Заради коронакризата има риск България да навлезе в дългова спирала

Дефицитите в бюджета били големи, бизнесът в лоша ситуация
34
Заради коронакризата има риск България да навлезе в дългова спирала
Снимка: Dnes.bg

Заложените дефицити за тази и следващата година (в размер на над 10 милиарда лева) при условие, че бизнесът е в много тежка ситуация, означават, че те буквално ще бъдат прехвърлени към увеличаване на външния дълг. Очакванията на правителството за 2023 г. са дългът да достигне 40 милиарда лева, което ще е около 30% от брутния вътрешен продукт на България към онзи момент, ако прогнозите се оправдаят. Има риск България да навлезе в дългова спирала, предупреди икономистът Юлиан Войнов в предаването “Светът е бизнес”  по Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

“Водещият индикатор за прогнозиране на кризи е външният дълг”, отбеляза Войнов.

Той посочи, че за страните, които имат развити икономически сектори, този фактор не е чак толкова основен и добави, че западни държави вече са надхвърлили границата от 60% дълг спрямо БВП, заложена в Маастрихтските критерии.

“За недостатъчно развити икономики, каквато е българската, преминаването на границата от 30% вече представлява проблем”, изтъкна икономистът.  

Според него макрорамката на проектобюджета на България за следващата година е прекалено оптимистична. “В тази макрорамка не е отразена възможността за влошаване на икономическата ситуация. Според прогнозата едва ли не след спада през второто тримесечие започва благоприятно развитие на икономиката не само у нас, но и света, което ще изиграе лоша шега на правителство”, обясни Войнов.

Той коментира и мерките за справяне с коронакризата у нас, като посочи, че те не се разпределят правилно.  

“Средствата отиват в групи, които не са чак толкова засегнати от кризата. Частният сектор получава твърде малко ресурси”, смята икономистът.

“Самите мерки закъсняха изключително много”, заяви още Войнов.

Според него е трябвало да се задействат инициативи по отношение на премахване на корпоративния данък, облекчаване данъците за физическите лица, намаляване на преките данъци към бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: кризабюджетдългбизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намериха си оправдание за некадърното управление. Короновируса от Банкя прахоса милиарди за да се подмажe на американския блeдoлик господар.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отличното управление на Тиквата ще ни докара от "Не дължим на никога" до "имаме дълг от 40 милиарда"
29
0
 
1
 
! Отговори
АНТИсорос преди 3 години
не е "риск", то си е планирана политика наложена на дупедавеца от Банкя. Така са му наредили масурестите плитки. Накрая ще ни купят за една стотинка...
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е пред фалит, но затова пък ще си има F-16... Абсурдистан?
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вървим по пътя на Гърция. Най голямата грешка. Това е целта на ЕС и ще ни контролира т като гърците. Най добре е да сме извън ЕС. Неутрална и независима държава. Колкото по бързо излезем от ЕС толкова по бързо ще се оправи България. Няма да плащаме членски внос в ЕС, парите ще влизат в бюджета на България. Полза нямаме от ЕС. Сами да се оправяме е най добре. Нужно е производство.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че тя България излизала ли е някога от кризата? :(
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самолетите да почакат до изчезване на корупцията. Каква е логиката хем корупция хем дамолети?
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавните служители са с хиперраздут щат, а заплатите им са чудовищно високи спрямо труда им. Плоският данък да остане само спомен и ще отлепим от дънотоНе е баш коронавирусът най-виновен за бедността о корупцията. Хич даже. Намерили са си оправдание бе, Уили.И дъвчат ли го, дъвчат.
23
5
 
2
 
! Отговори
Аз съм преди 3 години
П.П. БСП и ДПС са същите разбойници като тези, които сега управляват. Гласувайте за извънпарламентарно представени партии.
22
8
 
7
 
! Отговори
Аз съм преди 3 години
Нека протестират срещу безобразното предизборно харчене на пари. Искат да купуват още 8 железа, които изобщо не са ни нужни. Похарчиха милиарди лева за въоръжаване, а сега вдигат и пенсиите без да имат пари за това в бюджета. Пенсионерите са най-малко засегнати от кризата. Истината е, че голяма част от народа е много *** щом гласува за ГЕРБ, Патриотите и Воля.
21
5
 
6
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Хе хе! Значи като знам какви са ни миснистрите апък като знам какъв е и премиера! Ми ние сме мнооого отдавна в дългова криза! Няма да споменавам какви изказвания и какви кредити се теглеха през тия 11 години мракобесие! И сега последно 5млрд. и те вече са похарчени! Разбирайте раздадени са на ахмед доган делян пеевски и бойко борисов! Така, че няма какво да ми ревете! Това сичкото ние си го причинихме сами!
20
11
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Ако ни управляваха маргиналите и протестърите дето сега са на улицата, да сме навлезнали отдавна в дългова спирала и без Корона вирус ... Да не забравяме какво ни причиниха предишни правителства и то във времена когато целият свят процъвтяваше. Само да споменем фалиралите банки, блокираните европейски фондове и траповете в Белене и Цанков камък където бяха погребани парите на пенсионерите и майките от "Системата Ги Убива" ... !!!
19
7
 
11
 
! Отговори
115 преди 3 години
Бойко и ГРОБ, не ги бърка, те тогава ще са изчезнали нейде из света, а Българите ще духа е супата.
18
5
 
3
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Тея заеми дето ги земаа кой жа ги връща бря? Народа . Нашите деца и внуци.Сагъ остана да девалвира левъ,И да влеем в еврозоната при курс 200льофа зъ 1 евро.Такваз няква я мислат.Ама тоаа път ко нидай боже стане жа играят брадвите.
17
3
 
28
 
! Отговори
Нищо общо преди 3 години
Няма нищо общо с корона кризата. Като всяко едно правителство до сега, като видят, че килимчето им се изплъзва под краката, гледат да изхарчат каквото има, да задлъжнеят колкото могат, да приберат каквото е останало, следващите като дойдат да се оправят. Нищо ново, просто в този момент може да се окаже фатално за иначе така хубавата ни ,спретната и честна "държава".Винаги едни и същи ****ти ни управляват, независимо за кой си мислиш, че гласуваш.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е целта на заемите,ние и без това сме колония,а така хептен ше цъфнем
15
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма риск, а сигурно - упрпавляващите ни натовариха с невиждани дългове.И не, и на децата е ясно, че не е заради коронавируса. Като ти трябват лекарства и храна, не купуваш безполезни хвърчила, само за да вземеш комисионна. Не и ако ти пука задържавата.но на нашите не им пука - това е очевидно.
14
4
 
11
 
! Отговори
Чекмеджет преди 3 години
Ей *** яко съм заборчнел , а вие ще ми оправяте бакиите до де сте живи, тия милиарди ми требваха за джобни
13
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11В България годишно от естествена смърт умират около 100 000 души, на ден умират по 300 човека, а това че някой с множество заболявания има и коронавирус го пишат че е починал от короната. По статистика починалите тази година до този момент са по малко отколкото миналата! Факт е че от усложнения от грипа умират много повече отколкото от корона.Стига сте плашили хората!
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В това никои не се сьмнява