COVID-19: Експеримент показва кои помещения са опасни

Човек няма почти никакъв начин да се предпази от заразените аерозолни частици
25 юли 2020 11:36, Елка Василева
56
COVID-19: Експеримент показва кои помещения са опасни
Снимка: архив, БГНЕС

Стряскащи данни: концентрацията на опасни аерозолни частици, заразени с коронавирус, се достига твърде бързо в затворени помещения. Учени от Техническия университет в Берлин са провели експерименти и дават препоръки.

Не би било зле, ако аерозолните частици във въздуха имаха лош мирис – като цигарения дим например. Той се разнася из въздуха на стаята почти толкова бързо, колкото и аерозолните частици, които човек отделя при дишане, говорене, кашляне, смях, пеене или прозяване. Само че аерозолите, които стигат до 10 микрометъра на големина, т. е те са десет пъти по-малки от човешки косъм - не могат да бъдат видени, помирисани, вкусени или изобщо усетени, пише Дойче веле.

Човек пребивава с часове в някое помещение, макар то понякога да е препълнено с подобни аерозолни частици. Това не би било проблематично, ако някои от тях не носеха инфекции. Защото вирусите, като например този на коронавируса, са около пъти по-малки от аерозолните частици, те полепват по тях и оттам попадат в дихателните пътища на човека. Какво означава това – че ако в помещението влезе човек, който е заразен с вируса Sars-CoV-2,той започва постоянно да пръска около себе си аерозолни частици с опасния вирус.

Още по темата

От концентрацията зависи рискът

Всичко това е известно и сега. Учени обаче под пара изследват при каква точно концентрация на аерозолни частици във въздуха положението за хората става опасно. Подобни проучвания сега бяха направени в Техническия университет в Берлин, отбелязва „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и съобщава, че критичната граница е достигната при концентрация от около 3000 вируса във въздуха.

Колкото по-голям е техният брой, толкова по-голям е и рискът. Човек няма почти никакъв начин да се предпази от заразените аерозолни частици. Попаднали във въздуха, те се разнасят и от най-малкия полъх.

Изданието твърди също, че концентрацията на аерозолите във въздуха няма как да се установи и с обикновени технически средства. Учените от Берлин предлагат обаче прагматичен изход от тази задънена улица.

Те смятат, че като мярка за концентрация на аерозоли може да се вземе концентрацията на въглероден двуокис, издишван от хората в едно помещение.

ФАЦ отбелязва и това, че достигането на критична концентрация на заразни аерозоли зависи от големината на помещението, броя на хората, които се намират в него, както и от достъпа на чист въздух. Важни в това отношение са вентилационните устройства, които обменят въздуха в помещенията.

Няколко експеримента

След направените експерименти учените установили следното: в офис от около 20 кв.м. с височина на помещението 3 метра и при наличие на вентилация, която подменя въздуха два пъти на час, е безопасно да се престоява не повече от 80 минути, ако в него работят двама души, единият от които заразен. Защото след 80-тата минута радикално се увеличава рискът човек да поеме онова критично ниво на заразени аерозоли, което би го разболяло.

В помещение от 100 кв. м. десет души биха могли да пребивават безопасно в продължение от 3 часа, без да рискуват да се заразят. Неслучайно водещият вирусолог в Германия Кристиан Дростен на няколко пъти подчерта колко важно е да се проветрява въздухътв затворени помещения. Това според него е дори по-важно от бърсането на повърхности с дезинфектант.

ФАЦ коментира този резултат на фона на вероятността от началото на новата учебна година децата да седят по 25 до 30 души в клас и цитира инж. Мартин Кригел – ръководител на изследването от ТУ в Берлин, който казва: „Само след две минути подобна класна стая ще е пълна със заразни аерозоли". Той апелира към училищата да премислят своите концепции за началото на новата учебна година.

Идеални условия за вируса

Други публикации също обръщат внимание на влиянието на околната среда върху разпространението на COVID-19. Установено е било например, че в кланицата на фирма „Тьонис" в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, където имаше взрив от инфекции, само един-единствен заразен работник е разпространил заразата сред десетки, някои от които са се намирали на 8 метра разстояние от него. Особено неблагоприятно влияние са оказали също ниските температури в цеха за месопреработка, е другият извод.

