Експерт: Туристите търсят сигурни дестинации в момента

2020 година е била една от най-катастрофалните за бранша
15 окт 2021 12:30, Анисия Иванова
14
Експерт: Туристите търсят сигурни дестинации в момента
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всеки турист преди да тръгне на път гледа статистиката. Никога преди не сме имали нужда от толкова достоверна информация, каза доц. Соня Алексиева, преподавател в „НБУ“ и ПР експерт в областта на туризма, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Важно е да си отговорим на въпроса дали единствено уникалната ни природа и разнообразните туристически продукти, които предлагаме, са достатъчни, за да привлекат чуждестранни туристи. Сигурността и безопасността имат ключова роля при избора на дестинация, допълни тя.

В момента е важно дали България е сигурна дестинация, защото никой не търси само добрите цени, а здравето на туристите да е на първо място, каза още Алексиева.

Още по темата

През юли тази година 54 милиона души са пресекли международните граници с цел туризъм, което е с 67% по-малко спрямо същия месец през 2019 г. Все пак този брой е най-високият от април 2020 г, сочат актуалните данни от последното издание на туристическия барометър на Световната организация по туризъм.

За сравнение през юли 2020 г. международните туристически пристигания са били едва 34 милиона, като през 2019 г. броят им е надхвърлял 164 милиона. Повечето от дестинациите са отчели умерено възстановяване спрямо 2020 г.

Гостът е на мнение, че данните на "Световната организация по туризъм" не са изненадващи. 2020 година беше една от най-катастрофалните за туристическия сектор – 1.1 милиард долара финансови загуби. Надеждите за туристически сектор през тази година бяха по-големи. В Европа, Северна и Южна Америка имаше по-голямо отваряне, докато в Азиатско-тихоокеанския регион спадът беше около 95%.

"Добрата новина в България е, че по време на пандемията имаше ръст и развитие на вътрешния туризъм", оцени гостът.

Всеки поглежда цветовете на европейската карта и на база на това решава къде да почива. България е на първите позиции в Европа по брой заразени и на последно по ваксинация. Близо 85% от пътуващите решават сами да планират пътуванията си, като искат персонализирана услуга.

Целия разговор вижте във видеото.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Коментар от изток преди 1 месец
Е нали морето това лято беше претъпкано? Кой лъже?
13
0
 
5
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 1 месец
Никой не ще да си разваля почивката с ковид мерки. Можем да пивличаме туристите, на които им е писнало от тия глупости. Те със сигурност са повече от тия дето "търсели сигурност". :-) Смешки!
12
0
 
1
 
! Отговори
жгжжгжгг преди 1 месец
още по добре ще бъдем на по широко
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми следващите 4-5 години турист тука нема да стъпи, ще разчитат на нашенци и мускули.След това ше се опраим(ше им дойде акъла)
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая кухaрка що не каже на туристите ако им се наложи лечение от нещо тука какво ги чака? Здравеопазване близко до нула.
9
0
 
21
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
Представям си, че съм турист и трябва да избера. Държава, където не ме карат да спазвам мерки и такава, където ми искат сертификати, тестове и противогаз. Къде ли ще отида ?
8
1
 
20
 
! Отговори
Хооо преди 1 месец
Напротив! Туристът се интересува единствено дали го чака карантина и колко извратени правила за носене на маска и вечерен час съществуват - колкото по-малко, толкова по-добре !!!!!
7
1
 
12
 
! Отговори
Запозната преди 1 месец
Не ни трябват прошляците на Европа, те други не идват у нас. А хипохондриците, които се страхуват от всичко не пътуват. А и такива "експерти" недоказани като се изкажат неподготвени да не се оплакват, че няма туристи.
6
1
 
12
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 1 месец
Смехотворно... Туристите си планират почивката по това къде ще ги мачкат с най-много мерки и ще ги карат да носят маска и на плажа. Не бе, честно, "експертите" няма да ви излъжат
5
1
 
11
 
! Отговори
Светла преди 1 месец
След подобни статий за това колко е страшно тук, още по-малко туристи ще има.
4
2
 
17
 
! Отговори
Глупости без край преди 1 месец
Какво пак са виновни тия, които не желаят да се бодат с разни съмнитерни субстанции? Я кажете ваксинираните срещу Ковид заразяват ли се? Ваксинираните срещу Ковид боледуват ли? Ваксинираните срещу Ковид зараза пръскат ли по околните? Мислете малко. Или междуушното устройство ви е само за пълнота?
3
10
 
1
 
! Отговори
Sostin преди 1 месец
Като ме искат да се ваксинират, ше видят туристи през дедолес
2
17
 
3
 
! Отговори
ГРОБАР преди 1 месец
България е най заразното място на света
1
1
 
8
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Тъсим ол инклузив на аванта :)))