Джак Сомърс – момчето, което тества ваксината срещу коронавирус

За доброволчеството си той получава 235 паунда
2 юни 2020 22:00, Нели Христова
40
Джак Сомърс – момчето, което тества ваксината срещу коронавирус

Преди три седмици Джак Сомърс отива в университета в Оксфорд за да изпълни една доста отговорна задача. Той доброволно ще си сложи експерименталната ваксина срещу коронавируса, на която целият свят разчита. Джак е само един от 10 хиляди доброволци в цялото Обединено кралство, а за "работата си", той получава 235 паунда.

Още по темата
"Преди месец се записах като доброволец за тестването на ваксината за коронавирус. Ходих в болницата пет пъти, а различни игли се забиваха в ръката ми. Буквално се превърнах в човешко морско свинче с надеждата, че ще помогна за разработването на ваксината, за която толкова много се говореше", разказва Сомърс пред The Independent.

Ваксината на Оксфорд е само една от многото, които се разработват по света, но е тази, на която най-много хора възлагат своите надежди. Правителството на Великобритания е инвестирало 43 хил. паунда в лабораториите, които провеждат тестовете. Ваксината е и единствената надежда хората да се върнат обратно към нормалния си начин на живот.

"Аз бях част от първата фаза. Сега има нужда от още десетки хиляди британци, които в следващите седмици да заемат моето място. Процесът може да е по-досаден, отколкото очаквате. Той включва много административна работа, както и въпросник, в който ви задават всеки възможен въпрос, свързан с вашето здраве. Ако сте одобрен, ви викат в болницата", разказва Джак.

След като кандидатства, той е повикан в болницата "Сейнт Джордж". Преди това се е самоизолирал в апартамента си в Лондон за два месеца. Той живее сам, а съвсем наскоро останал и без работа.

"Озовах се в чакалнята заедно с още няколко човека, които предположих, че са там за същото нещо. Единствените тестови обекти, за които знаех до този ден, бяха три макаци. Въпреки че имахме една и съща съдба, ние така и не си поприказвахме", споделя Сомърс. 

По думите му, по време на първата си визита в болницата, той дава кръв и урина за изследвания, подписва декларация и гледа видео, в което му обясняват, че очакват да получи леки странични реакции. След това се прибираш вкъщи и чакаш да получиш зелена светлина, ако изследванията ти са добри. През това време, семейството и приятелите му му задават какви ли не въпроси.

"Те бяха притеснени, че ще бъда заразен с коронавирус като част от изследването. Това не е вярно", обсянва Джак. На втория ден след първите тестове, той праща имейл за да попита, кога ще получи инжекцията. Отговорът обаче го стряска: "Успокой се и почакай". Малко по-късно е повикан отново в болницата, за да бъде ваксиниран.

"Инжекцията е безболезнена. След това получаваш термометър и си длъжен да записваш всичките си симптоми в онлайн дневник. Но единственият страничен ефект, който имах аз, бе параноята. Не знаех, дали съм от 50%, които са получили ваксината или 50%, които са получили друг медикамент. Няколко вечери си легнах с лека температура, но не е ясно, дали не съм си въобразил това", спомня си Джак. Той така и не получава други симптоми, което го кара да се чувства обнадежден. Когато обаче чува, че трите маймуни, върху които е тествана ваксината, все пак са се разболели от коронавирус, надеждата му умира.

Джак няма да бъде умишлено заразен с коронавирус, но през следващите седмици той ще посещава болницата за още няколко теста. "Иска ми се някой ден да кажа на внуците си, че съм тествал ваксината, която е спасила света", категоричен е Джак. 


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
до redordead преди 1 месец
Ама те и първият парен двигател са направили и първото метро ама ей-ги на сега един автомобил като хората не могат да произведат. Тъй че не ми ги хвали, като гледам сигурно не си и стъпвал на албиона
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да не се окаже накрая ребранднато бцж
28
0
 
1
 
! Отговори
redordead преди 1 месец
До:

"Британски учени"... хахахаааа....

Само да ти кажа, че първата ваксина в света е направена от англичанин и е срещу едра шарка. Ако не беше кух като 100 хралупи може би щеше да си направиш труда да видиш кои са едни от най-известните учени в историята на човечеството.

До:

"САМОУБИЙЦИ !!!!!!!"

ами да, той Ганьо обича всичко да му е наготово, по-добре някой друг да го направи...Независимо дали става дума за тази ваксина или не - утре тези хора ще дадат шанс на теб и детето ти!
27
1
 
1
 
! Отговори
ХХАХАХАХХА преди 1 месец
САМОУБИЙЦИ !!!!!!!
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как се набива в главите, че всички чакат ваксината, за се върнат към нормалния начин на живот
А е точно обратното те може да я чакат, но да не се заблуждаваме ваксинират ли те насила с ваксина разработена за 4 месеца при минимум от 5 години...нормалният начин на живот ще остане блед спомен в миналото.
25
0
 
2
 
! Отговори
не баба ми е била преди 1 месец
Момчето което говори с морето,на някакъв странен език,аз ли бях тогава
24
3
 
9
 
! Отговори
абг преди 1 месец
О, свещена простота.
23
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След тестовете може да му няма нищо, ама и след години няма да има Джак Младши. И цялото удоволствие за 235 сребърника- джобните за два дни в Англия.
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Правителството на Великобритания е инвестирало 43 хил. паунда", а за един футболист се дават милиони. Дори Пеевски дава повече.
21
9
 
1
 
! Отговори
ИВАНОВ преди 1 месец
До Анонимен

Covid19 Е грип!!! коронавирусите не са грип
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Британски учени"... хахахаааа....
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коментарите на работническата класа винаги са ме забавлявали рано сутрин :)
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 25

Ковид 19 не е грип.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 20

Горкият *** бих казал аз!
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 65

От мнооого отдавна живееш с всякакви грипове, обаче никой не ти говори за тях24X7 та не се и замисляш както би трябвало да бъде!
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Герой на новото време а. Дето се вика, каквото ни е времето, такива са ни и героите...
14
6
 
6
 
! Отговори
65 преди 1 месец
По добре да измислят лекарство срещу короната.Нали казват ,че оттук нататък ще живеем с този грип и ваксина и без. Насила болест и та смъртоносна не си вкарвам в кръвта. А и не се знае ,кои са,,родителите" на вируса.-_човеци ли са ,епруветки ли са ,прилепи ли са.Приятен сун
13
5
 
11
 
! Отговори
noFreeman преди 1 месец
хахаха никой не разчита на ваксина... за какво... за кое... на здрав човек не му се бие ваксина... а този като не е у ред с главата да си бие и за рибен вирус...
12
0
 
2
 
! Отговори
sherlock преди 1 месец
43,000 pounda?!???!!! 43,000,0000 ?
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горкият.