Срещата на БСП с парламентарните групи остана без резултат

Бъдещите депутати не са взели общо решение за справяне с кризата
Обновена: 17 окт 2022 15:06 | 17 окт 2022 15:06, Нели Христова
50
Срещата на БСП с парламентарните групи остана без резултат
Снимка: БГНЕС

БСП инициира среща на парламентарно представените партии в 48-ото Народно събрание. Темите, които обсъждат бъдещите депутати, са държавният бюджет, пари, инфлация и доходи. На влизане в срещата лидерът на Левицата подчерта, че разговорите не са заявка за коалиция между БСП, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме Промяната”, които взеха участие в нея.

„Не говорихме за мнозинства. Говорихме за това ако все пак не се стигне до съставяне на мнозинство, как да се направи бюджетът. Всички кризи искат мерки, а обезпечеността на мерките е с дефицити. Всички си казаха мнението, но нямаме общо решение”, каза след срещата Йордан Цонев от ДПС, цитиран от Нова тв.

Калина Константинова от „Продължаваме Промяната” също коментира разговорите. Тя заяви, че не е имало разговор за съставяне на кабинет. Темите са били свързани единствено с бюджета на страната, мерки за подкрепа на бизнеса и домакинствата. „Ние изложихме всички 16 мерки, които имахме. Не сме влизали в конкретика за суми и рамки, по-скоро посочихме посоката, в която ще вървим”, обяви тя.

Още по темата

„Общото мнение на четирите парламентарни групи е, че предстоящата зима и следващата година ще бъдат много по-тежки, отколкото тази година”, каза на излизане от срещата бившия финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС. По думите му в толкова тежко финансово състояние страната ни не е била от 1997-а година насам. „Не постигнахме съгласие по всички мерки, които предложиха отделните парламентарни групи”, каза още Ананиев. Предложението, около което всички партии са се обединили, е да извикат в петък финансовия министър, който да обясни на парламента какво е финансовото състояние на държавата.

"Компенсациите, които ГЕРБ са предложили за таван на цената на тока от 250 лева ще продължат и през цялата 2023 г.", заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

"Обединихме се, че тази зима и следващата ще бъдат най- трудните от 1997 г. досега, защото последните данни на БНБ показват, че очакваният икономически растеж е 0,1%. Това значи, че следващата година ще сме в рецесия", каза Добрев. "Правителство няма, бюджет няма, двете леви партии горе на срещата искаха харчене."

Оценяваме срещата като ползотворна, конструктивна, експертна и неполитическа за съставяне на мнозинство в парламента. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналистите.

От думите на Нинова стана ясно, че увеличаване на минималната работна заплата е тема за всички присъстващи - ГЕРБ, ПП, ДПС и БСП.

"Не срещна подкрепа понятието "таван на цените". Като че ли имаше разбиране по темата за печалбата на държавните и на частните енергийни дружества", заяви Нинова.

Тя съобщи, че и БСП ще издигне номинация за председател на Народното събрание.

Относно готвения от ДБ първи за внасяне в 48-ото Народно събрание законопроект, лидерът на левицата бе категорична, че няма да подкрепят изпращане на военна помощ за Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така ли? Аз пък мислех че е украйна ...
39
3
 
5
 
! Отговори
Електра преди 1 година
Ако наистина тема за инфлацията и доходите е най важната за комуняците, тогава с ПП да напуснат парламента, и нещата ще се оправят от само себе си. Комуняк, когато ти каже добър ден, погледни къде е слънцето. Защото няма по лъжливо и крадливо от спинозния БСПдираст. Като сме били толкова добре според Краднелия, защо теглим заеми всеки ден...
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 37 - Споко, медиаторите са изпратили писма до партийните групи, а те дали и как ще реагират и господ едва ли знае.
37
2
 
6
 
! Отговори
ОПИТ ЗА ВЪЗКРЪСВАНЕ преди 1 година
БСП С 3% ДОВЕРИЕ СРЕД БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ДАВАТ ТОН КАК ДА СЕ УПРАВЛЯВА ЗА НАПРЕД?
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив резултат има . Ще се вика финасовия министър в петък в парламента. Все пак е резултат, нали? А къде е резултат на ония двамката "медиатори" дето две недели не знаят кво да правят защото и шефа им не знае защо го направи това и какво е това дето ще пхравят? Просто беше поредната недомислица изречена ей така на ангро от Боку.
35
2
 
4
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
До Анонимен 33: Никой не врещи, а правителство на ГЕРБ няма да има.
34
1
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Добре е, че все пак са започнали да говорят за приемането на бюджет. Това е ползата от срещата. Законът за бюджета трябва обязателно да се приеме независимо от това дали ще се състави правителство или не.
33
3
 
1
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Анонимен 32: Откъде я извади тази инфлация 27%? Статистиката дава 18%, останалото си си го прибавил сам. Има стоки, които са се повишили и повече, но все пак се смята средна стойност.
32
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом БСП врещят значи ще има правителство на ГЕРБ
31
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП до преди месец управляваха и направиха инфлация 27% а вдигнаха пенсиите с 13,5%. Сега само крякат
30
1
 
7
 
! Отговори
ПЛАМЕНА ОРЕШАРСКА преди 1 година
ДА РАЗВАЛЯМЕ СЕДЕНКАТА,А?
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОПУЛИЗМЪТ НА УЧАСТНИЦИТЕ В ТАЗИ СЕДЕНКА В ПАРЛАМЕНТА ЩЕ НИ СТРУВА МИЛИАРДИ В СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ!
28
3
 
6
 
! Отговори
Нинов преди 1 година
Предизборната кампания свърши, ако БСП не са разбрали. Сега с обещания и лозунги най-много да покажат колко още ще раздуват дълга!
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩОМ КАТО И ДАНЧО МЕНТАТА Е ТАМ ЗНАЧИ ДАЛАВЕРА ЩЕ ИМА...
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДРУГАРКАТА НИНОВА НЕ Я ИСКАТ В СЕЛОТО ТЯ ПИТА ЗА ПОПОВАТА КЪЩА!
25
2
 
6
 
! Отговори
Откриха търговете! преди 1 година
Айде на депутатите,еФтинко вървят,само по милионче бройката,есенна промоция, насам народеййй!
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП са пети, вече с всеки изминал вот отиват към дъното, електората им измира или се топи като пролетен сняг, какво и от кого изискват нещо незнам :))
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как някой си въобразява ,че с мисленето , което показват политиците ни , може да се състави правителство от тези партии
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помнете - Борисов не дойде на власт, защото всички се влщбииха в него, а защото никой не можеше да траае золумите на БСП и ДПС.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борбата (за кокала) е безмилостна, жестока!