Производителите на ваксини не били коректни, не се знае коя страна колко има

Трябвало да се намерили баланса между нормалния живот и защитата на хората
49
Производителите на ваксини не били коректни, не се знае коя страна колко има
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Трябва да се намери баланс в естественото желание на хората да живеят нормално живота си и и да бъдат защитени. Като медици сме длъжни да излагаме цялата истина пред българските граждани и да активираме рационалните им разсъждения по този въпрос, включително и рационалния страх. Рационалният страх може да ни предпази съзнателно да не се излагаме на ситуации, които биха ни застрашили“. Това каза пред БНР проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб и началник на ВМА.

Още по темата

По думите му експертите у нас са разтревожени от случващото се в Европа заради британския щам на вируса.

„Тревожна е тенденцията за бъдещето. Редуването на отслабване и на затягане на мерките, или т.нар. „скачащите локдауни“, дава глътка въздух на всички хора, защото напрежението се нагнетява при по-продължителни периоди“, каза  той.

Проф. Мутафчийски допълни, че в момента се работи по осигуряване на по-големи мощности, които да могат да правят секвенация на по-големи количества проби.

Според Европейската комисия страните членки трябва да правят секвениране на между 5-10% от взетите проби.

По темата за ваксините председателят на НОЩ коментира ,че се оказва, че фирмите производители се оказва, че не са толкова коректни, за да може да се планира коя страна какви количества ваксини ще получи.

„На 7 февруари очакваме 48 000 дози, на 14 февруари - 75 000 и до края на месеца очакваме 139 000 дози от „АстраЗенека“. Днес се очакват от „Модерна“ 3600 дози, а в понеделник - 17 550 дози от „Пфайзер“. Предстои сключване на договор и със седма компания. До края на годината трябва да имаме 18 млн. Дози“,посочитой.
За ефективността на ваксината на „АстраЗенека“ при по-възрастните пациенти проф. Мутафчийски уточни, че в препоръката на фирмата е записано с нея да не се ваксинират пациенти над 55 години, защото тази възрастова група не е била включена в експерименталния процес.

Той подчерта, че ваксинационният календар в нашата страна е балансиран и поясни, че предстои неговата актуализация за включване в приоритетните групи на бъдещи членове на избирателни комисии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Този генерал искам до го набия и освен това искам да стана интимно близък с майка му.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако се ваксинирате,производителят на ваксината не може дабъде съдебно преследван за понесени щети на ваксинирания(смърт,онкологични заболчвания).Напишете в You Tube Пламен Пасков-болен здрав носи.Там той задава много въпроси, на които няма кой да отговори.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за какво са ни 18 милиона ваксини.И тоя взе да приказва като тулупов наедро.
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време за реформи е! Времето на празните приказки на Борисов изтече. Избори 2021!
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините са като дъвката, колкото повече ги дъвчеш толкова повече се разтягат.
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме ваксини, искаме ваксини, искам ваксини, искаме ваксини, искаме ваксини искаме.
32
2
 
10
 
! Отговори
1-н преди 3 години
Никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещаяАман от ЛЪЖЦИКъде са ваксините за данъкоплатците?Седнал да ми разтега локум за края на годината!
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Производителите на ваксини, казаха че е нормално ако ви поставят ваксина да полyчите болки на мястото, температура и някакви реакции. Тъй че Мутафчийски и Ангелов дето казаха, че нищо не са усетили трябва да се ваксинират наново, явно ваксината не е хванала при тях.
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фирмите не са държавни а пазарни и по закона на пазарната джунгла ще се прецакват една други за да елиминират конкуренцията и докато се карат и съдят, хората ще умират. ЕС и Борисов също си прибират заплатите и за добри пари им преливат плазма и се спасяват. Живеят богатите, а бедните чакат и ако имат късмет.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбирачите от вирусология са се сменили с разбирачите от ваксинация.Или са същите?
28
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Икономиката не работи на глътки и затваряне, очакват ни масови фалити!Съсипахте всичко, мошеници!"Говорите на ангро, ми се струва! Не обобщавайте!Стига мързел и чакане на помощи!Как някои си работят при спазване на мерки!И изнасят продукция и в чужбина!Въпрос на желание, предвидливост, предприемчивост!
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прибраха кинтите на Комисията уж за изследване и ваксини и после среден пръст. Брюкселската пара си се краде- кой как може. Просто тук гонят и съдят разни кокошкари с къщи за гости, а там хората си я крадат парата по европейски.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Aма да сте мислили, похарчихте наще пари за продукт, който е експеирментарен и мнозиството не исака и сега някой па виновен..."Досега няма нито една ваксина, приключила 3-ия етап на изследвания. Нито една!
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aма да сте мислили, похарчихте наще пари за продукт, който е експеирментарен и мнозиството не исака и сега някой па виновен... пълнете гушите на ваксърските компании после ваще гуши ще орежем...
24
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До О хо хоЕ, че какво толкова?! Те още отдавна си знаят, че ПЦР тестовете имат някаква сигурност до 70%! Остават около 30% фалшиво /+/ или /-/! Също и въпроса с бързите тестове за антитела - доколко хващат само и единствено на КОВИД-короната антителата!? Имаше и някакво изгъбаркване с папая и коза в Танзания преди време! Имаше и скандал с ПЦР тестовете в Швеция, но кой им обръща внимание в голямата вълна на корона-психотерора!?
23
0
 
5
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
ПО- ДОБРЕ ВИЖТЕ СКАНДАЛА С ПСР ТЕСТОВЕТЕ НА ДОРОСТЕН И ПИШЕТЕ ЗА ТОВА!!
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавите в ЕС се натцакват и който плати повече. Останалите чакат ако остане нещо.
21
0
 
1
 
! Отговори
Борис преди 3 години
За ЕС - каквото остане !
20
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, червените фенове какво сте се загрижили за ваксинирането докъде било стигнало, нали вирус нямаше, нали Мангъров бил прав?Вашето е като асфалт не ядем, ама ела ми закърпи дупките по улиците?
19
1
 
2
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
А са да видят българските политици как се чувстваме като даваме пари, а те се бавят или нищо не правят!