Контролираният вот не решавал изборите, не надхвърлял 300 хил. гласа

Проучванията не отчитат вота от чужбина, той бил важен
Обновена: 9 юли 2021 10:22 | 9 юли 2021 10:06, Камелия Цветанова
34
Контролираният вот не решавал изборите, не надхвърлял  300 хил. гласа
Снимка: НС

Трябва да има баланс, защото тези избори ще бъдат гледани под лупа, вече е ясно, че законодателството не отговаря на критериите за демократична регулация на вота. Това заяви в  политологът проф. Румяна Коларова във връзка с полицейските акции срещу търговията с вот и скандалите в навечерието на изборите пред bTV.

„Положително е да има действия срещу ограничаване на търговията с вот, но все пак трябва да сме наясно, че изборите трябва да се провеждат в обстановка, в която няма страх. Тук, като че ли се наслагва страх от машините, страх в определени населени места“, допълни политологът.

Политологът Татяна Буруджиева потвърди, че има доста забележки към Изборния кодекс от страна на международната общност, но по отношение на контролирания в вот у нас – тя обясни, че не бива да се прекрачват никакви граници.

„Не трябва да въвеждаме в заблуждение избирателите – контролиран и купен вот, както и корупция, никъде по света не са абсолютно унищожени. Въпросът е това нещо да не влияе върху резултатите от изборите. Когато хората гласуват – това е най-голямата преграда срещу купените гласове“, каза още експертът.

Тя уточни, че според изследвания контролираният вот не надхвърля 300 хил. гласа. Затова по думите ѝ трябва да се контролират определени „гнезда“, свързани с търговията. Тя определи полицейските акции като положителни, защото винаги е витаело усещане, че занимаващите се с това престъпление – имат чадър от закона.

Коларова допълни, че тези общности в повечето случаи са затворени, а там средствата за принуда са особени. Политологът обясни, че когато подобни групи рязко сменят партията, за която гласуват, това говори за купен вот.
„Крайните резултати не винаги се определят от контролирания и купения вот, защото там има едно наддаване – нещо като пазар. Маркетизацията на купения вот е изключително порочна, но в някаква степен уравновесява ситуацията. Основният проблем е да не се окаже, че има наблюдатели, които да не кажат, че е имало репресии към определени социални групи“, заяви Коларова.

Относно социологическите нагласи, Буруджиева заяви, че малките разлики между партиите може да се обърнат драстично от хората, които вземат решение за кого да гласуват в последния момент. Това е ситуация на паритет. Може да има и системна грешка, всички социологически агенции да са сбъркали и да се окаже нещо съвсем различно. Така беше с „Има такъв народ“ на предните избори“ – всички бяха прогнозирали, че ще са трети, но станаха втори. Във всяко едно социологическо проучване около ¼ от хората отказват да бъдат интервюирани“, посочи Коларова.  

Двете бяха категорични, че не трябва да се забравят и гласовете от чужбина, които често не се включват в предварителните проучвания.


34
Още от НОТИФИКАЦИИ
50 лв. за глас предлагал кмет на село край Стара Загора
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мъртвите души да около 700 хиляди. Купените гласове около 300 хиляди. Излиза, че 1/3 от гласовете са фалшиви.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
fake news. bezplatniat vot e samoubiistven za bg republika. samo platen vot i samo otkrita priaka demokracia na plostada s vdigane na raka. ;-)))
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
300 хиляди купен вот отвън и 450 хиляди недействителни бюлетини на опонента, направени от купените избирателни комисии. Разликата става 750 хиляди гласа от реалните изборни резултати.
16
0
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 2 седмици
Това значи че боко тиквата ще има 300 000 гласа по малко
15
0
 
1
 
! Отговори
Уточнение преди 2 седмици
Тая Плевнелиева мисирка как с лека ръка размята стотици хиляди гласове! И кой я пита, да я питам?
14
0
 
4
 
! Отговори
Пурко преди 2 седмици
300 000 гласа са 10% от подадените гласове. Те решават ВСИЧКО!
13
0
 
0
 
! Отговори
Всяват паника преди 2 седмици
И подлежат на съд за лъжливи твърдения. Освен антиостризмите, които изричат с умен вид - законодателството не отговаряло на критериите на честния вот.
12
0
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 седмици
300хил. гласа били без значение... Все едно в БГ гласуват 30 милиона а не 3млн.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Брей ква учена пруфесурка. 300 000 са ено нищо. Само 10-на пруцентя от предполагаемо гласуващите. А може и повече. И нямало да било решели нищо. Друго си е да си учена пруфесурка.
10
1
 
22
 
! Отговори
В София преди 2 седмици
Фандъкова спечели с 20000 гласа.Но 300000 не решавали нищо,като прибавиш и 600000 недействителни бюлетини,то си става почти милион.При три милиона гласуващи това е една трета от гласовете.Изкукуригали бабички.
9
16
 
4
 
! Отговори
Доцента преди 2 седмици
А що реши, че 300 000 купен вот е точно на ГЕРБ? Що да не са на твоята партия?
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вика 300 хиляди-НИЩО РАБОТА. Абе щао ги каните тия мухлясали лелки комунистки....
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ехааа! Та при 3 милна гласували, това са 10% за една или друга партия. Айде моля ви се!
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нормално е тези гербаджийски лели да говорят така. За баце всичко се купува и продава, така че е свикнал да купува гласове, депутати, медии (мисирки) и т.н. А, че 300к не са били много ... ами добре, да ги махнем като гласове на ГЕРБ тогава.
5
1
 
16
 
! Отговори
zeus преди 2 седмици
Ако махнем и мъртвите души в списъците ще излезе, че ГЕРБ нямат и един реален глас :)
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
300 000 ги водят официално, но са много повече като се добавят и "гласуващите" мъртви души. От много години ни избират управниците по този начин. Крайно време е да се положат усилия това да се сведе до минимум. Поне да опитаме и приветствам опитите, може и да дадат някакъв резултат все пак.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А значи да си го оставим? Или нека оставим ГЕРБ да купува какво толкова? Баси и мисленето увредено.
2
0
 
20
 
! Отговори
попа преди 2 седмици
при нашата активност 300к са 60 депутата.. 25% от парламента е купен вот.. те още малко и ще могат правителство да направят..
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Малко ли са 300 хиляди души?