Ресторантьорите скочиха, никой не им помагал

От бранша искали само подкрепа да задържат служителите си
47
Ресторантьорите скочиха, никой не им помагал
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската асоциация на заведенията изразява искреното си разочарование от публичното неглижиране на  бранша, което се наблюдава през последните дни.

Ресторантьорите твърдят, че не получават подкрепа от държавата.

„Наясно сме, че в тази тежка ситуация е много трудно да бъдат подредени приоритетите, като към момента бизнесите, които са официално затворени със заповед на здравния министър, очевидно не са сред тях. Това обаче не означава да бъдем унижавани и противопоставяни на други сектори от българската икономика от синдикални лидери и висши представители на държавата“, посочват от асоциацията.

Гневът им е предизвикан от  изказването на председателя на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, който заяви:„Организацията на тези бизнеси не е кой знае колко сложна – да пуснеш един ресторант. За хотела е една идея по-сложно, но пак, за 2-3 дни всичко може да стане и да потегли. Докато, ако затвориш едно предприятие и трябва да пуснеш 100-ина стругари и трябва да ги търсиш по домовете им, е по-сложно и може да не ги намериш никога“.

„Такова разделение на българските граждани, изречено от човек, чието призвание е да защитава правата на работниците, считаме за недопустимо! Не ни се иска да мислим, че то е продиктувано от факта, че в нашия бранш няма синдикални структури, които да плащат членски внос в неговата организация и по тази причина служителите ни не са сред приоритетите на КТ „Подкрепа“, отбелязват от асоциацията.

Те са недоволни и от думите на лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който пък призна в телевизионно интервю, че ресторантьорският бранш беше най-бързо удареният,  но и че ще се възстанови най-бързо.

Недоволство в бранша буди и изказването на вицепремиера Томислав Дончев, че един ресторант може да затвори за месец или два и след ограниченията да наеме персонал и готвач и да продължи да работи.

„От неговите думи дори става ясно, че от нас не се очаква да задържим персонала си, а да го наемем отново, когато получим възможност да работим. Поредно доказателство, че работещи икономически мерки за нашия бранш няма“, оплакват се от асоциацията.

Според членовете на браншовата организация още от началото на кризата се правят опити за манипулиране на обществено мнение, свързани с техните искания.

Тяхната основна цел обаче била не държавата да им помогне да си плащат кредитите и наемите, а подкрепа да задържат служителите си по време на карантина.

„И още веднъж напомняме – ние сме затворени с министерска заповед и не генерираме никакви приходи, а само разходи. Не работим с намален капацитет, за да се възползваме от мярката 60:40, която би ни била полезна, когато отворим отново. Дори висши ръководни кадри на държавата казват, че това е мярка за бизнеси, които все пак работят. А ние сме затворени!“, пише още в позицията на асоциацията.

В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, което, ако се изходи от данните на Националния статистически институт за 2019 г., представлява близо 22% от активно работещите българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
14
 
! Отговори
х преди 4 години
Га крихте обороти и не плащахте данъци, осигурявахте на МРЗ, не ривахти, а сега ривети. Га ви исках фискален бон, ме гледахте като извънземно и изтупвахте апарата от прахта. Занулявай и закривай. Жената готви много добре и ще мина без вас.
36
0
 
11
 
! Отговори
Ганев преди 4 години
Разни кръчмари и хотелиери да спрат да говорят глупости......Как са направени тези неща от тях.....Нереалнито им ценообразуване води до натрупване на доста капитал....Горките обеднели и още повече наглостта им за помощ и то за КАКВО ? ......
35
0
 
3
 
! Отговори
келнер преди 4 години
До Драги ресторантьориКойто не краде няма какво да яде!
34
0
 
11
 
! Отговори
немо преди 4 години
На хора с нулева хигиена какво да им помагат, те кухните на повечето заведения са развъдник на зарази. Направо да ги затварят, че току виж пламнали и холера, тиф, дезинтерия и какво ли още не. В тия времена не ни трябват развъдници на още зарази.
33
0
 
