Политолози: Президентът не се чувства комфортно в институционалната си роля

Речта на Радев на Шипка била "коректив на правителството"
5 мар 2021 22:30, Нели Христова
100

На фона на предстоящите избори у нас, американски сенатори публикуваха изявление, в което призоваха страната ни да се стреми към по-голяма борба с корупцията и върховенство на закона. Президентът Румен Радев коментира изявлението, като отново критикува българското правителство.

"Радев също е под отговорност в това изявление, но управляващите също не трябва да си заравят главата", заяви политологът Цветанка Андреева в ефира на "Денят ON AIR".

Заедно с Любомир Стефанов тя коментира политическата ситуация в страната.

"Малко преувеличаваме. САЩ не спират да ни обръщат внимание, че при нас нещата не вървят добре. Изведнъж данните, с които политиците работят, се актуализираха. Американците просто си вършат работата", каза Стефанов по повод изявлението на сенаторите.

Двамата коментираха изказванията на Радев от връх Шипка на 3ти Март, както и изказването му, че е "коректив на правителството".

"Това са едни метафори, през които тече оспорвана политическа битка. Той не е коректив, а е много ясна опозиция, която представя алтернативи на политическия хоризонт. Миналата година той се опита да подложи пандемията под съмнение. Този път се опита да запази Шипка като място за реторика с политически цели. Той беше предаден по всички телевизии. Имаше микрофони. Когато обаче се изправи пред армията на церемонията, той не можеше да си позволи подобна реторика", заяви Андреева пред Bulgaria ON AIR.

"Президентът продължава да не се чувства комфортно в институционалната си роля. Едновременно иска да е политик, но иска и да е обединител като президент. Той искаше и благословията на БСП за своята кандидатура и сега им връща услугите. Странно е, че това се случва около 3 март. Репликите му са отговори на късо, вид надприказване", добави Стефанов.

Те коментираха започналата предизборна кампания и предстоящите избори.

"Партиите приемат крайни мерки заради броят на мандатите, които ще бъдат вътре. Коалицията не трябва да бъде мръсна дума. Големите политици са тези, които в моменти на кризи постигат консенсус", смята Цветанка Андреева.

"Видно ще очакваме повече от същото, което видяхме при края на парламентарната сесия - БСП и Sputnik V. Доводите им по въпроса звучат като "защото така". Ако БСП се придържа към това, рязко ще загуби. Ако не напълнят със съдържание кампанията си, резултатът им ще спадне още по-надолу. Управляващите от своя страна ще се опитат по-умерено да политизират здравната ситуация. Ние сме член на ЕС и ако има проблеми с ваксинацията те са свързани с цялостният план на ЕС", смята Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
1
 
! Отговори
гласоподавател преди 3 години
БСП даже не иска да спечели изборите. Така, в опозиция е най-комфортно. Да приказваш на воля, без да носиш отговорност. А субсидията си тече ли тече ...Така е и с президента. Взема си заплатата, пука му. Наесен ще каже: "Нямах правомощия - нищо не свърших." Кво, туй да вземаш пари без да работиш ако не е корупция, здраве му кажи.
76
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не може да бъде безпартиен, безпристрастен и независим. Избийте си тези клишета от тиквите.
75
2
 
8
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Както стана ясно от публикуваните снимки и видеото , Фигурантът се чувства най-комфортно когато ближе ! Заснет е в много комфортна поза - човекът е близач ! Така се изявява и в национален план - ближе БСП и Москва ! Това е естествен нагон у военните - цял живот търтеи, сучат държавата като лежат ! А война нямаме !
74
2
 
