При три дни с по над 100 заразени с коронавирус затягат мерките

Здравните власти следят строго кой боледува, къде и дали е от рискови групи
98
При три дни с по над 100 заразени с коронавирус затягат мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако достигнем 100 човека в рамките на три дни, отново ще се затегнат мерките. Това потвърди главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

Той каза, че седмицата 20-26 април е била с най-високи стойности само че е много рано да се правят генерални изводи и в много голяма степен е в наши ръце какво ще допуснем да стане. Много внимателно се следи ходът и реагират съгласно епидемичната ситуация.

Още по темата

Един ден крие рискове от много случайни неща - ако попаднем на огнище с много заразени или пък изведнъж се увеличи броят на изследванията, то веднага ще скочи броят. В епидемиологията ние предпочитаме да работим със седмична основа, но за нашите оперативни цели - 3 дни над 100 души е сигнал, че тенденцията е променена и сигнал да върнем някои от мерките, посочи Кунчев.

Той допълни, че зависи дали нарастването е дифузно в цялата страна, или се открива едно определено огнище, което ако бъдат взети навреме мерките, ще бъде блокирано и потушено. Също така много зависи от това кой боледува, къде, дали са рискови групи, дали са на място, което позволява взимането на строги мерки.

Според Кунчев промяната в законодателството не променя начина на действие и сега, защото в края на краищата оценката на епидемичната ситуация се прави в Министерството на здравеопазването и досега мерките са били разпореждани със заповед на министъра.

"Така че тук се търси най-точната от конституционна гледна точка решение", каза той.

Избягваме от термина извънредно положение - той е предвиден за катастрофи, за военно положение, епидемиите не са нещо изключено. С епидемии от грип се срещаме всяка година, за съжаление, случва се да имаме епидемични ситуации с други заболявания в България - с хепатит А, СПИН, морбили, посочи Кунчев.

Той заяви, че затруднения имат 3 болници, но това не важи за цялата страна. Първа е била болницата във Видин - макар че става въпрос за 10% от персонала. В момента в Сливен и в Ямбол ситуациите не са толкова тежки.
Според него най-лесно се решават нещата на местно ниво - с реорганизация вътре в болниците и с помощта на другите лечебни заведения. И даде за пример частните болници в Пловдив, които в момента са се включили много активно в борбата.

Трябва да сравняваме страните на милион население, тогава вече има преподреждане и тогава ще видите, че в това отношение България е на последно място - тоест, на първо място в Европа по успеваемост. Защото имаме и най-малко случаи като цяло и най-малко смъртни случаи.

Най-много като заболяемост отделни центрове са се оформили във Видин, в Смолян, в Бургас, в Пазарджик, в Пещера.

Доц Кунчев заяви, че за момента има 4 механизма на ефективно заразяване или на намиране на източници на зараза.

Това са болниците, след това са хора, идващи от ски центрове от Западна Европа, подобна беше ситуацията в Банско - тогава изнесохме вируса главно в Израел и Северна Македония, третото направление са хората, които се връщат от чужбина.

Според него извършването на дезинфекция е важно, но при една такава инфекция, която е въздушно-капкова, не би искал да се дава прекалено ударение на мерки като например масово измиване на улиците с препарати, защото това няма да повлияе много, тъй като вирусът се предава от човек на човек чрез контакт.

Той беше категоричен, че ако хората спазват всичко, ако се движат по двама, ако носят маски, няма значение къде са, дали са в София или другаде, нищо не се променя като риск. Важно е да разчитаме много повече на личното поведение ежедневно и навсякъде.

Доцент Кунчев каза още, че от десетина години насам 4 типа от коронавирус се изследват всеки есенно-зимен сезон в Центъра за заразни и паразитни болести.

Той препоръча на хората, които искат да отидат на почивка през лятото, всичко, което е свързано с добра физическа форма и с природа, но само ако се спазват мерките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
1
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Короната ще коси
81
1
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Брояч - къде се дяна бе човек? Ей таман намерих един с ума си тука и хоп - "бамнаха го"!
80
1
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Брояч3 дни поред Х 100 и над 100 - затягаме, по-нататък като преценим - олабваме! И така затягаме- олабваме и пак! И пак! И гледай колко ще са в понеделник! Щото тогава казват и тия дето са им останали от петък + тия от събота и неделя! Досега стъкмистиката все казва каквото им трябва - та така! То и аз не ги разбирам! Като чета и други писания тука - не сме само ние!
79
4
 
5
 
! Отговори
да се вземат мерки преди 3 години
да се вземат по-сериозни мерки, защото мазалото навън е пълно, никой нищо не спазва вече, нито по заведения, нито извън тях. Що си правите експерименти? Две седмици строги мерки както в други държави и ще се справим!
78
1
 
8
 
! Отговори
аз преди 3 години
е заради ромите в Ямбол,Паззрджик,София и другите махали гласоподаватели на ГЕРБ, трябва да страда целият Български народ ? За нас имаше глоби по 5000лв , а за електората кючеци и безплатни тестове? Това ще ти изяде главата ***-пожарникар, чак толкова проста РАЯ не сме!!! Оставка
77
1
 
1
 
! Отговори
тя преди 3 години
Така трябва !
76
1
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
В стъкмистиката им се забелязва една страна цикличност - в понеделник бройките са двойни! Сигурно стъкмистиците и не работят в събота и неделя, или пък лабораториите, или извънземните.....
75
1
 