 


56
Още от ЕС
До какво доведе стратегията на Швеция срещу коронавируса?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 2 седмици
А нашия БАН защо не за 6 месеца вече не направи нито едно изследване? Защо не направиха нито едно базисни показно как се предава вируса....? Защо един път не предоставят нещо към обществото което да е полезно? Дева и тяхната майка пенсионерска
52
1
 
7
 
! Отговори
ЖивкоТодоров преди 2 седмици
Имаше два разумни подхода, единия от които пропуснахме да приложим:
Пълно тестване на влизащите в страната, още от самото начало + масово тестване и карантиниране на носителите, тук в БГ. Уви, тестове започнаха да се правят по-масово след 3 месеца, а границите останаха отворени за завръщане на милион наши съграждани, от всяка точка на географията.
При тази неадекватна реакция в началото, единственото, което ни остава да направим е максимално увеличаване на тестовете и превенция на застрашените.
51
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
*** статия те мерили на какво мерили на какво мерили и те не знаят предполагали смята ли
50
0
 
6
 
! Отговори
ЖивкоТодоров преди 2 седмици
На практика всяко офис, търговско или производствено помещение, учреждение и обществен транспорт, се явяват носители на тези рискове от зараза, за които се говори в статията. Тези канали и площадки на разпространение не бяха закрити, понеже това означаваше пълна и моментална парализа на живота ни, следователно циркулацията и разпространението на вируса е логично да продължава и то с нарастваща скорост, понеже се касае за дълъг инкубационен период и огромен процент безсимптомни носители.
49
1
 
6
 
! Отговори
До 48 преди 2 седмици
3000 не е цифра, а число.
Незнанието показва явна неграмотност, а неграмотните какъв акъл може да раздават?
48
5
 
1
 
! Отговори
Аерозол преди 2 седмици
Ама те не мерили аерозолите, щот не могат, а издишания въглероден диоксид. Според това всички са заразни. А цифрата 3000 частици във въздуха не е за коментар - В КОЛКО ВЪЗДУх бе?
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Относно автобусите, писах на ЦГМ още през март да забранят климатиците.. След месец и половина работещи климатици те ми отвърнаха, че са задължили шофьорите да не ги пускат, но като влезеш пак са пуснати и до ден днешен.. Бях принуден да си купя кола...
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-опасни са тесните затворени пространства, особено ако има вентилация, която върти един и същ въздух без да го обеззаразява. Общественият транспорт е най-опасен, но не само той. Всеки, който всяка година се е заразявал със сезонния грип в обществения транспорт и по някое време е спрял да ходи на работа с него, добре знае и че е спрял и да боледува от грип, а този коронавирус е много по-опасен от грипа.
45
0
 
11
 
! Отговори
сериозно по темата преди 2 седмици
В такъв случай пътуването в автобуси без, отворени прозорци и работещ климатик е потенциална опастност за хората,дори и да са с маски.
44
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Айде да спрете с психо-атаките вече!
43
0
 
10
 
! Отговори
Течение му е майката преди 2 седмици
Зяпвайте врати, прозорци и да вее ветеро, само така не се задържат гадориите около ви. А героите, дето се правят на безсмъртни да не ги среща мечка/вирус в гората/мола, кибитката и т.н.
42
12
 
6
 
! Отговори
XIKS преди 2 седмици
НАЙ ГОЛЯМАТА СВЕТОВНА ИЗМАМА НА 21- ВЕК...
41
1
 
8
 
! Отговори
Радо Мръвката преди 2 седмици
Най-опасното помещение за заразяване е клозета на Бойко в Банкя.
40
5
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 седмици
Борко Бориков нали ви каа:

" Който го е бъзе, да се маскира и тва е"
39
10
 
6
 
! Отговори
Аз преди 2 седмици
И 1000 да ги докарате няма да се впечетля, защото всичко е мижи да те лажем. Има вирус, но не това е цифрата. Всичката истерия има политически цели. Затова е заинтересована да се преувеличава.
38
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо разглеждат тоз вирус като зараждащ,образуващ се в организма на човек като някаква причина по вид пропуск от функционирането на определено съвместими клетки как системи от вече изграден еволюционно с наследственост как ДНК в участието на други определени термини за обяснения приложени за изучаването на същноста на съществуването на човек как модел възможен за описание съответно с науките описващи процесите с приложните за изчисление по научни познания,че още с аерозолните пренасяния на вирус
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи за затворените помещения трябва яка вентилация, при която въздуха се обеззаразява в самата вентилационна система.
36
3
 
2
 
! Отговори
Ин то дъ Трап преди 2 седмици
Най опасни са помещенията пълни с тикви и десарски мушанки
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ааааааааааа я се пребирайте по къщите, какви са тия протести, чудеса, строга карантина и това е, Боце трябва да ощелее, ще му рутите къщачката а ;)))
34
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо никой не публикува в тоя сайт как във Великобритания големите верига магазини, супер маркети и всякакви магазини отказват да налагат някакви тъпи правила в магазините си и хората там си пазаруват без проблем?