"Престрелка" заради "расистки обиди" между Тайван и шефа на СЗО

Тедрос Гебрейесус е подозиран, че е близък с Китай
9 апр 2020 21:20, Елка Василева
55
"Престрелка" заради "расистки обиди" между Тайван и шефа на СЗО
Тедрос Гебрейесус. Снимка: архив, БГНЕС

Тайван решително осъди обвиненията на ръководителя на Световната здравна организация, че от острова са отправяли расистки обиди срещу него, като заяви, че в Тайван не съществува расизъм, предаде Ройтерс.

Изключването на Тайван от СЗО поради възражения на Китай, който смята острова за свой, разгневи тайванското правителство по време на разпространението на заразата от коронавируса.

Тайван казва, че не е бил в състояние да получава навременна информация и че тайванците са станали политически пешки и животът им е бил застрашен, което СЗО отрича.

Тайван отдавна описва това като модел на поведение, който го излага на риск поради китайския натиск да бъде изключен от международни организации.

Още по темата

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус отхвърли вчера "расистките обиди" срещу него, които по думите му идвали от Тайпе.

Президентът на Тайван Цай Ингвен каза, че Тайван се противопоставя на всяка форма на дискриминация.

"От години сме изключени от международни организации и знаем по-добре от всеки какво е да си дискриминиран и изолиран", посочи г-жа Цай в изявление. "Ако генералният директор Тедрос може да издържи на натиска от Китай и дойде в Тайван да види лично тайванските усилия за борба с COVID-19, той ще може да се увери, че тайванците са истински жертви на несправедливо отношение".

Тедрос не е много популярен в Тайван заради подозрения, че е твърде близък с Китай, а СЗО включва броя на заразените в Тайван в графата за Китай, въпреки че островът има свое държавно управление.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп във вторник остро разкритикува СЗО, че дава лоши съвети по време на разпространението на заразата от коронавирус и е твърде пристрастна към Китай.

Говорителката на тайванското външно министерство Джоан У каза, че обвиненията на Тедрос са безпочвени и "въображаеми", а Тайван не е правил расистки забележки, нито е насърчавал някои да го прави.

Говорителката У каза още, че Тедрос трябва да изясни изказванията си и да се извини на Тайван.

Тайван се гордее, че благодарение на своевременно предприетите мерки, които досега са ефикасни, до момента има само 379 случаи на коронавирус и петима починали - много по-малко отколкото в съседните държави.

Миналия месец СЗО каза, че следи отблизо развитието на заразата в Тайван и заимства тайванския опит. Тайван обаче казва, че СЗО е оставил без отговор въпросите му в началото на заразата и не е споделил с държавите членки информацията, дадена от Тайван, включително подробности за случаите на коронавирус и методите за превенция.

На брифинг в Женева шефът на СЗО енергично се защити лично, като защити и действията на СЗО по време на пандемията, предаде Асошиейтед прес. Той обвини тайванското външно министерство, че е свързано с кампания срещу него, която върви от няколко месеца, и заяви, че след появата на новия коронавирус е бил лично атакуван, включително със смъртни заплахи и расистки обиди. "Тази атака идва от Тайван", каза Тедрос, който е бивш етиопски министър на здравеопазването и външен министър и първият африкански лидер на СЗО, припомня АП. Той беше избран на поста със силна подкрепа от Китай.

Под мотото "Тайван може да помогне" миналата седмица правителството обяви дарение от 10 милиона предпазни маски за САЩ, Европа и 15 държави, които все още поддържат официални дипломатически отношения с острова, съобщи Ройтерс.

Говорителката У каза, че Тайван ще дари още 6 милиона маски на Северна и Източна Европа, Латинска Америка, Югоизточна Азия и американските щати, които са най-силно засегнати от пандемията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Белият е виновен за пламналите държави. Които са му е гледал изявленията по телевизиите знаят че този Белият до последно казваше че нЕма страшно. Докато започнаха да *** в Италия а после Испания и Франция. Този Бял тиган трябва да се об, еси надолу с главата за назидание на всички останали... Но като се замисля. Той нее виновен, той е пионката на едни кукловоди а той е марионетката.
39
0
 
