Битката за третото място на вота между Слави Трифонов и ДПС

Пет са сигурните партии в следващия парламент
122
Битката за третото място на вота между Слави Трифонов и ДПС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако изборите за парламент се провеждаха на 22 февруари, в парламента щяха да попаднат със сигурност пет партии, показват данни от национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода между 15 и 22 февруари сред 1005 пълнолетни българи чрез интервю "лице в лице". Извадката включва 123 гнезда в 90 населени места на територията на България. Изследването се провежда със собствени средства в рамките на изследователската програма на "Екзакта".

Още по темата

Според данните ГЕРБ-СДС биха получили 26.4 на сто от заявилите, че ще гласуват за определена партия или коалиция. БСП е на второ място с 22.3 процента. Преднината на ГЕРБ пред БСП е статистически значим дял, казват от "Екзакта", макар че в навечерието на кампанията не може да се говори за предрешеност на вота, защото това би означавало липса на залог, а в обществото расте усещането за значим залог.

Анализаторите допускат, че е възможно да има оспорвана надпревара за третото място между "Има такъв народ" с 13.5 на сто и ДПС - 8.5 на сто. Предимството на ДПС е в огромния изборен опит и във високата стартова мобилизация на електората на партията. Електоратът на Слави Трифонов все още не разполага с достатъчно голямо твърдо ядро от избиратели, казват от "Екзакта". "Демократична България" е с 5.1 процента.

За няколко по-малки формации кампанията ще бъде решаваща. Техните резултати са в интервала между 4.1 на сто до 2.7 процента. Това са на първо място ВМРО, следвани от "Изправи се! Мутри вън", Републиканци за България (РБ/)и Коалиция "Воля НФСБ".

ВМРО са във висока степен готови да се възползват от шанса си да попаднат в парламента предвид твърдостта на електората им и потенциала им сред периферни избиратели, а "Изправи се! Мутри вън!" могат да се преборят при положение, че мобилизират в по-голяма степен електората си. При РБ твърдостта на електората не е проблем, предизвикателството е доколко в рамките на кампанията партията ще успее да разшири политическото си влияние. Социолозите казват също, че коалицията между "Воля" и НФСБ в това изследване има само ориентировъчен електорален дял, тъй като тепърва ще я измерват като коалиция, към която продължават да се присъединяват и до момента още формации, а не като сума от резултатите на две отделни партии.

В изследванията си от ноември 2020 г. насам "Екзакта" следи как би повлияла епидемиологичната обстановка върху активността на вота и към 22 февруари се допуска, че поне 60 на сто от българите не биха отишли до урните, ако имат съмнения относно безопасността на средата на гласуване.

Към 22 февруари категорично решилите да гласуват са 45 на сто, но "Екзакта" очаква активността по-скоро да намалява до датата на вота. Поне такава е тенденцията през последните месеци.

******

Проучването е проведено в периода между 15 и 22 февруари сред 1005 пълнолетни българи чрез интервю "лице в лице". Извадката включва 123 гнезда в 90 населени места на територията на България. Изследването се провежда със собствени средства в рамките на изследователската програма на "Екзакта"


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
"Битка" между Слави и Доган ??? Че те са си отдавна първи дружки ! Доган колко пъти търка диванчето че Слави и подаръци му даваше ама кой ли помни...
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мислех, че не може по-лошо от сегашното положение, но явно може...
111
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Битката във Варна ще е жестока. От една страна 7/8 на чалгарите, от друга страна маанетата на ДПС., трето на руската пляска на Марешки. Ще се намеси и такта на Ганкиното хоро на БСП.
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде на кебапчетата
109
2
 
5
 
! Отговори
Паисий преди 1 месец
Бат Славчо нали нямаше да се кандидатира за НС а се изтъпанил на две първи места
108
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Битката е за второ, трето и четвърто място. Първото място е заето от бат Бойко.
107
2
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 месец
Боку ша го избират...чиновниците,а Славчо от Плевен,тези които ходят по...дискотеки.Трудно е да се...предположи кои ша наделеят на парламентарния вот,но ми са струва,че чиновниците са...повече.
106
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слави удари в земята всички!Така се прави-представяш кандидатите си и хората решават дали да ги избират и кого да изберат.А не като мишоците от ГЕРБ,крият ги до последно,от срам,че пак същите калинки ще ни предложат.
105
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Партия "Изправи се! Мутри вън"???????????????
Муахахахахха....
Много болен народ еееййй!
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е нали преди 2 седмици за една агенция писахте, че дава 5-то място на Дългия с 8 %, а сега го давате на 3-то с 13,5 %???
Жалкариии!
103
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
само наличието на чалгаря в парламента е атестат за де.би.лизма на един нещастен народ
102
4
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
10 пъти досега го пиша и пак ще го напиша:
1. ГЕРБ
2. БСП
3. ДПС
4. Славуца
5....целия останал баберек

Славуца ще измести хидролога, когато му дойде на парите и купи 1-2 града като Кърджали
101
3
 
6
 
! Отговори
Странджата преди 1 месец
Маямата преди ВМРО ??? Е то бива "социолози" бива ама чак пък толкова не бива след изборите да си скъсате фалшивите дипломи хо хо хо
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Няма битка

"Особено
след днешното изсричане на някакви анонимни биографии, славуца до
изборите само надолу. Анонимници, без особени успехи и ДС кадри"

А ти известници ли очакваше. Моля те дай ми примери? И какви ДС кадри те гонят? Те ДС-то се изредиха вече и им свърши постата.
99
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

"хмед Доган правеше и прави политика и е признат от всички политици!"

Да, правеше постановки и сценки. Даже щяха да го гърмят еидн път ... ахаххахаха.
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблемът е ИТН е същия, като с ГЕРБ в началото...
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Е?

Омразата на религиозна основа е лоо нещо ;)
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вият турските койоти...
95
10
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
И МАСОН. И Аз няма да гласувам за него. Ще гласувам за единствената партия, която е за просперираща БЪЛГАРИЯ и това е ВЪЗРАЖДАНЕ!!!
94
10
 
8
 
! Отговори
Е? преди 1 месец
Слави Трифонов е сатанист, няма как да гласувам за него.