Вирусът SARS-CoV-2 ще остане за дълго наш враг

Трябва да свикваме с идеята за постоянна пандемия, смята експерт
28 мар 2021 21:45, Красимир Ангелов
156
Вирусът SARS-CoV-2 ще остане за дълго наш враг
Снимка: БГНЕС

През изминалата година една-единствена мисъл ни помагаше да останем позитивни, а именно, че в някакъв период пандемията ще отшуми и че ще се завърнем отново към нормалния ни начин на живот, пише Андреас Клут в коментар за Bloomberg.

Това обаче може да се окаже мисия невъзможна. Вирусът SARS-CoV-2 може би ще остане за дълго време наш постоянен враг подобно на грипа, но с по-тежки последици. Дори и ако евентуално изчезне, нашият живот ще се е променил вече до такава степен, че ще бъде почни невъзможно да се живеем по същия начин като преди. Ако връщането назад не е опция, а единственият път е напред, то как би изглеждало бъдещето?

Още по темата
Повечето епидемии изчезват, след като населението постигне стаден имунитет и патогенът започне да има твърде малко уязвими тела като гостоприемници, които могат да се саморазмножават. Стадният имунитет се постига чрез комбинация от естествения имунитет в хората, които са преболедували вируса, и вече ваксинираното население.

Последните изследвания, обаче, показват,че в случая с SARS-CoV-2 никога няма да постигнем стаден имунитет. Дори САЩ, който води класациите по ваксиниране, все още се наблюдава висок брой на заразени и страната е далеч от постигането на стаден имунитет. Това са резултатите от анализ на Кристофър Мъри от "Университета във Вашингтон" и Питър Пайт от "Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина", съобщава в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

Основната причина е продължаващата поява на нови варианти, които се държат почти като нови вируси. Клиничното тестване на ваксина в Южна Африка показва, че хората от пласебо групата, които преди това са били заразени с един вариант, нямат имунитет срещу новите щамове и могат отново да се заразят. Има други подобни изследвания от райони в Бразилия, в които имаше огромен брой инфектирани, които са се заразили повторно.

Така ваксинацията остава единствената опция в постигането на стаден имунитет. Трябва да се спомене също така, че някои от ваксините са ефективни срещу новите щамове. Но с течение на времето те ще станат безсилни срещу предстоящите мутации.

Разбира се, производителите на ваксини вече трескаво работят върху създаването на нови медикаменти. В частност тези от тях, които са базирани на  революционната технология на информационната РНК могат да се актуализират по-бързо от всяка друга ваксина в историята. Но серумът все още трябва да бъде направен, изпратен, разпределен и поставен.

Този процес не може да се случи достатъчно бързо, нито да обхване цялата планета. Разбира се, някои държави могат да спечелят началната битка с вируса, както направи Израел, ваксинирайки голяма част от населението си. Но естествения ход на еволюцията не може да бъде спрян – вирусът ще продължи да се разпространява, където е топло и има неваксинирани клетки, които възпроизвеждат своята РНК. Някои от тези клетки мутират.

Британският, южноафриканският и поне един бразилски щам станаха известни, но също така се забелязват техни "братовчеди" в Калифорния, Орегон и на други места. Ако трябваше да правим последователни проби на повече места, вероятно щяхме да открием още повече нови щамове.

Следователно трябва да приемем, че вирусът вече мутира бързо в много бедни страни, които досега не са получили никакви ваксини, дори ако младото им население успява да задържи привидно смъртността в приемливи граници и по този начин прикрива големите огнища. Миналият месец Антониу Гутериш, генералният секретар на ООН, напомни на света, че 75% от всички ваксини са поставени само в 10 страни, докато 130 държави все още не са получили първите си дози.

Трябва да сме реалисти. За да се справим с проблема, е нужно да включим този нов сценарий в нашето планиране. Добрата новина е, че продължаваме да се подобряваме в начина, по който реагираме. Например, при всеки локдаун икономиката търпи все по-малки загуби в сравнение с всяко предишно затваряне. Може би ще направим нови научни открития, които ще подобрят живота ни. Нашият "Смел Нов Свят" не трябва да бъде антиутопия. Но той няма и да прилича на стария свят, завършва анализът.


