Радев: Справянето с енергийната криза в Европа изисква нови подходи

България търси да купи изтребители втора ръка, допълни той
Обновена: 6 окт 2022 19:34 | 6 окт 2022 19:00, Анисия Иванова
60
Радев: Справянето с енергийната криза в Европа изисква нови подходи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

България търси междинно решение за изтребители, докато стартира проектът с изтребителите Ф-16 от САЩ. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след заседанието на т.нар. Европейска политическа общност в Прага.

"Още на срещата на върха а НАТО заявих, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурството по "Еър полисинг" и охрана на собственото въздушно пространство. Докато този проект стартира, се търси решение, защото България не може да се откаже от охраната на собственото си небе. Това ще е до 2030 година, ако следващият парламент благоволи да каже за тези 8 самолета. Дотогава търсим междинно решение, изпратени са писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел. Търси се най-доброто решение, касаещо способности и цена", каза Радев, цитиран от БНТ.

Той не уточни за колко самолета става въпрос, но поясни, че зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите от съответните държави.

Търсят се самолети втора ръка, не от фирми, а от министерствата на отбраната на тези държави, каза президентът.

В Прага президентът отбеляза необходимостта от диалог и общи механизми, и решения за справянето с кризите.

"Енергийната криза изисква нови подходи, тъй като от тази криза зависи оцеляването на европейската икономика, която е застрашена от загуба на конкурентоспособност", заяви президентът Радев.

Той отчете като важно присъствието на форума на Норвегия, Азербайджан и Турция. Важна е и ролята на България като инициатор на важни инициативи, допълни държавният глава.

Отчете и продължаващите дискусии, които е имал с президенти и премиери. "Този форум е чудесна основа да работим по-нататък за нашата енергийна, транспортна и дигитална свързаност, а България трябва да се възползва от своето разположение", каза Румен Радев.

Той информира, че е разговарял с нидерландския премиер Марк Рюте за Шенген, като отчете, че България не може да бъде поставяна под двойни стандарти. "Няма да е лесно, но ще продължим с нашите усилия", добави той.

За двустранната среща с президента на Турция Ердоган Радев каза, че е важно да развиваме своите отношения в енергетиката, тъй като газът от Азербайджан минава през газопреносната мрежа на Турция. Също така е важна ролята на Турция за осигуряването на слотове в турските терминали за втечнен газ. Турция е важен партньор в борбата с миграционния натиск, каза Румен Радев.

В Прага държавният ни глава дискутира по темите "Енергетика и икономика" в заседанието на Европейската политическа общност - френска инициатива, която събира Европейския съюз със 17 държави от източното съседство като Украйна и Молдова, както и Западните Балкани, за да обсъдят проблемите на сигурността.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kирчо, гледай оферти за работа в Kанада, че на следващите избори вас ще ви изчегъртваме. Защо мислиш хората гласуват за Възраждане? За да ви изметат и вас и Боко, и комунисти...
42
0
 
3
 
! Отговори
Шопендар преди 1 година
Казват че който лъже ,носът му ставал голям,и заприличвал на един от тримата.........,....
41
0
 
2
 
! Отговори
Huq преди 1 година
Пак ли тоз ееее , абе той не може да пише
40
0
 
2
 
! Отговори
Фойерверки преди 1 година
До Русия Завинаги Абе, ***, твоите хора и едно руЦко име на "страховитите оръжия" не могат да измислят, камо ли да произведат! "Сармат , Искандер, Кинжал, Посейдон", всичко ви е ръждива фукня от времето на сесесерето. Война се води, а не победобесен парад на красная плошчад. Бегат като таракани от моГилизацията. Понимайш? Кога за последно си ходил в московията? А бил ли си роден, когато е имало сесесере? "Сплошная показуха", както те си го казват.
39
1
 
6
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
Искахте промяна имате я Радев управлява вече 2 год и още дълго платените божковисти превзеха България сега в каква държава живеем радевата ли
38
4
 
5
 
! Отговори
Коварен наглец! преди 1 година
Абе, Фатмако от село Славяново! Я остави енергийната криза, от която тиквата под фуражката ти нищо те разбира, а обясни на българския народ защо със ЗаКаПеЧе-то Гълаба извършихте такава чудовищна измама на изборите?! Защо ЦИКаджийските ви лакеи са работили със списъци от преброяването преди 11 години, а не с новите от миналата година?! Защо 850 000 мъртъвци са гласували, и то за Тиквата от Банкя и началника му в сараите?! Българи, миналата неделя жестоко се подиграха с вас, измамиха ви!
37
3
 
7
 
! Отговори
резидент Гумен Гадев преди 1 година
До декември ще вкарам България във война с Русия!
36
1
 
2
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Какви? Да се пръска денонощно, да уморите хората ли? Така умрелите нямат нужда от отопление, само от чувалчета.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъжна гледка е БГ, всичко е на самотек,понякога се показва нищоказващия и сколаса два лафа как му се иска ново самолетче...
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За радев нов подход означава по-дълбоко нагъ3ване на Русия.
33
7
 
1
 
! Отговори
Русия Завинаги преди 1 година
Кинджал, Сармат, Искандер, Посейдон!
32
1
 
7
 
! Отговори
факт преди 1 година
яко се трият коментари . иначе ревът че нямали свобода на словото . а моята свобода къде е бе днес.бг ?
31
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нови подходи да, изгонване на Бойко Борисов - руското ***
30
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУНДЬО ВДИГНА ЮМРУК И РАЗБИ ЛЪЖЛИВАТА МУТРА НА БОЙКО
29
2
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Новите подходи са вече факт: санкции за Русия, изгонване на проруски агенти от управлението на европейските държави, ограничаване на руското влияние до нула.
28
7
 
2
 
! Отговори
Добре, че е той преди 1 година
Добре, че има един адекватен политик в тая държава! Знам, че *** от всички страни ще скочат да словоблудстват сега, но това са факти! Ако човек не е фил или фоб на някоя друга страна или верен на някоя идеология, а мисли сам и говори по идеи и действия, това са фактите! Всички други, или са неадекватни до степен, че са вредни, или обслужват чужди интереси - отново вредни! Радев поне има куража да каже фактите, независимо на кой му харесва!
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майстор на празните приказки. Идеален президент.
26
0
 
12
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Празната манерка с празни приказки!
25
5
 
7
 
! Отговори
ХОРА преди 1 година
Хора, разберете - студ, глад, мрак и жажда - за нас не са толкова страшни и убийствени, колкото дружба с Путин и Русия. Ако трябва ние българите предпочитаме още 10 зими да студуваме и да гладуваме, но няма да бъдем роби на Путин. Трябва да направим всичко възможно да помагнем на Украйна с оръжие с пари, каквото и да ни струва това. Всочко друго е предателство пред нашите евроатлантически ценности!
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейският парламент настоява държавите от ЕС значително да увеличат военната помощ за Украйна "Колебаещите се държави" трябва да предоставят своя дял. "Колебаещите се държави" трябва да предоставят своя справедлив дял от военна помощ, необходима за по-бързо приключване на войната", се казва в документа. Украйна трябва да победи! Украйна ще победи!