Пеканов: Каквото и да предложим, срещаме пълно несъгласие на партиите

Служебното правителство оставя дефицита в ръцете на депутатите
23 апр 2023 10:19, Йоана Цонева
31
Пеканов: Каквото и да предложим, срещаме пълно несъгласие на партиите
Снимка: БГНЕС

Каквото и да предложим, срещаме пълно несъгласие на партиите, затова и служебното правителство предлага този бюджет и го оставя в ръцете на народните избраници. Това заяви вицепремиерът в служебното правителство Атанас Пеканов в студиото на Нова телевизия, обосновавайки разчетите в проектобюджета, който предложи Министерство на финансите.

Намаляването на дефицита е в ръцете на парламентарно представените партии. В крайна сметка те ходят на избори и да покажат каква е тяхната програма и визия за развитие на държавата.

Най-вероятно не е нужно да се стремим към дефицит от 3%, а и при 4% отново биха ни приели в Еврозоната, смята Атанас Пеканов. А и като цяло прогнозите и за Еврозоната и в цяла Европа за тази година са за дефицити около 3.6 - 3.7%. Така че един по-голям дефицит от 3% не би ни попречил особено.

Още по темата
Именно с противопоставянето на партиите Пеканов обясни оттегленото предложение за еднократен данък върху свръхпечалбата, невключените плащания по ПВУ, но включените разходи, както и продължаването на всички социални плащания като пенсии, увеличена минимална работна заплати и увеличени плащания за заплати в държавния сектор.

Данъкът върху свръхпечалбата не е българска иновация, обсъжда се и в ЕС, а и в световен мащаб. Става въпрос за добита случайна печалба от отделни фирми, възникнала вследствие на шок, най-вече с влиянието от войната в Украйна.

Не можем да заложим в бюджета нещо, което не отговаря на нашите очаквания. В крайна сметка ние се надяваме да получим втория транш по ПВУ, но и всичко е в ръцете на депутатите и всичко зависи от това дали те ще продължат на работят и да приемат онези 12 закона, които са нужни, за да усвоим този втори транш по ПВУ, обясни Пеканов по повод откритите от съпредседателя на ПП Асен Василев две грешки в сметките на Росица Велкова.

Той опроверга твърденията на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, че тези пари "ни се полагат" - нищо не ни се полага, а финансирането по ПВУ е срещу определени стъпки, направени реформи и постигане на определени цели. Пеканов подчерта отново, че служебното правителство и в лицето на министъра на правосъдието Крум Зарков е извършило всичко нужно и е подготвило законите, които са нужни, за да се подготвят стъпките. Така и този проблем е изцяло в ръцете на депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
ПЕКАНОВ Е ЗАВЪРШИЛ преди 1 година
6-то Помощно училище у с.Кутеновци -Монтана.НЕ ГО ОБИЖДАЙТЕ --ТОЙ ТОЛКОВА СИ МОЖЕ!
20
1
 
1
 
! Отговори
С ГЕРБ СМЕ!!! преди 1 година
НЕМА ЛАБАВО!!!
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато ГЕРБ не изпадне от парламента, България няма да върви напред.
18
2
 
5
 
! Отговори
CHUK преди 1 година
SLUSHAI PEDERASTCHE SKAPANO NABARAM LI TE NYAKUDE SHTE TE UDUSHA
17
3
 
5
 
! Отговори
Бай Ставри преди 1 година
Ела се предложи в Централния Софийски мойто момче, тука никой няма да ти откаже!
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НИКОЙ НЕ ИСКА РАДЕВИТЕ ТАРАКАНИ
15
1
 
7
 
! Отговори
Ганьо преди 1 година
Ами така е в това блато, наречено България. Дай му на ганььо само да отрича, да плюе, да пречи и да мрази.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя юнак не става и за счетоводител на ТКЗС те го направили министър на икономиката...
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тоя *** Пеканов три пъти му връщаха Плана за развитие заради негово и грешки и затова до момента не сме получили и едно евро по него!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предварително така сте го наредили кво се праите на улави. Още преди "изборите".
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ще се възстановяваме от престъпната измама ковид, ако ще давате пари, ги давайте безусловно! Какво е това възстановяване от ковид, което зависи от гласуването на закон за хабитата на червеноперките или закон за оперетната музика? На идддиоти ли ни правите, драги големи западни братя? Австрия какви условия изпълни за да получи траншовете? А Нидерландия?
10
1
 
15
 
! Отговори
Ами сигурно е прав преди 1 година
Костадинов! Помните ли в началото, че тези пари се наричаха "План за възстановяване от ковид"? После лепнаха тая "устойчивост" и започнаха да си измислят условия за получаването. Все едно да направя "дарение" за някоя детска градина, ама после да се окаже, че за да се получат парите първо учителките трябва да играят голо хоро в двора ми, а пазачът да ми ремонтира банята? И аз да се тупам в гърдите, че съм дарител?
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мин.Пеканов, начело на партиите са такива останки от миналото и запъртъци, че вече 5 пъти за 2 години не можаха да създадат правителство, цяла седмица едва успяха да изберат председател на НС, та да го конституират, а Вие се оплаквате, че ритат срещу предлагания държавен бюджет! Лидер на ГЕРБ - милиционер, на ДСБ - генералче високо 60 инча, на другите демократи - Ристо Иванов, ПП - президентът ги нарече sharla-тани, на БСП- *** от влашките села и т.н. С тях ли ще живнат НС и държавата?!
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи правят напук . Бюджет с 12 милиарда дефицит
7
1
 
11
 
! Отговори
има проверен начин преди 1 година
През 1934г. забраняват партиите и до 1939г. има икономически бум. Довоенни години според някои. Днес партиите са производни на партията-майка, а ДС разделят и без това разделените българи с тях. Нито европейски капитализъм, нито демокрация ще имате така, а за социална държава - забравете!
6
0
 
4
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Оногундур-*** е много голямо име за вас:)))партиите приключиха за следващите 20 години:)))
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти па кво предлагаш бре,не може някой лакей като теб да предлага нещо и после да не носи отговорност за това!
4
5
 
16
 
! Отговори
?!? преди 1 година
А да вярваме на човек който преди шест месеца обясняваше как след нова година цените в магазините ще се обявяват и в евро. И Декември да каже, че няма да можем да влезем в еврозоната. Ако беше селски коментатор в кръчма да кажем: Не го слушайте тоя за нищо не става, ама не тоя е министърът на който еврозоната му е ресор. Та сега същият се чуди защо не му вярват. По добре да си отговори на въпроса защо стоя на този пост след провала ми.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Партийте не работят за служебното правителство. В парламентарна република обикновенно е обратното.
2
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идеално се вижда колко еднакви са руските мужици и феновете на ПП и ДБ и подобни партийки. Кукловодите им са едни и същи, с еднакви методи са зарибили едните че врага им е ГЕРБ, на другите е Запада. И на едните и другите държавите им потъват ама те са фиксирани във врага и са убедени че са умни и са в битка. План и срокове нямат, само фантазии. Питайте някой от нашите за какво точно и кога ще стане и ще видите, ще цикли на ГЕРБ