Може ли електронният вот да се хакне?

Експерт: България е все още далеч от дистанционно гласуване
15 фев 2021 10:13, Анисия Иванова
39

Най-масовото гласуване с машини за първи път в България ще е на парламентарните избори пролетта. Може ли електронният вот да се хакне?

"Масово има объркване сред българите "ама как така ще ни позволят да гласуваме по интернет". Има разлика между дистанционно и машинно гласуване. Ние още сме далеч от дистанционното гласуване. В България имаме машинно гласуване, което не е прецедент нито за Европа, нито за САЩ, това не е нещо ново." Това заяви киберекспертът и бивш служител на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП Любомир Тулев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

По думите му машините ще спестят много време на секционните членове.
"Машините ще спестят времето за броене и калкулиране на бюлетините. Информацията се събира локално, не се праща по интернет. Тя се събира на машината и после просто се принтира", обясни Тулев.

Според киберексперта хипотетично има възможност някой да влезе в машината с лаптоп.

"Но този интерфейс ще бъде заключен. Далеч съм от мисълта, че ще бъде манипулиран вотът", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

И добави: "обучението на секционните членове да попълват протокол е в пъти по-сложно от обучението да работят с машините. Разбира се, че ще има обучение, но то е в пъти по-лесно.  Ще има и техническа поддръжка на място".

Любомир Тулев коментира, че България е все още далеч от дистанционно гласуване, защото трябва много време за уеб апликация, а и дистанционното гласуване крие изключителни рискове.

"Това в момента е позволено само в Естония и Латвия", каза той и допълни, че според него "камери по време на избори е прекалено много".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
по заповед преди 3 години
..на Путин руснаците над 70-годишна възрастняма да плащат сметки за ток и отопление.
35
0
 
1
 
! Отговори
ВЪЪЪЪЙ преди 3 години
СЪСЕДЪТ МИ КАЗА - МОЖЕ!
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хакерГледай филмът Междузвезни Войни. Нагледно показа, как се пътува във космоса....
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МенБаш предвидими са си и са видели, че няма да имат дорби резултати.
32
0
 
2
 
! Отговори
хакер преди 3 години
може разбира се . гледайте филма СКАНДАЛ , в една от сериите нагледно се показва как става .
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МенПротокола зависи само и единствено от този, който го съставя. Аз лично бих направи съставянето в реално време, със история, която се складира на няколко места, включително и в публичен регистър, така че да няма лесни манипулации и всичко да се следи по време.
30
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Електронният вот с броене в реално време, в съчтание на проверка от всеки как му е бил отчетен гласа в специялни центрове гарантира 100% липса на манипулации. Обаче тогава изборите са непредвидими...
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко Алеко"Далеч по напреднали в технологично отношение държави отмениха електорнният вот"Колко "държави" вкараха, ползваха, а после отмениха електроният вот?И с акво е по-сигурне сегашният? Забравихме ли референдума?
28
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До АнонименВъзможно ли е не-електронният вот да се манипулира? Възможно ли е да се загубят бюлетини? Колко трудно е да се добавят бюлетини? Колко трудно е да се сменят бюлетини? Колко трудно е да се поправи или добави цифра в протокола?
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27От 20 години с решили проблемите с това...
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28Демонстрирай, моля как става!И още нещо - защо системата не е open source и не е публино достъпен кода, за да може да се свирят грешки и прочие?
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Може ли електронният вот да се хакне?"А не бе. Не може. Или искахте да питате "До колко е реалистично да има изборни манипулации при електронен вот"?
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19едно е да преброиш 5 милиона маймуни, съвсем друго е да направиш система за електронно и дистанционно гласуване.Най-малкото трябва да запазиш тайната на вота, а това изискване води до много проблеми със сигурноста..
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може ли електронният вот да се хакне?С избора на Тръмп за президент на САЩ другарят Путин доказа че може, дори и за една сравнително изостанала държава като Русия това е по силите и. За съжаление така е устроен света, много по-лесно е да разрушиш нещо отколкото да го построиш.
22
2
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Далеч по напреднали в технологично отношение държави отмениха електорнният вот поради възможност той да бъде манипулиран, както винаги ние няма защо да откриваме колелото и топлата вода, а да приложим добрият пример, който прави най-сигурно традиционното гласуване с бюлетини, което се практикува масово и в Западна Европа и в Щатите, и в Канада..Тези от "Позитано 20" и беквокалистите им от "Дондуков 2" пак се опитват да оправдаят предизвестеният си край, че после пак ще събират тълпата на Черепа
21
0
 
3
 
! Отговори
John Smit преди 3 години
НЯМА нещо, което не може да се хакне
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От много кибер специалисти и експерти на държавна хранилка, в крайна сметка най-обикновен ученик хакна НАП. И изтекоха личните данни на хората.
19
1
 
5
 
! Отговори
Случаен преди 3 години
Липсата на политическа воля и страх от дистанционното гласуване е проблема.Няма технически проблем!Работим, пазруваме, учим и банкираме онлайн. Само не може да гласуваме "че не било сигурно" Кой вярва на това. Не трябват секционни комисии. Не трябват противоепидемични мерки.Евтини избори.Дадоха милиони за принтерите нарчени машини за гласуване.Първобитна работа.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България все още е далеч от експертите
17
0
 
5
 
! Отговори
Настрадин Ходжа преди 3 години
Щом баща ми на 70 може да участва в статистическо преброяване от компютър, значи и може да гласува дистанционно.На всички които гласуват от разстояние, могат да им се приспаднат данъци, да им се дадат ваучери и т.н. само да се спести натрупване на хора по изборните секции!А относно хакването не се притеснявам, ясно ми е че е заложено в самия софтуер на машините за преброяване. Само едно алгоритъмче да се заложи и веднага ще има "всеки 6ти глас от твоята партия и всеки 3ти от др. да са мои!

Спонсорирани публикации