помаци искат да затрият България.
19
7
 
28
 
! Отговори
ЧАЛГАРЯ и ИТН преди 1 месец
А ЧЕСТИТО ВИ БРАТЯ БЪЛГАРИ, НОВО ТУРСКО РОБСТВО ! - ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И ДОБРЕ ДА СЕ ПОДМИЙТЕ !
18
4
 
17
 
! Отговори
до Абе преди 1 месец
Пичага, ДПС два пъти беше в управлението на държавата за последните години, и двата пъти в Тройни коалиции, единия с БСП и НДСВ, втория с БСП и Атака. Айде да не пишеш глупости, а тия дебилщини си ги говорете на вечеринката пред блока с другите ***
17
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
другия вариант е слави и сценаристите да са турци??
16
14
 
5
 
! Отговори
Българина преди 1 месец
Е мазохист Той иска ГЕРБ и ДПС вечно на власт българина обича Делян Пеевски на който те плащат данъци който те издържат благодарение на българите той е милиардер милиардер България е обича Делян Пеевски да живее Пеевски да живеят чекмеджетата Ура
15
4
 
30
 
! Отговори
Чалгария преди 1 месец
Всички всячески се опитват да ограничат вота от чужбина, за да намалят влиянието на ДПС, само Чалгаря им отваря широко вратите за още и още изселнически гласове. Еми честито на печелившите, както се казва.
14
30
 
7
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Абе с какво неграмотници са виновни Радев и Слави Трифонов бе неграмотници досега ДПС 12 години управляваше с ГЕРБ и бяха винаги трета партия бе трета политическа сила сега се очертава да бъдат пети бе нещастници Поне като като говорите нещо Застанете зад думите си бе Застанете зад думите са факти бе Не може да мислите прости зидари работещи за по 600 лв просто племе
13
8
 
37
 
! Отговори
Леша преди 1 месец
Всички които са били повече от 6 месеца извън държавата, да нямат право да гласуват. Спешно е нужен такъв закон.
12
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още когато по тъмни доби гласуваха новият изборен кодекс на Радев секциите в чужбина да станат двойно повече се разбра за голямото предателство към България. Не случайно патриотите нахлупиха на главата на Тошко феса. Ами сега ще си сърбаме попарата която РАДЕВ надроби. Айде да ви е честита новата турска провинция България.Още като се върнаха доволни от Турция се похвалиха, че сега вотът им се дигнал с 50 000 гласа.
11
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето това означава да си предадеш родината и родителите за пари чужбината им беше по важна на сценаристите и другаря от колкото България и живеещите в нея българи. Срам ме е !!!!!!!!!!
10
14
 
2
 
! Отговори
Ами Слави преди 1 месец
го нямаше до преди 2 месеца ама ДПС бяха винаги 3 партия наши неграмотници нали така!!! Сега вечв ще са 5 партия. Дори това, което повтаряте неможете да го защетите. Неграмотници
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единственото, което направи чалгарската партия за тези 2 месеца е да осигури едни 3-4% повече за ДПС от вота в Турция. А да, и да се крият като лалугери.
8
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Благодарение на турските мекерета от итн -учиндолският мартеничар и хомо славиН трифонов - славуцата и тошко феса!