Проф. Чорбанов: Преболедувалите класическия вариант на COVID са защитени от новия

Не е ясно дали вирусът ще е по-заразен тук
24 яну 2021 18:23, Нели Христова
37
Проф. Чорбанов: Преболедувалите класическия вариант на COVID са защитени от новия
Снимка: БГНЕС

Преболедувалите класическия вариант на коронавируса ще имат защита и срещу новия вариант, заяви пред Нова тв имунологът от БАН проф. Андрей Чорбанов. Генофондът е важен за това колко ще се разпространява новият вариант на коронавируса в различните региони. Това, че той се разпространява във Великобритания, не значи, че толкова бързо ще се разпространява и у нас, смята той.

„Това, че този вирус е по-заразен във Великобритания, особено в южната част, това, че в този генофонд има толкова голяма смъртност не значи, че ще бъде същото у нас.

Никой не може да каже дали ще се вдигне процентът починали от новия вариант на COVID. Изобщо не можем да кажем дали у нас ще се разпространи толкова много като във Великобритания. Той се прехвърли в Белгия например. Но не чуваме нищо за Португалия, Испания”, коментира проф. Чорбанов.

"Имаше спор дали децата или възрастните заразяват повече. Аз съм на мнението, че децата не заразяват повече. Когато децата са накуп в стаите, и ако има зараза, може лесно да се направят тестове на учениците и учителите", допълни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, още един професор от БАН, абе тези като ***, нямат край.В България има повече професори отколкото население.
34
0
 
1
 
! Отговори
65 преди 3 години
Ами да питам аз ,щом има класически Ковид,кой е некласическият? Нали имаше само един? Незнам защо ама ме напушва смях.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква забава.. Колко много немислещи и негативно кодирани хора на които им е внушен страх.Негативната енергия (тъмната страна) привлича болести.Бог е Любов.В Бог няма болести и вируси.Живейте живота, който сте си избрали.Радвайте се на всичко и бъдете благодарни.Имайте хубави мисли.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не се правят тестове на децата, а само се приказват празни приказки. Три седмици малките са на училище и с едни тестове ще се види каква е картината. Аман вече от празнодумие.
31
1
 
7
 
! Отговори
Ха сега! преди 3 години
Децата ли заразяват възрастните или възрастните - децата?!?!?! Тези, които боледуват по- леко заразяват Повече хора, защото не го прекарват на легло, а си ходят на училище или на работа.
30
8
 
1
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Нищо вярно няма!!! Не, не са защитени - тези, които са боледували от старите щамове не са защитени от новия. Имунитетът във всички случаи е около 6 мес. Макс.
29
2
 
19
 
! Отговори
Гоше преди 3 години
Вече повечето от хората, които познавам са прекарали заразата по-леко или по-тежко. По-голямата част не сме влезли в статистиката а се оказахме с антитела?! Реално няма достоверни дори и приблизителни данни за процента на преболедувалите.
28
7
 
0
 
! Отговори
Мъни Моней преди 3 години
Хайде някой да обясни що вирусът е на вълни, ако успее отивам и са боцкам, рийш ли
27
12
 
2
 
! Отговори
МАНГЪРЯН - РАЙ преди 3 години
Не се пазете! Вече не смогваме, но ще се погрижим и за Вас и за Вашите близки!Вече ви копаеме на 3 метра, да има място и за децата Ви, ако още не сте се разложили...Че то с тия консерванти...
26
3
 
7
 
! Отговори
Не намирам думи преди 3 години
да коментирам следното "експертно" мнение:"Аз съм на мнението, че децата не заразяват повече. Когато децата са накуп в стаите, и ако има зараза, може лесно да се направят тестове на учениците и учителите"...????????Само се чудя дали подобни безумия се раждат в глевите на платени или на изкукуригали "експерти"? Или съчетават и двете качества? И кога ще спрете да ги публикувате?
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България много малко хора се заразиха досега с вируса - около 3% от населението. Има държави, в които са 5%, а първенците са с 7%. Малко хора ще имат имунитет при следващата вълна.В Испания и Португалия започна вече нова вълна на заразяване и нивата са два пъти по-високи в сравнение с предишната вълна в началото на ноември. Във Великобритания новозаразените са вече по-малко на човек от населението в сравнение с Испания и Португалия.
24
2
 
1
 
! Отговори
Cпоко преди 3 години
Вирусът трепе хаплогрупата на ингилизите R1b1.
23
4
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ХОРАТА ЗАПОЧВАТ ДА СЕ УМОРЯВАТ!!!ЕДНИ ИМ КАЗВАТ, ЧЕ НЯМАТ ИМУНИТЕТ СЛЕД ПРЕБОЛЕДУВАНЕ НА КОВИД И КАТО ГИ ПИПНЕ НЯКОЙ НОВ НЕГОВ ЩАМ СТАВАЛО СТРАШНО И ТРЯБВАЛО ДА СЕ ВАКСИНИРАТ!А ДРУГИ ИМ КАЗВАТ ТОЧНО ОБРАТНОТО И ГОВОРИМ ВСЕ ЗА ПРОФЕСОРИ!!!ТОРМОЗ НЕПРЕСТАНЕН И ВСЕКИДНЕВЕН
22
0
 
8
 
! Отговори
driverf1 преди 3 години
.....,може още да е Бета версия.....
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехе вече има Класически Ковид и Новия COVID-20 PRO ( Made in UK)?
20
2
 
5
 
! Отговори
Поговорка преди 3 години
Интелигентен човек - на експериментална, недоказана, неработеща генна терапия не вярва.(Особено ако селския глашатай от преди първи петли та чак до среднощна доба не спира да тръби и да провъзгласява качествата й)
19
2
 
8
 
! Отговори
driverf1 преди 3 години
Значи тези които сме изкарали Ковид19,трябва да си носим епикризите със себе си за доказателство и да не се ваксинираме.....
18
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че преболедувалите един щам имат и защита срещу нов. Ама тя е до време- максимум 2-3 месеца. На господин професора силно препоръчвам да чете малко научни новини от Харвард и подобни еталони (ясно е, че надали има интелект да ги прочете, като всеки 3.6 Not great not terrible комунистическо професор, ама все пак препоръчваме). Ясно е, че България и нейните учени са на световно ниво и бяха много близко до 3 различни ваксини (ама май с ракия), но е добре да слушаме и успелите нации.
17
2
 
8
 
! Отговори
До16 преди 3 години
БАЙ ГРУЙ, ти пък какво абарисваш от имунология, генно инженерство, имунен отговор и ваксини? Като си толкова експертен, мушкай си отровните ваксини и си прави завещанието!
16
6
 
3
 
! Отговори
Тъпчо преди 3 години
*** народ=слаба държава.