9
 
! Отговори
обществено недояждан преди 4 години
Малогръмажни порции и надписани сметки от келнерите! Грубо държание....И преди ОХ го наричапа Обществено Недояждаве - хранене....
32
0
 
10
 
! Отговори
кръстоносец преди 4 години
То пък едни ресторанти. Да почнат сами да си произвеждат продуктите, не да купуват отпадъци от борсите и да ги предлагат като първо качество. Клиентите не са прасета, дават си парите.
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, не може да помагат хем на ресторантьорите, хем на Домусчиев :DЗа ресторантьорите някое кило фурми, да измислят някакви рецепти с тях За Домуса - ново бентли по 60/40
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-голямото реване ще е 2-3 месеца след като отворят. Персонала ще навакса малко от малко, и всеки ще си е извадил извода, от тук нататък осигуровки на реални пари или чао. Цените сега са високи, маржа е голям но няма на къде повече за да има клиенти. Маржа на печалбата никога няма да се върне на старото ниво. Не може с инвестиция за 100 бона, за 1 година да си милионер и да продължава до безкрай. Човек съм сус заведение.
29
0
 
28
 
! Отговори
Драги ресторантьори преди 4 години
Приемете случващото се като едно малко възмездие за лъжите, непрофесионализма, андрешковщината, безкрайните мoшeничecтвa с качеството, грамажа, фалшивите снимки на храната, кръщаването на виното, мeнтeтaта уиски, ракия, водка, укритите обороти, безмилостната експлоатация на персонала, oтблъcквaщото високомерие, таксата стол, мръщенето при малки поръчки и какво ли още не. Малкото свестни заведения ще оцелеят, верните им клиенти ще ги спасят, останалите ДГД!
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз им помагам като поръчвам храна всеки ден, така поне малко заработват. Също поръчвам директно от съответния ресторант (посредниците като чичо Безос пият кръвчицата на хората).
27
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не съм съгласен да се помага на хора които не са плащали нищо. Държавата са хората, вкарваш си данъците и осигуровките и срещу това получаваш. Понеже сме много тарикати голяма част не плащаха нищо и затова и благата които получавахме бяха по малко. А сега тия наглеци искат и да им се помага от парите на съвестните хора. Всички сервитъори, бакшиши, майсторчета, и тарикатчете тип лява ръка десен джоб, сега да го жабуркат. А и да не ги бяха затворили ако си мислят че някои щеше да им ходи....
26
1
 
19
 
! Отговори
селянин преди 4 години
И на мен ми е скъпо едно кебапче от 2 лева ,но като се наложи ги давам .Няма да ви се затрие бизнеса ще си наваксате .
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя бранш е изключително наситен в България. Кризата ще подейства изключително положително на истинските бизнесмени, тъй като ще изчисти ниско-качествената конкуренция и ще остави добрите ресторанти и хотели. Не мисля общия обем на сферата ще се промени заради затварянето на част от бизнеса, когато всичко се върне към нормалното (няма да е много скоро).
24
1
 
25
 
! Отговори
мак преди 4 години
Ако затворят, живеещите в съседство ще си отдъхнат.
23
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те повечето заведения и без това не стават. Останали са на ниво балкан турист, сервират гадна храна и не разбират от обслужване. В иначе голяма София има грубо 10 читави ресторанта, но те работят добре и в кризата. Ако и другите даваха качествен продукт нямаше да реват. Ама с гадна скара и руска салата на топки не знам на кво се надяват.
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-засегнати са служителите,за това в белите държави раздадоха базов доход на директно засегнатитена работници. 2 месеца ли няма пари държавата да дава,няма ли държавни коли за продаване???
21
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не е длъжен да ви помага!
20
6
 
16
 
! Отговори
Колело, ама друг път преди 4 години
След като всички досегашни "мерки" на управляващите бяха да ви пречат, защо си мислите, че сега изведнъж, ще вземат и ще ви помогнат. Те си гледат мутренските фирмички да оправят, банки, колектори, дребни лихвари(бързи кредити).
19
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе като надуват цените и хората се оплакват, ама на тях не им дреме... Ха сега да видите дали е хубаво
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко нещо си има край... Включително и този "бизнес"... Освен човешката глупост...