Неглижирахме ли началото на третата вълна на вируса?

Наш лекар в Германия: Проблемът е, че идват избори
11

Резкият скок на заболеваемостта в България е пряко следствие от последното разхлабването на мерките в началото на март. Това заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Аспарух Илиев, който ръководи лаборатория в Берн. Той определя като "безобразие" подценяването на ситуацията от властите и от хората.

Българското правителство е неглижирало началото на третата вълна, а процесът вече не може да се спре, смята д-р Илиев, който живее в Германия.

"Основният проблем е това, че правителството е в предизборна кампания. И се опитва да удовлетворява желанието на една част от обществото. Много е важно да се обясни на всички какъв е проблемът. Смятам, че комуникацията е най-важният елемент. От страна на нашето правителство тя е неадекватна", заяви лекарят.

И макар че започва леко затягане на мерките, то не е достатъчно, убеден е той.

"Не се спазва под никаква форма дистанция и маски, независимо какво се декларира на хартия. Струва ми се, че за да се спре тази вълна, трябва да се спрат учебните занимания. И вторият елемент - да започнат проверки на заведенията", допълни д-р Илиев.

А прогнозата му не е оптимистична.

"Очакваме по-висока вълна от ноември-декември. България не може да си позволява да има два пъти годишно над 20 000 починали над стандартния брой. Не знам колко трябва да е нашето население, за да имаме подобни цифри", каза лекарят.

И макар че работи и живее в чужбина, д-р Илиев не спира да поддържа връзка с колегите си тук и казва, че много от тях са на ръба на силите си. Докато хората, смята той, не се уморяват да подценяват вируса.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
5
 
! Отговори
Ами преди 1 месец
Струва ми се, че за да се спре тази вълна, трябва да се спрат учебните занимания.
А сакън, в училищата няма корона. Така каза Вълчев. И, че ежечасно се отварят прозорците и всичко е точно.
9
2
 
4
 
! Отговори
zer преди 1 месец
Да.
8
5
 
14
 
! Отговори
ЦИК преди 1 месец
Няма грешка. Всичко е добре обмислено. Колкото повече заразени, толкова по малка избирателна активност. ГЕРБ, БСП и ДПС си имат твърд електорат. Другите не ги интересуват.
7
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Огромна грешка на безотговорния ни премиер сега ще доведе до нови хиляди болни, хиляди мъртви и в крайна сметка пак ще затворят всичко и ще има нови загуби и на пари и на хора.
Това е национално предателство
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От мерките има полза ако се спазват колко си носеха маските под брадите и под носовете щот да не ги развалят надявам се поне да са до моли ръцете
5
1
 
5
 
! Отговори
Tonita-7 преди 1 месец
Не сме ли в четвъртата вече?:)
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредният неграмотник - най-бързо се разпознава по използването на цифри вместо правилния термин. Третата вълна в България започна в средата на януари 2021, а не след "последното разхлабване на мерките в началото на март", както твърди неграмотника. Достатъчно е да се види графиката за броя на новите случаи и веднага се вижда кога започна третата вълна. Разбира се и за мерките се съди по това доколко има полза от тях, а не по това дали са разхлабени или затегнати, както казват неграмотниците.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обаче има и друго наблюдателите по изборите непременно трябва да се имунизират с Пфайзер за тях се пазела пак не се знае защо точно тази ваксина явно така е решил вожда чел-недочел
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само 15 процента от населението има вяра на тулупа и лъжите му за вируса. Сам си вкарва автогол с това ,че олаши натода около изборите да ги затваря. Точно тези ,които няма да гласуват от страх от вируса са неговите подръжници.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние не неглижира я Нощ под давление на интелигентността на джипа