Хора ядат хора. Къде е човешкото след апокалипсиса

Първата книга от трилогията "Пепел" от 28 януари
Обновена: 23 яну 2012 09:20 | 23 яну 2012 09:07, Петя Славова
2
Хора ядат хора. Къде е човешкото след апокалипсиса
Снимка: Егмонт България

Първата книга от трилогията „Пепел” на Илса Бик ще излезе у нас от 28 януари.

Романът описва борбата за оцеляване на няколко тийнейджъри в един съсипан и безмилостен свят. Преводът е на Анна Стоева.

Психиатър, магистър по литература и кино изкуство, бивш майор от Военновъздушните сили на САЩ и понастоящем писател. Може да поставите всяка една от тези титли пред името на Илса Бик и няма да сбъркате. В „Пепел” – първата книга от новата й антиутопична трилогия, тя сътворява страховит и завладяващ разказ за света, в който може да се превърне нашия във всеки един момент. Свят, в който пощадените трябва да се научат не само да оцеляват, но и да живеят сред разруха.

„Пепел” започва с трогателната история на седемнайсетгодишната Алекс. Тя броди из дивата пустош, за да се сбогува с мъртвите си родители и личните си демони, когато немислимото се случва. Електромагнитен импулс унищожава всички електрически устройства на земята и помитайки компютъризирания свят, убива милиарди хора. Тези, които остават живи, се променят. Някои за добро – сдобиват се със свръхчовешки сетива, докато други за лошо – придобиват вкус за човешка плът.

Трансформиралите се в ловци на хора дебнат за плячка... озверели, безмилостни и невероятно хитри.

Сега единственото, на което Алекс може да разчита, е любовта й към Том, млад войник, наскоро завърнал се от мисия в Афганистан. Заедно с Ели, тъжно и изпълнено с гняв 8-годишно момиче, чийто дядо е убит от импулса, тримата ще трябва да се борят и преодолеят много трудности, за да останат заедно. Защото за тях, както и за останалите хора, чийто живот е пощаден, един е въпросът от жизнена важност: На кого може да се довериш и кой вече не е човек?

„Пепел” е роман, изпълнен със стъписващи обрати, напрежение и неочаквана любов. В САЩ той се появява на книжния пазар през септември 2011 година.

Илса Бик е носител на множество награди за своите кратки разкази и романи. Участвала е в създаването на няколко научнофантастични поредици, сред които Star Trek, Battletech и Mechwarrior:Dark Age. The Key, паранормална криминална мистерия за Холокоста и прераждането, е определена за забележителна в класацията „Най-добра американска мистерия” от 2005 година.

Първият й роман за тийнейджъри – Draw the Dark, печели Westchester Fiction Award за 2011 година и е обявен за най-добра книга на Bank Street College 2011.

Бик е завършила литература и кино изкуство в колежа. За създаването на „Пепел” обаче тя черпи вдъхновение от опита си като психиатър и бивш майор от Военновъздушните сили. Писателката следва медицина, докато служи в базите Лакланд и Андрюс по време на войната в Залива. Решава да завърши психиатрия, а не хирургия, какъвто е първоначалният й план.

Става свидетел на следите, които войната остава в човешките души, и помага на много хора да се справят с вътрешните си демони. „Винаги съм намирала борбата за оцеляване след бедствие за много интересна тема – компромисите, които хората трябва да направят, и правилата, които трябва да нарушат, за да оцелеят. Освен това баща ми е оцелял от Холокоста. Такъв вид катастрофа, след която светът се срива и хората се превръщат в чудовища, винаги е била позната тема в живота ми”, споделя Илса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Денис преди 12 години
Всичко бледнее пред великата "World War Z".
1
0
 
0
 
! Отговори
eko72 преди 12 години
Още енин филмов сценарий. Може и от някой сценарий да е написана книгата, защото май съм гледал подобни филми и то много.