11
 
! Отговори
българин преди 3 години
Акотрябва да бъдем честни президентът би трябвало да е безпартиен и независим от партиите.Е,този сегашният не е такъв! Издигнат е от БСП и много личи.Дали някога ще имаме безпартиен президент?
73
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е проблемът-от БСП му пишат какво да говори и той само го прочита.Каквото му каже Илана Йотова това говори и изпълнява.Цял живот това е правил-изпълнявал е заповеди.Радев е професионалист-изпълнява стриктно и безпрекословно заповедите на БСП!
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой им плаща на тия?
71
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПЪПЕША НЕ МОЖЕ ДА НЕ СЕ ЧУВСТВА КОМФОРТНО, ОСВЕН АКО НЕ Е НАРЯЗАН!
70
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да го плюете, аз ще гласувам за него.
69
1
 
15
 
! Отговори
Корморан преди 3 години
А за Грипените казват ли дали сме се минали , че не сме ги купили ?
68
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 69Радев наистина си е недоразумение, каквото беше и Желев-проблем на случайността. Но този е безумец направо. Колко-то до американските сенатори се оказва, че написаното от тях е копипейс на това, което им е написал проф.Минеков от триото. Той сам възкликна при Диков, че това е неговия текст, който им е изпратил. Представяте ли си за какво става дума, пълно малоумие. Друг е въпроса защо го правят, но нищо чудно за хора фалшифицирали избори, за да дойдат на власт. Така е в Америка!
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
miteto mu obarkal kachestvenata klizma ;-)
66
9
 
6
 
! Отговори
до к.69 преди 3 години
А, имахме и имаме доста по-големи недоразумения. На 3 март проф.Илчев, бивш ректор на СУ, без да разбере, че микрофоните на залата не са изключени, възкликна "Какви *** НИ УПРАВЛЯВАТ!" Това беше мнението му за умственото ниво на управляващите от ГЕРБ... К.72 пък в коментара си написа, че "Борисов издигна Радев за шеВ..." ! Ако превърнем тази дума в ж.р., например за Цв.Караянчева, тя ще стане "шеВица"... Много неучени и много прости хора ни управляват и коментират. Начело с БъБъ.
65
21
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашка Този и като КОМАНДИР на ВВС нищо не направи! ПЛАЩАХА СЕ КУПИЩА ПАРИ ЗА РЕМОНТ НА СТАРА ТЕХНИКА И НЯМАШЕ МАШИНИ ЗА ГЕРГЬОВДЕН НА ПАРАДА! ЧОВЕКЪТ Е НЕКАДЪРНИК! ББ ГО ИЗДИГНА ЗА ШЕВ НА ВВС! САМО ДА СЕ СНИШАВА И ДА ПРАВИ ДАЛАВЕРКИ И УРЕЖДАНЕ НА СЕБЕ СИ И БЛИЗКИТЕ! ДЕСИ ГО ТЪРПИ ЗА ОБЛАГИТЕ! БИВШИЯТ И МЪЖ НЕ Е ХУБАВЕЦ, НО ПОНЕ ЕДИН ПЪТ СЕ Е УСМИХНАЛ!
64
21
 
42
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
До 54Ти бил ли си в дома му, та си толкова сигурен, че няма пари и кюлчета. Може неговите да са ги използвали за снимките и после да си ги е прибрал....
63
19
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такова недоразумение в политиката не сме имали!!!
62
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А това работа ли е на тия "сенатори"? Да си гледат краварника и да си траят.
61
17
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Амчи да подаде оставка и да си клитоблудства с Деса у Славяново!
60
16
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комфортно му е само като си взима заплатата...
59
15
 
65
 
! Отговори
Ввв преди 3 години
Ненавистта му към премиера и бързането да обяви дата за изборите, която както се очертава ще в средата на поредната вълна го вкара в капан да бъде наречен убиец след време.. Това трудно ще помогне за избирането му за втори мандат...
58
61
 
16
 
! Отговори
ХМ! преди 3 години
ЗАЩО МИ СЕ СТРУВА ЧЕ ТЕЗИ НА КОИТО Е ТОЗИ САЙТ СИ ПОСТАВЯТ КАКТО СИ ИСКАТ ПЛЮСЧЕТА И МИНУСЧЕТА ЗА ДА УГОДЯТ НА ГЕРБ

Спонсорирани публикации