156
Още от Балкани
Нови ограничения в Румъния в борба с коронавируса
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
1
 
! Отговори
Nona преди 1 седмица
Такааааа! Не беше ли това конспирация,м?!?
125
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Странна закономерност наблюдавам-тоя вирус избира да мори държавните служители. Единствените пострадали фатално от него са държавни служители и роднините им. Божие наказание, мей би?
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До епидемиолог

За радост на хуманните и загрижени за човечеството ваХъри и филантропи, дето им пълнят гушките с огризки.
123
0
 
2
 
! Отговори
епидемиолог преди 1 седмица
Вирусът SARS-CoV-2 ще остане за дълго наш враг
---------------

Не вируса, а такива експерти и журналисти ще са за дълго наши врагове.
122
0
 
1
 
! Отговори
Matr преди 1 седмица
Adileeeee..,,
121
0
 
4
 
! Отговори
Бандит преди 1 седмица
"...как би изглеждало бъдещето..?
Ваксинирано,обобщава статията след една кофа с помия
120
5
 
8
 
! Отговори
123 преди 1 седмица
Ще ни държат затворени още дълго. Няма никакъв ковид.
119
1
 
15
 
! Отговори
. преди 1 седмица
Когато достигнат желаната бройка на смъртност дадени лица, тогава ще си отиде вируса изведнъж.
118
2
 
7
 
! Отговори
Аха преди 1 седмица
Тъй ли наредиха китайците на подвластната им СЗО ?!
117
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Андреас се надявал епидемията да отшуми.
Андреас, една епидемия отшумява тогава, когато, освен всичко друго, знаеш и нейното начало. А началото на тази пандемия е обвито в мъгла, както и произходът на вируса. Тази пандемия я създадохте вие, разни ми там големи капацитети в управление на кризи, лекарски величия и подобна ***. А за да оправдаете заблуждението си, в което хлътнахте, неглижиране дори естествени причини за смърт: инфаркти, инсулти, перфорации от язви и тумори, пределна възрас и т.н
116
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Андреас, тази пандемия е рожба на психясали кратуни като теб и подобни на теб. Приписвате Ковида като причина за смърт и на починали от инсулт и инфаркт. А от последните две неща се мре за няколко минути, без значение на всичко друго. Вирусът NL63 също е в нас от поне 30 години. Защо да не припишем и на него някой друг инфаркт, инсулт или перфориран стомах от тумор с последващ перитонит. Положителен тест ш готово.
115
9
 
2
 
! Отговори
До 96 преди 2 седмици
ЕДИН ЧОВЕК, КОЙТО МОЖЕ ДА МИСЛИ.
114
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Съществува,съществува.Аз да не прекарах тройка кебапчета с четири антибиотика?Викай "Пази Боже!",че ти спира тока отвсякъде.
113
19
 
10
 
! Отговори
ABRAXAS преди 2 седмици
Такъв "вирус" НЕ съществува. Проверете относно МОРГЕЛОНИТЕ, с които пръскат атмосферата и се съдържат в наморниците - МАСКИТЕ.
112
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Основната причина е продължаващата поява на нови варианти, които се държат почти като нови вируси."

Горният цитат говори достатъчно ясно и на най-т***пите уфЪсе-оптимисти,че лабораторното създаване на все нови и нови вируси и тяхното изкуствено разпространение по света ще продължава безкрай,тичането след тях и боцкането също,докато се създадат едни нови поколения с объркана психика и страхови неврози!Дотолкова,че да могат да бъдат мнипулирани така,че да няма нужда даже и от чипиране! От екрана!
111
5
 
26
 
! Отговори
Челеби преди 2 седмици
Когато сопата засвисти между ушите на сценаристите......тогава вирусът магически ще изчезне.......
110
1
 
20
 
! Отговори
GOD преди 2 седмици
ЩЕ ОСТАНЕ ВАШ ВРАГ ЗАВИНАГИ. ДОКАТО ИЗМРЕТЕ.
109
2
 
8
 
! Отговори
Фунх преди 2 седмици
Много , много дълго .А след 8 години отново . След това ставаме първата дегизирана кюрдска страна в Европа . Не им нарушавайте правата . Външността им е автентична .Там където ги има обикновено няма нищо друго освен тях .
108
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма да чета статията. Ясно е, че такава чума досега не е имало. Щамове, мутации и прочее... Апропо, защо досега не казаха кой създаде този мор.
107
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вирусът, мутациите и локдауните остават завинаги, за съжаление.