1
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 3 години
ще разхлабят мерките и ще видят дали умират повече хора...ако умират пак ще затегнат...проста логика...
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 74 анонимния (79)Ти си АМАТЬОР-статистик !!!Разсъжденията ти са ОЛИГОФРЕНСКИ !!Живея от статистически анализи и печеля такива пари които ти няма да видиш и за 1000 живота на тази земя така че не ми казвай какво, как и защо МУХЪЛ недъгав!Като започнеш да печелиш от анализи и прогнози ама не на заплатка пак се върни тук да умуваш.Левак !П.П. Води си записки какво съм КАЗАЛ !
73
1
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
до ГЕНОЦИДПростите българи скачаха за богат живот,а защото са много получиха Геноцид !Ромите хитро НЕ скачаха, те знаеха, че ще живеят по-добре от българите !
72
5
 
13
 
! Отговори
ГЕНОЦИД преди 3 години
В България на ден умират по около 350 души.България е на първо място по смъртност в ЕС на глава население.България е най-бедната членка на ЕС.България е на последните места по продължителност на живота в ЕС.Какъв КОРОНАВИРУС, какви 5 лева, какви мврки, какво затягане!ГЕНОЦИДА си върви от 30 години, коронката ни е последната грижа.Освен това действията до момента по отношение на Ковиса непоследователни, нелогичи, противоречиви и пресилени. Поне аз така мисля.
71
5
 
6
 
! Отговори
До 74 анонимния преди 3 години
Аз съм статистик умнико, професионалист. Така с по-малко или повече проби могат да те манипулират както си искат и да затварят държавата, за да не тръгнат масови протести срещу правителството. Ти казваш, че гледащ само починалите. И колко са? - 80 и то със съпътстващи заболявания - рак, диабет, инсулт, инфаркт. Просто са били и носители на коронавирус. През 2019г. в България са починали 108 000 души, без коронавирус и т.н. епидемия.Кой печели от истерията и за какво я използва, това е въпроът?
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брех тези тестове. И как са се справяли без тестове. А епидемиолгията е наука още от т.н древногръцко време.Държави въобще отказаха да проследяват огнища и тестват само като те приемат в болницата, за да се ориентират лекарите какво да очакват.Дано съм лош пророк, но уфсите загубиха инстинкт за самосъхрнение.
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за 3 дни сто човека или по сто човека на ден за 3 поредни дни? Нещо не вдявам от заглавието и написаното вътре. Звучи ми като - ще мина да те взема или ще те взема да те мина.
68
3
 
9
 
! Отговори
Майна преди 3 години
Не знам какво ще затворите, ние в Пловдив си живеем и въобще не ни пука! Улиците гъмжат от хора, радост за окото
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малоумието по форумите продължава. Няма да ви тестват само щото сте дошли отвън, и сте под карантина.Да сте мислили когато сте се прибирали. И отделно, дори да си платите за това пак няма да ви отменят карантината. Няма глупави, да ви играят по свирката.А тези дето си мислят, че са го изкарали, да си спомнят празненството на юбилейника в Монтанско. Дори кларинетиста бе болен.Ако всред роднини и приятели където сте контактували нямате нито едни с двустранна пневмония, по скоро друго сте изкарали
66
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** 71Няма как да ти обясня че броя на тестовете е почти без значение.Гледат се УМРЕЛИТЕ и това ми е достатъчно да преценя къде точно се намираме.Няма как да го разбереш защото си *** както и останалите тук но само ще ви кажа ще сме в самото начало.Ако един мач се играе 90 минути то ние сме в 2-3 минута на мача.Колко остава и какво следва оставям на фантазията ви.Нито ваксина ще има нито лекарство.Ще има само камиони с трупове.Въпроса е само един.............По колко на ден.?
65
5
 
8
 
! Отговори
Анелия преди 3 години
До гуша ни дойде от неясноти - 100 на ден или 100 общо за три дни. Хората говорят, че този вирус ще се носи длго време. Освен това заразен не значи болен. Стига сте ни будалкали. Всички си го носим още от декември миналата година. Две грипни ваканции за учениците- кога е било това - никога. Да се разкара този щаб ! Да се създаде друга отговорна единици, която да е съставена от хора имунолози, епидемиолози !
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам как върви "социалното дистанциране" на тумби от по 15-20 души включително по кафетата очаквам до 5-6 дни рязко да отскочи бройката на 100-150 дневно а до 2 седмици да ударим 300-400 парцала.А оня Кондурджиев ли е КАНТАРджиев ли е да ме прощава ама "ПИКа" още не сме го помирисали дори..Той ще е лятото като пуснат на Слънчака пияните англичани. Тогава по 1000-2000 заразени на ден ще си е нормално.
63
5
 
15
 
! Отговори
Тулуп преди 3 години
Според бройката тестове е и броят положителни проби. Манипулират здраво. Щабът, гологлавия генерал с непраната униформа, мйекащият фъфлещ говорител сега, който ви чете статистики сутрин са бостанските плашила на ББ, който от вашите страхове трупа рейтинг за изборите догодина.В световен мащаб истерията се раздуха, за да се предизвика икономическа криза, от която елита на световната финансова олигархия яко ще спечели.Здравомислещите и разумни хора могат да спрат това безумие!