Денков: Ще тестваме ученик, ако родителят е съгласен

Има плавно нарастване на карантинираните, каза министърът
Обновена: 25 сеп 2021 22:37 | 25 сеп 2021 21:47, Анисия Иванова
73

"Следим колко са карантинираните, защото това означава, че са преминали към дистанционно обучение. Имаме плавно нарастване, както и очаквахме. От учителите 0,79% са карантинирани. Това не означава, че са болни, а, че са били контактни. А по отношението на учениците - 0,75%", заяви просветният министър проф. Николай Денков в студиото на "Опорни хора".

Той обясни, че ако цифрите тръгнат рязко нагоре, децата ще преминат към онлайн обучение. Но това ще се случи локално - там, където има истински проблем. Ще се действа според конкретната ситуация, увери министърът на образованието.

"Ако заболелите са в един-два випуска, можем да изтеглим само тези деца, а другите да останат на обучение. Тогава ще бъде на ротация. Ако във всички класове е равномерно разпределено, тогава можем или на ротационен принцип, или да изтеглим всички деца в електронно обучение", подчерта проф. Николай Денков пред Bulgaria ON AIR.

Онлайн обучението създава повече напрежение за всички - за учителите, учениците и родителите, категоричен е министърът.

"Това, което сега правим, е да гледаме паралелка по паралелка дали трябва да се затваря. 0,38% от паралелките са затворени, а не 30%. Това е приблизително 100 пъти по-малко. По същия начин е в детските градини", добави образователният министър. И посочи, че има идея да се тръгва от по-големите към по-малките класове, така че всички да отсъстват равномерно.

"За най-малките, от 1 до 4 клас, сме казали максимално присъствие в клас. Другото изключение е за 7 и 12 клас, защото им предстоят изпити", уточни проф. Денков.

Към дистанционно обучение ще преминат първо учениците от гимназиалния етап, след това учениците от 12 клас и след това от прогимназиалния етап, обясни образователният министър.

"Молбата ми е всички да спазват правилата, за да бъдат в училище. Друго средство, което да работи толкова добре колкото ваксините, нямаме", каза той.

Като причини за слабата ваксинация у нас, проф. Денков посочи липсата на доверие.

"Броят хора, които ще се разболеят тежко, които ще загубят живота си, ще бъде в пъти по-голям, ако не се ваксинираме. За да бъде каквато и да е мярка задължителна, по-голямата част от обществото, трябва да смята, че това е правилно. В страни, където стигнаха до 70-80% ваксиниране доброволно, решиха да вземат мерки, с които да задължат хората", коментира още образователният министър.

По отношение на тестването за Ковид-19 на децата в училище, той припомни, че не може да се случи, ако родителят не е съгласен. А за да има смисъл, трябва да се тестват всички деца в една паралелка.

"България е една от страните, които най-бързо успяха да се пренастроят към електронно обучение. България успя да се справи сравнително добре", смята проф. Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тестове се иска съгласие от родител, това е ок. Но като няма никакви мерки в училищата, е редно Денков да иска също съгласие от родителят, дали да си пусне детето присъствено в ковидарника! Или тестовете са по застрашаващи, от ковид заразяване,че за едното се иска съгласие, а за другото-не?? И да не се оправдават, че има ОЕСР, защото в много училища-НЯМА. Също без агитации за експерименталните течности! Пълна безотговорност е присъственото в момента, абсолютен геноцид!
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А учите ли кога ще тестват?
53
3
 
3
 
! Отговори
До 64 преди 2 години
Аз няма да разреша детето ми да го тестват, той тръгнал чак пари да ми иска?Как си го представящ този филм въобще?После вакснатите били умните и красивите.Голям смях.
52
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неваксинирани или ваксинирани,най-глупавото в момента по темата е да се влиза в излишни спорове и конфронтация.Това въздейства и върху децата и същата конфронтация се пренася и в училищата. Трябва да се избере по-малкото зло в момента, защото за жалост вирусът е около нас, знаем си нивото на здравната система.Цели два месеца се водят ожесточени спорове за и против тестове, маски, ротации, локални или "на едро",това вече граничи с лудост.Да учат онлайн временно, това е по-малкото зло според мен.
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"За да бъде каквато и да е мярка задължителна, по-голямата част от обществото, трябва да смята, че това е правилно." Чудесно, измихте си ръцете за бездействието си с обществото.
50
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предлагам друго - безплатни тестове на учениците на ваксинирани родители, платени тестове на учениците на неваксинирани родители. Един път седмично.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гущерденков,да не си и помислил за тестове и ваксини,но ако искаш всеки ден по 100 си ги прави ти,разрешавам ти.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ваксинка с графен оксидче си бодни и мак адресчето си провери!
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 60 Като си ваксиниран и искаш да си присъствено, ще трябва да носиш маска и да се тестваш два пъти седмично, защото си заразоносител. Откажеш ли, преминаваш онлайн!
46
8
 
4
 
! Отговори
Защо учителите не са преди 2 години
Нали са учители интелигентни уж и образовани и обучават децата ни, а пък какво се получава? Не са се ваксинирали учителите на 100% Какво хленчене щом са избрали такава професия ще се ваксинират учителите задължително, нямало начин друг път има начин, който отказва учител да бъде уволнен и лишен от всякакви прав на педагог. Без пари и работа това е тоягата за учителите, които не си ваксинират само така ще се оправим.
45
10
 
4
 
! Отговори
До 59 преди 2 години
Никой не е длъжен да пази теб и децата ти при налични ваксини. 2 години онлайн стигат.
44
13
 
4
 
! Отговори
До 59 преди 2 години
Има ваксини. Ваксинирахме се, ваксинирахме и децата си и те ходят на училище. Който иска да си стои онлайн.
43
9
 
4
 
! Отговори
Млък преди 2 години
Никой не е длъжен вече да ви пази, имахте избор да се ваксинирате. Учениците не са длъжни да се тестват, така както вие не сте длъжни да се ваксинирате. Сами сте взели решение за здравето си .
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вички така налечени ваксъри са тотални *** с маймунско мислене
41
5
 
13
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 2 години
Веднага минавайте на онлайн обучение! Защо трябва да се рискува живота на децата? А покрай децата и на техните родители! Онлайн обучението се доказа, че е възможно!
40
13
 
12
 
! Отговори
Родител преди 2 години
Няма да разрешат да тестват детето ми в училище! Ако е наложително, ще го заведа на PCR тест, който се прави от обучени лекари, а ако трябва кръвен, ще го направя в акредитирана лаборатория.Децата ни не са опитни мишки!Възрастните не се тестват, а ще тестват децата.
39
7
 
11
 
! Отговори
Каква ГЛУПОСТ преди 2 години
Какво ще тестват? Всеки ден ли ще проверяват ученика Х? Възможно е всеки ден стане заразяването глупаво и непрактично.
38
3
 
6
 
! Отговори
До 50 преди 2 години
Това е ясно. Имах предвид свои деца, не чужди. На такава "държава", а вече и на такъв свят, е престъпление да се раждат нови роби! Да не говорим за мъките, на които ги обричаш.
37
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен българинът има твърде много деца за ниския си стандарт! Ваксинирайте ги наред и да намалеят ще е по-добре за всички! Излишни гладни и вечно искащи гърла!
36
5
 
22
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Ще кажа само едно за хората, които обиждат неваксинираните хора и казват че да нямат право на работа, жилище и тн."Бързата работа, срам за майстора."Има едно много вярно нещо, казано от Никита Хрушчов:"Пропагандата е най-силното оръжие на нашата идеология."Това може да се каже и за днес...