2022 г: Рекордни продажби на пазара на изкуството

Постижение бе продажбата на колекцията на Пол Алън
29 дек 2022 10:46, Петя Славова
5
2022 г: Рекордни продажби на пазара на изкуството
Снимка: БГНЕС

С продажбите на колекциите на Пол Алън и бившата милиардерска двойка Хари и Линда Маклоу и на портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол, и обявените от водещите тръжни къщи "Кристис" и "Сотбис" рекордни печалби, изминалата година вероятно ще остане една от най-доходоносните в историята на пазара на изкуство.

Най-впечатляващото постижение на търг, организиран през 2022 г., безспорно е "най-голямата в историята" продажба на колекцията на съоснователя на "Майкрософт" Пол Алън за рекордните 1,62 милиарда долара.

Колекцията на починалия през 2018 г. на Алън беше продадена на двудневен търг на "Кристис" през ноември, като за пет творби бяха платени по над 100 милиона щатски долара, предава БТА.

Знак, че пазарът на изкуство продължава да се разраства дръзко, въпреки геополитическата и икономическа несигурност, петте картини бяха продадени на запомняща се вечер на 9 ноември в центъра "Рокфелер" в Манхатън.

Творбите, продадени за над 100 милиона щатски долара всяка в първия ден от двудневния търг, бяха "Модели, ансамбъл (малко платно)" на Жорж Сьора (149,2 милиона щатски долара), "Планината Сент-Виктоар" на Пол Сезан  (137,7 милиона щатски долара), "Овощна градина с кипариси" на Винсент ван Гог (117,1 милиона щатски долара), "Майчинство II" на Пол Гоген (105,7 милиона щатски долара) и "Брезова гора" на Густав Климт (104,5 милиона щатски долара).

Творбите на Сьора и Сезан бяха водещите атракции на аукциона.

Същата вечер беше поставен и абсолютен рекорд за търг на произведения на изкуството - над 1,5 милиарда щатски долара. Ден по-късно, на 10 ноември, втората част от продажбата достигна "едва" 116 милиона щатски долара.

Общо за двата дни "Кристис" обяви астрономическата сума от над 1,62 милиарда щатски долара.

"Колекцията на Пол Алън привлече десетки хиляди посетители в художествените галерии на "Кристис" по целия свят и влезе в историята, поставяйки рекорд за най-скъпия търг досега", каза в изявлението след продажбата Гийом Черути, главен изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк аукционна къща.

Общо колекцията включваше 155 шедьовъра, обхващащи 500 години от историята на изкуството - от Сандро Ботичели до Дейвид Хокни. По думите на Черути "100 процента от тях" са намерили нов собственик.

Компанията, контролирана от холдинга "Артемис" (Artemis) на френския милиардер Франсоа Пино, обяви, че всички приходи от продажбата ще бъдат дарени за благотворителност.

Предишният рекорд за частна колекция, поставен само няколко месеца по-рано, принадлежеше на сбирката на бившата американската двойка Хари и Линда Маклоу. Произведения от нея, предложени на два търга на "Сотбис" - през май тази година и през ноември миналата година, събраха 922,2 милиона щатски долара.

Аукционната къща, която от 2019 г. принадлежи на френско-израелския магнат Патрик Драи, доминира през есенния сезон през ноември 2021 г. с продажбата от 676,1 милиона щатски долара в една вечер на 35 произведения от колекцията на бившите съпрузи Маклоу.

На 16 май тази година 30 други творби от колекцията бяха продадени за 246,1 милиона щатски долара за 90 минути.

С общо 922,2 милиона щатски долара колекцията тогава стана "най-скъпата, продавана на търг", обявиха от "Сотбис". Тя беше разпродадени след развода на Хари Марлоу и Линда Бърг.

Сред продадените произведения от нея бяха картините "Без заглавие" на Марк Ротко (48 милиона щатски долара), "Морски пейзаж" на Герхард Рихтер (30,2 милиона щатски долара),  "Автопортрет" на Анди Уорхол (18,7 милиона щатски долара).

През ноември "Носът" от Алберто Джакомети достигна цена от 78,4 милиона щатски долара, "No 7" на Марк Ротко - 82,4 милиона щатски долара, а "Номер 17, 1951" на Джаксън Полък - 61,1 милиона щатски долара.

Пролетните търгове започнаха на 9 май тази година в "Кристис" с рекордната продажба на портрета на филмовата икона Мерилин Монро "Shot Sage Blue Marilyn" от Анди Уорхол. За него бяха платени 195 милиона щатски долара, което го направи произведението на изкуството от 20-и век с най-висока цена, постигана на публичен търг.

Портретът "Shot Sage Blue Marilyn" от 1964 г. с размери 101,6 на 101,6 сантиметра, е базиран на рекламна снимка на актрисата за филма "Ниагара". Създаден е със ситопечат и акрил върху ленено платно.

Предишното най-скъпо произведение на изкуството от 20-и век, продадено на търг, беше "Без име" от 1982 г. на Жан-Мишел Баскиа. Картината с нарисувано черепоподобно лице беше купена през 2017 г. за 110,5 милиона щатски долара.

Само творбата "Спасителят на света" ("Salvator Mundi") на Леонардо да Винчи е донесла повече на търг. Картината на ренесансовия гений постави рекорд през 2017 г. с цена 450,3 милиона щатски долара.

Досегашният рекорд за произведение на Анди Уорхол принадлежеше на "Silver Car Crash (double disaster)", на която е изобразена автомобилна катастрофа. Творбата беше продадена за 105 милиона щатски долара през 2013 г.

Продаденият за рекордна сума портрет на Мерилин Монро от Уорхол беше собственост на фондацията "Томас и Дорис Амман" от Цюрих, която обяви намерението си да използва всички приходи от търга за благотворителни цели.

Тези впечатляващи продажби допринесоха аукционните къщи "Кристис" и "Сотбис" да обявят рекордни постъпления за 2022 г., възлизащи съответно на 8,4 милиарда щатски долара и 8 милиарда щатски долара.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: търгкартиниПол Алън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро дадох на шега цяло състояние за снимка на картина по снимка със"специална история". Най-странното е, че не е кич и все повече ми харесва.
3
0
 
4
 
! Отговори
Видял преди 1 година
Опитай се да се регистрираш, само кажи, че си Българин и ще те изгонят от аукциона. И ще ти се смеят зад гърба.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлация
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напишете и у нас как е, ако боядисваш стени изкарваш повече колкото и добре да рисуваш стенописи, ако си скулптор и изпълняваш надгробни поръчки печелиш в пъти повече отколкото ако правиш изложби и т.н..