13
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
14 написа: Преди малко прочетох, вече не помня къде, че въпросната организация твърдяла в началото на януари, че въпросния вирус не се предава от човек на човек.Да, това е вярно!И още една картинка на въпросния неадекватник:https://alt-right/2020/04/03/tucker-exposes-world-health-organization-as-china-puppet/
38
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Омбонго вижте само с какво се занимава по време на световна пандемия - кой го бил обидил, расизъм, и тем подобни омбонгоски терзания. Срам!
37
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подозиран?! :) Ама то вече на всеки му е едно, че обслужва китайски интерести.Миналата седмица още един хрантулник от СЗО като го питаха за Тайван се направи, че не чу въпроса, после онази искаше да го повтори и направо и каза да зададе следващият :) Момичето още веднъж се опита да го попита и този направо прекъсна връзката!
36
2
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
СЗО Е ВЕЛИКА ОРГАНИЗАЦИЯ НО В МОМЕНТА САМО НЕЙНИЯ ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР МОЖЕ ДА СВИКВА МЕЖДУНАРОДНА АСАМБЛЕЯ НА КОЯТО ДА СЕ РЕШАВАТ ВАЖНИТЕ ВЪПРОСИ ОТ СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ!ТРЯБВА ПРОМЯНА!!! ПОНЕ ЯДРЕНИТЕ СИЛИ ТРЯБВА ДА МОГАТ ДА СВИКВАТ МЕЖДУНАРОДНА АСАМБЛЕЯАКО БЕШЕ СВИКАНА ТАКАВА СЪМ УБЕДЕН, ЧЕ ТРЪМП , НАСТОЯЩИЯ ПУТИН И МЕРКЕЛ ЩЯХА ДА ГЛАСУВАТ КИТАЙ ЦЕЛИЯ ДА БЪДЕ СЛОЖЕН ПОД КАРАНТИНА ОЩЕ В НАЧАЛОТО!!Е ТОВА ОТ СНИМКАТА КАЗА, ЧЕ КИТАЙ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЛАГА ПОД КАРАНТИНА И НЕ СВИКА АСАМБЛЕЯ !
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31Разбира се, че всички ще се настанят по плажовете на Мумбай, най-хубавото място, няма да има място за всички желаещи, всички ще имат право...
34
2
 
12
 
! Отговори
(.) преди 4 години
Китай иска да излапа целия свят.
33
3
 
10
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 4 години
Комунистите Глобалисти Искат Душата Ви! За това Сатаната им Плаща! Си Дзинпин и Урсула са Демони!!
32
4
 
3
 
! Отговори
Нахъсен преди 4 години
Не е ли време да издигнем Бокова за шеф на СЗО?
31
5
 
2
 
! Отговори
31 преди 4 години
Вървим към закриване на държавите,за това и се слага край на расизма.Ние сме земляни,тази планета е дом за всички нас и всички ние имаме право да ползваме красотите ,плажове ,планини.Така,когато паднат държавите и хората станат земляни а не от различни националности,тогава ще започнат войните със различните извън земни раси,до тогава човечеството трябвада извърви пътя
30
6
 
7
 
! Отговори
препърс преди 4 години
СЗО,МВФ,ФЕД,ЕС ,ООН,ПЕС,САЩ НАТО мато всички са *** ,бюрюкрати,чиновници,военолюбци и най-вече продажници те са тумор,който трябва и ще бъде изрязан.Без свобода сме никои,учете се ,обичайте близките си,подгответе се ,но не сами а с хора които са на вашия дух,радвайте се ,борете се за правата си.Бог да пази България и българите пръснати по целия свят.
29
7
 
7
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Китай е илюзия ,САЩ и ЕС са им работодатели,Китай е лесно смелаем и удобна мишена за Тръмп и интригите.Китай няма силата да командва СЗО .Защо Тръмп не се оплаква ,че на изборите му пуснаха Джо Байдън педофила ,човек мразен във цял свят ,ето това е стъкмистика и пародия на избори и демокрация,отсраняват се всички и срещу теб оставят ппедофила Байдън,аре стига
28
2
 
11
 
! Отговори
до MD преди 4 години
Експерти вече Няма, защото в Университетите ги Учат да Няма Раси, Няма Полово, Няма Нации - неща не само противоречащи на очевидни факти, но и на научни факти като ДНК. Така, че за Истинска Наука не Остава време - докато Образованието е в ръцете на НПО-на с цел Политическа Индоктринация - Наука няма да Има. Човечеството е в Мрачни Времена и от Времето на Светата Инквизиция - Бели Мъже Правиха Наука в Европа и САЩ 200 години дръпнаха Света, след това им Казаха, че са Расисти и ЖеноМразци!!
27
4
 
9
 
! Отговори
(.Д.) преди 4 години
Аз доколкото разбрах след Световно здраве, Световна банка, следват Световно правителство, Световна валута.
26
0
 
10
 
! Отговори
до MD преди 4 години
UNESCO номер 2
25
0
 
17
 
! Отговори
MD преди 4 години
В сегашния си вид СЗО е една излишна бюрократична структура, със съмнителна ефективност, която със сигурност натоварва бюджетите ни.
24
0
 
14
 
! Отговори
До чегевара преди 4 години
100% ще ги разследват за корупция.Правосъдие има. Виж какво стана с FIFA
23
0
 
28
 
! Отговори
Чегевара преди 4 години
Интересно, дали някой от СЗО ще бъде подведен под отговорност за безхаберието довело до десетки хиляди смъртни случаи, които биха могли да бъдат предотвратени
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно, че ползват едни и същи жестове с Кристалина Георгиева от Световната банкерска организация.
21
1
 
23
 
! Отговори
до MD преди 4 години
Закривай! Реорганизирай основно!В сегашния си вид и със СЗО и без нея: все тая