Единствените ни ценности - семейството и децата

Това сме запазили на фона на отчуждението, твърди психолог
24 дек 2015 10:40, Александър Попов
29
Единствените ни ценности - семейството и децата
Снимка: Булфото, архив

Може би единствената ценност, която българите са запазили на фона на отчуждението, са семейството и децата. Затова Бъдни вечер и Коледа - Рождество Христово, като типично семейни празници, събират хората и дават повод за повече контакти, заяви пред БТА психологът от БАН доц. Маргарита Бакрачева.

Поддържането на топли взаимоотношения и чувството за свързаност са основна психологическа потребност. Когато тя е съчетана с религиозен или духовен момент, се увеличава стойността, посочи Бакрачева.

Тя коментира, че независимо от материалното изражение на броя ястия за трапезата на Бъдни вечер, което може да бъде формално, подаръците като остойностяване на привързаността, остават под общата рамка на светлия момент за празника.

"В условията на стрес и несигурност, днес все повече хора се обръщат към търсене на вяра, каквато им липсва в широк смисъл - като надежда, в религията", заяви психологът.

Въпреки разликата между религия и вяра, и двете форми са своеобразно спасение и дават вътрешна сила и устойчивост, посочи Бакрачева.

Тя отбеляза, че изследвания по цял свят, независимо от религиозната принадлежност, показват, че религиозните хора са по-щастливи. От психологическа гледна точка това е така именно поради факта, че в пълния си смисъл спазването на религиозните обичаи осигурява усещането, че човек не е сам, а е част от групата от една страна, а от друга страна се създава усещането за надежда и вяра в утрешния ден, обясни Бакрачева.

По думите й поради редица фактори от различно естество, в България не е висок процентът на хората, които са религиозни или вярващи, или и двете.

Това, което се наблюдава през последните десетина години обаче, е обръщането на все повече хора към религията или търсенето на друга форма на лична вяра.

"По какъвто и начин да се отбелязват в отделните семейства предстоящите празници - Бъдни вечер и Рождество Христово, те водят до положителния ефект на традицията и до създаването на чувство за устои и стабилност. Ако мога да обобщя в по-общ план, Бъдни вечер и Коледа носят в същността си именно това, от което най-силно се нуждае българинът днес - семейните ценности", доц. Бъчварова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: ценностиколеда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Майк преди 8 години
До 26Има едно слово в Светите Писания: Моите хора загиват поради липса на знание.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже на всичко търсиме кусури...така пише в Библията..."да не знаеме ..какво е хубаво и какво е лошо"--Всички искат да учат и учат и учат и учат......и стигат до задънена улица..и все учат.--А този който едно си знае, си го работи и му е достатъчно.Много ли е, малко ли е - Благодарни да сме.Бог знае и вижда и това ни въздава.--А живота е толкова кратък, че докато учими на другия ден ни пеят бавноЧовек трябва да се научи да търпи и с това да се задоволява--И преди нас хора е имало
25
0
 
2
 
! Отговори
Майк преди 8 години
Докато не започнете да изучавате Словото Божие и да вникнете какво става зад кулисите в западната политика и тайните сатанински общества и на кого всъщност служат те трудно ще осъзнаете откъде идват нещастията. Спасението е от Бога.
24
4
 
7
 
! Отговори
АСЕН ХЛАДИЛНИКА преди 8 години
Ерген съм, търся нормална жена за семейство .НЯМА.Само: пари, секс и забавления търсят. Като стане дума за деца и се мръщят, не им трябвали ремаркета .Жените станаха независими, имат си хапчета, спирали, евтини аборти .Самотните жени по-лесно си намират работа и печелят повече .Жалко, че с лакомията си, затриват нацията.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали комунистите ви пречеха е сега като са ГЕРБ защо не се множите !
22
2
 
9
 
! Отговори
Ува преди 8 години
Когато човек е гладен и безработен,той мисли само за хляба!Нужно ни е много високо образовано управление,за да догонваме една силно развита цивилизация.А ценностите са съхранени,но те не са в потурите и калпаците и сукманите на дядовците и бабите ни,а в техния дух/"Дух за борба завещаха!"/Народе,защо не мислиш ,когато гласуваш и да избереш стойностното,кадърното,честното,което мисли за общия интерес!?Питам само:"Кой от новите ни управници е излязъл беден от властта?"НИКОЙ!
21
3
 
10
 
! Отговори
За разлика от някои, преди 8 години
аз мисля нещо друго.Това, че българите вече не бързат да се женят,раждат в по-късна възраст и рядко имат повече от едно дете, може би само потвърждава правилото, че и днес ние много ценим семейството и децата и точно към тези две константи се отнасяме най-сериозно.Затова не създаваме семейства и деца преди да сме си стъпили на краката и да можем да поемем отговорностите, свързани с тях.Какъв е изводът? Нужно е да се стабилизираме икономически и България няма да се затрие.Това не е непостижимо!
20
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
В българина има основно злоба , завист омраза , наи вече има хора със слаб характер това са слабохарактерните хора .Като гледам колко хора са слабохарктерни просто е учаиващо .
19
2
 
10
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Демографската катастрофа говори друго. Или както винаги едно говорим, друго мислим, трето правим, а?
18
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро и тези ценности ще ни изкоренят в стремежа да бъде унищожена България. Явленията еднополов брак и т.н "чайлд фри" са насочени пряко в тази насока. В тази насока колкото повече сме "изостанали", толкова по-дълго ще я има България.
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека за светлия празник си пожелаем здраве, топлина и благоденствие! И по-ведър поглед над нещата! Щом децата и семейството са добре - всичко друго се нарежда!
16
2
 
9
 
! Отговори
Математик преди 8 години
Хората се делят винаги на две. А в случая са хора със ценности и всички останали. Ценностите за първите са константа, за останалите променлива величина.За себе си отдавна съм разбрал, че съм от първия вид.
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако бяхме опазили споменатете ценности, България нямаше да е на това дередже! Днес сме витрина на победилия с помощта на целите проводници, евроатлантизъм!
14
5
 
9
 
! Отговори
ГЛОБАЛИСТ преди 8 години
ЩОМ САМО ТЕЗИ ЦЕННОСТИ ИМ ОСТАНАХА - ДА ГИ ИЗКОРЕНИМ !СВЕТА ИМА НУЖДА ОТ РОБСКА МЕРКАНТИЛНА РАЗВРАТНА БИОМАСА, КОЯТО ДА СЪЗДАВА НАШИТЕ БЛАГА !СВОБОДАТА Е РОБСТВО. НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА - НЕКА ГИ ИЗПОЛЗВАМЕ !IT'S TIME FOR - Novus Ordo Seclorum
13
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи е истина. Хоризонтът на солидарност на българите се простира максимум до семейството и децата. Т.е тук гражданско общество не може да има...
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ценностната ни система в днешно време е прогнила - само парите са важни! В никакъв случай семейството и децата не са най -важните! Затова сме на това положение! Дано повече българи да си премислим ценностите! Весела Коледа!
11
5
 
10
 
! Отговори
Хаджи Генчо преди 8 години
Не е познала.Ценностите са си все същите.Само предателите като нея са се увеличили.
10
5
 
13
 
! Отговори
Неа преди 8 години
Толкова гледа и кучето ...
9
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ценности вече. И като гледам по улиците, българинът предпочита да гледа куче, а не дете.
8
1
 
9
 
! Отговори
Неа преди 8 години
До 6Доста по скоро ще е . Не искам да съм лош пророк , но .... Фактите сами говорят за темпото ...