От 1 март отпада забраната за организиран туризъм у нас, а от 1 април в чужбина

Ресторантите: При капацитет до 50%, до 6 души на маса и до 23 часа
Обновена: 24 фев 2021 15:42 | 24 фев 2021 15:42, Веселина Йорданова
30
От 1 март отпада забраната за организиран туризъм у нас, а от 1 април в чужбина
Снимка: Министерство на туризма

От 1 март отпада и забраната за реализиране на организирани пътувания в страната. Организираните посещения зад граница ще бъдат разрешени от 1 април.

В заповедта на здравния министър ще пише, че редът за тези пътувания ще се определя от туроператорите и туристическите агенти при спазване на съответните санитарни марки за безопасност и сигурност на туристите, съобщиха от Министерството на туризма.

Ресторантите ще отворят от 1 март при капацитет от 50%, до 6 човека на маса и ще работят до 23 часа с клиенти. Нощните заведения ще отворят от 1 април, каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след работна среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

В дискусията участваха доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и представители на туристическия бранш.

Още по темата
Запазва се ограничението от 15 човека за организирани частни събития като сватби и кръщенета.

Задължително е и спазването на всички противоепидемични мерки за работа, подчерта вицепремиерът. Тя беше категорична, че контролът ще е безкомпромисен и не трябва да се допуска и една грешка, която може да опетни бранша.

Работещите в туристическия сектор ще бъдат ваксинирани приоритетно, както поиска вицепремиерът Марияна Николова в свое писмо до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от 21 януари 2021 г.  Днес искането получи своето потвърждение, като предстои представителите на туристическия сектор да предоставят в Министерството на туризма приблизителни бройки на желаещите да се ваксинират. Данните ще бъдат предадени на Министерството на здравеопазването, което ще организира имунизацията.

Конгресният и събитийният туризъм може да започнат от 1 март. В следващата заповед на министъра на здравеопазването ще бъде разрешено организирането на събития и конгреси при капацитет от 30%. По информация на бранша ще е нужен определен период от време за подготовка, като на практика събития очакваме да има след 20 март, обясни министърът.

Важно е да се направи организация и да разберем каква част от представителите на бранша имат желание да се ваксинират, за да може преди активния летен сезон това да стане, коментира министър Ангелов. И допълни, че целта е по този начин да се помогне на бранша и да не се губи поредният сезон.

Николова подчерта, че ваксинирането е доброволно, но това е един от начините да се постигне желаният рестарт на отрасъла. Представителите на бизнеса подкрепиха идеята за приоритетна ваксинация и поеха ангажимент да подпомогнат процеса според техните правомощия.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При какви условия? Тестове, ваксини, ваксинационен паспорт?
28
0
 
4
 
! Отговори
Майтапчийски преди 1 месец
Да не отварят !
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нека идват всички щамове ! браво борисов ....
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На снимката има една експертка в кавички без маска.Що тъй джанам?

Маската я загрозява.
25
0
 
3
 
! Отговори
Фи преди 1 месец
На снимката има една експертка в кавички без маска.Що тъй джанам? Не те ли е срам? Ъ? Уж проповядаш а ти какъв пример даваш?
24
8
 
2
 
! Отговори
Греховен Епископ преди 1 месец
Продължават да творят грехове и да раждат деца дори и в разгара на епидемия и на ваксинация. Децата родени от началото на епидемията до сега това е ковид поколението белязани от дявола ковидонците са част от армията на Сатаната на Антихриста.
Вируса, ваксини и чипове хора белязани от знаците дявола става все повече и ще се активират в подходящ момент на пришествието.

Греховен Епископ Белгейзе
23
3
 
15
 
! Отговори
пазете се преди 1 месец
бе хора
Не ходете по молове и кръчми
Ясно е че тиквата се ...ира от страх да не загуби изборите
затова отваря всичко с надежда за повече гласове. Не че се е загрижил за някой
Още ноември декември доказа с безхаберието си че не му пука колко от вас че умрат.
Иска само да е навласт. Затва кръстосани пръсти от мен и да върви на ма....си.
Искам политик на който да му пука за нас е не *** популист
22
1
 
20
 
! Отговори
ТЕЗИ преди 1 месец
Ще вкарат България в голяма
КРИЗА финансова демографска.... ПОСЛЕ няма да има излизане от нея. СТРАХЛИВЦИ.До изборите
ЩЕ е така. Ще УГАЖДА на всички.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отново никаква мисъл в управляващите. Всичко е точно, отваряме всичко за месец март, преди изборите отново ще затворят. После друг ще му мисли.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
смийгъл харесва това
19
3
 
7
 
! Отговори
kiro преди 1 месец
Изборите не са ли началото на Април?

Това е политическо решение на Б.Б., не че се е консултирал с лекари. Кога ли се е консултирал човека с който и да било...

Трябва да признаем, че ограничителните мерки имат много слаби точки. Забраняваш кафенета и ресторанти, но оставяш влакове, автобуси, метро и градски транспорт. Там хората са най-близо и уязвими.
Как се спазва 1.5м дистанция в автобус?

Да не говорим че зимните ни курорти се пръскат по шевовете в момента. Няма маски, няма дистанция.
18
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каквото и да правят, старите времена на безгрижно прахосване на пари по кръчми и курорти няма да се върнат. Който разбрал разбрал
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 14
Ми отивай в Русия, след като е толкова хубаво....
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тиквата пуска организирания туризъм в чужбина с надеждата по-малко хора да гласуват.
15
5
 
18
 
! Отговори
До Гербераза преди 1 месец
Групово щъкане насам -натам на заразители...повече пари в определени джобове за тестове ...Тиквата ще ревне"Минахме платото" задължително ваксиниране на мало и голямо да си отикат третокачествените залежали ваксини и т.н.!Тиквю е измислил схемата макар че е в неговия стил детинска логика...
14
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Усещате ли как ви правят на маймyни! В Русия от миналата пролет всичко е отворено - и магазини, и клубове, и театри, и ресторанти, всичко работи и никой не е загубил работата си, а в еесовският съюз хората за натикани принудително в домовете си, на улицата с намордник, полицейски проверки за събирания и партита със солени глоби. ЕС по природа е фашистки съюз, ме случайно Хитлер се появи в западна Европа. И сега при измислената пандемия фашизма лъсна с целия си блясък.
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 3

Ти експерт ли си, кво си? Това нова опорка ли е? Позитанските тролове не блестите с акъл, някой друг ще ти го е дал
12
4
 
1
 
! Отговори
До Възбудена преди 1 месец
Къде изчезна
11
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И сега всичките "протестъри" остали без пари след спирането на кранчето от чичо Васко- могат да идат да берат на воля домати в Англия:)))))))))))))))))))
10
12
 
5
 
! Отговори
до 2 Анонимен преди 1 месец
ти за кого искаш кокала за УРАВНОВЕСЕНАТА И ПСИХИЧНО ЗДРАВА НИНОВА ТЕХНОИМПЕКСОВА в коалиция със сестра Галева Костинбродска и отровните чичковци