Партийни харчове за изборите: До 3 млн. лв., без анонимни дарения

Симпатизантите могат да помагат с труд и да предоставят свои имоти
14
Партийни харчове за изборите: До 3 млн. лв., без анонимни дарения
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Партии ще могат да похарчат най-много 3 милиона лева за предизборна агитация, а инициативните комитети до 20 000 лева. Решението за това е на ЦИК.

Парите за кампанията могат да се набират собствени средства, в това число и от субсидията си, ако получават такава, средства от самите кандидати, както и от дарения.

Още по темата

Когато даден гражданин даде повече от 1000 лв., те задължително трябва да минат по банков път. След това Сметната палата ще прави проверка дали дарителят има достатъчно доходи, че да извади подобни суми.

Забранени са анонимните дарения, пари от фирми, които имат публични задължения, средства от чуждестранни физически лица, от чужди правителства, търговски дружества или организации, както и пари от религиозни институции.

Симпатизантите ще могат да предоставят движими и недвижими вещи, но с изричното уточнение, че те са тяхна лична собственост. Могат да съдействат и с личен труд по време на агитацията. Забранява се използването на публичен административен ресурс от формациите и от инициативните комитети.

ЦИК одобри и реда за социологическите проучвания и тези на изхода на секциите, в които правила традиционно съществува забрана за огласяване на данни от проучвания в деня на вота. 

Забранява под каквато и да е завоалирана форма, публичното огласяване на каквито и да е резултати в изборния ден преди приключването му.

Анкетьорите, които ще правят екзитполове в изборния ден, ще трябва да спазват физическа дистанция от 1.5 метра и да използват лични предпазни средства - маски за лице и ръкавици.

Наред с това ЦИК прие реда за образуването на подвижните секции за хората с увреждания. За тези под карантина ще има друго решение. изрично е записано, че избирател с увреждания не може да гласува с подвижна урна, предназначена за карантинираните. Ако пък избирател с увреждания се разболее междувременно коронавирус, то той ще трябва да гласува във втория вид секция.

Подвижните урни за хората с увреждания се образуват след поне 10 подадени заявления до кмета, като това става до 14 дни преди самия вот. Кметът до 20 март пък трябва да издаде заповед за определяне на броя на тези секции и да започне консултации.  Членовете на мобилни секции за хората с увреждания ще обикалят само с маски и ръкавици, докато тези за карантинираните ще са със защитни облекла, както вече е записано в здравния протокол за вота. Ще трябва да спазват и 1,5 м дистанция, когато влизат в дома на избирател.


14
Още от Избори за НС 21
Проучване: "Новите лица" за изборите няма да са "нови месии"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
светнат преди 6 дни
Тия харчове за "фърляне на бюлетини" не се отчитат официално, лимит не ги лови.
13
0
 
1
 
! Отговори
полковник Колев преди 6 дни
...На БГ не и трябват партии и сдружения. На БГ и трябват,развито селско стопанство,ефективна лека промишленост,добро здравеопазване и силна армия!!!...
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
И някак си се оказва, че близки и познати, правят отстъпки по 80-90% ;)
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До 1

Всички са за емокрация, докато не се наложи, да работят за да я постигнат, нали?
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Супер :)
9
0
 
4
 
! Отговори
моч преди 6 дни
До Да , ама не !
Не мога да ти помогна ! Начинът ти на мислене и аргументация демонстрира сериозни дефицити , типични за елементарните и ограничени болшевико -ТКЗС-арски отломки , примесено и споено с лицемерието и демагогиите на днешните "модерни"социалисти , които всъщност са приватизатори , банкери , индустриалци , енергетици , мастити капиталисти и олигарси.
8
0
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 6 дни
Знаем ги тези "дарения". Фигуранта Радев беше толкова мил на пенсионерите и безработните, че близо 600 от тях до го "дариха" с 420 лева, колкото позволяваше закона на времето.
7
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 6 дни
Крайно време е да почнат да дават на застъпниците поне по 100лв. Това ,че симпатизирам на някоя партия не означава ,че трябва да им бачкам без пари сиреч за 30-40лв!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен -номер 3 !

Нинова бе набутана в БСП , за да срине окончателно БСП , тя бе в СДС !

Най-голямото падение на БСП , е по времето на Станишев и Нинова !
5
2
 
1
 
! Отговори
Да , ама не ! преди 6 дни
До моч

ТУКА Е ТАКА !

Кой ни е виновен , все търсим другаде вината !

НЯКОЙ БЕ НАПИСАЛ,... "БОЙКО ВДИГНА 2 ПЪТИ ПЕНСИИТЕ'' !

Добре , а колко по 2 пъти трябваше да ги вдигне , за да стигнем 500 евра минималната пенсия , а заплатите поне 2 500 евра ?

КАКВО КАЗА МЕРКЕЛ НА ПРЕМИЕРА НИ :

''Ако искате на една скорост , вдигнете благосъстоянието на народа , и ИЗКОРЕНЕТЕ КОРУПЦИЯТА'' !

И какво чу Премиера ,..... МЪЛЧАНИЕ !
4
1
 
5
 
! Отговори
моч преди 1 седмица
До както винаги ,..
"Аве , в другите държави , новите членки като нас в ЕС........:"
За разлика от нас , те още преди 30 години направиха своя цивилизационен избор - разтуриха или забраниха комунистическите партии , лустрираха анахраничните отломки свързани с КПСС , обърнаха гръб на СССР като устройство и форма на управление и си създадоха държави от Европейски тип.У нас и до днес ври и кипи от индивиди , които не искат да сме държава , а да сме съвеЦка република ( но там няма заплати и пенсии )
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никога повече БСП и Краднелия Нинова - Техноимпекса на власт!
БСП значи криза, мизерия, глад, нищета, хиперифналция, спрени еврофондове, корупция, бандити, нападения, обири, грабежи, силови групировки, смутни времена, безработица, безвремие, безвластие, висока смъртност, ниска раждаемост, алкохолизъм, наркомания, русия, путин, копейки, кал, мъгла, студ, режим на тока, режим на водата, морален колапс, духовен срив, обезлюдяване на татковината, емиграция! БСП СА ТЕРОРИСТИ!
2
0
 
2
 
! Отговори
лафът в Бг : преди 1 седмица
До както винаги ,..

ТУКА Е ТАКА !
1
1
 
6
 
! Отговори
както винаги ,.. преди 1 седмица
,.. сме на опашката !

Дарения на макс , заплати и пенсии , на минимум !

Аве , в другите държави , новите членки като нас в ЕС , какви пенсии и заплати вземат ?

За какво ни баламосвате , с 20-30 лева повишаване на пенсии и заплати ?
А КАТО СЕ ПОВИШАТ ЦЕНИТЕ , ТИ ВЗЕМАТ 100 ЛЕВА , И ОТИВАШ НА МИНУС 70 ЛЕВА ОБЕДНЯВАНЕ !