Сертификат за ваксините - безсрочен, за преболедувалите - 1 година

Новите мерки били закъснели, трябвало да се въведат през лятото
Обновена: 20 окт 2021 12:22 | 20 окт 2021 12:21, Камелия Цветанова
116
Сертификат за ваксините - безсрочен, за преболедувалите - 1 година
Снимка: БГНЕС

Новите мерки и ограничения са закъснели, смята вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването. 

„Ако през лятото бяхме направили това, което сега се прави, щяхме да сме по-свободни“, каза тя пред БНР.
Проф. Аргирова отново припомни, че маската, дистанцията и ваксината предпазват от заразяване или от тежко прекарване на болестта.

"Много редки са случаите на зарязване след ваксиниране, дори и да има, симптомите минават леко, няма тежки усложнения, а смъртните случаи са единици. В болницата го виждаме всеки ден - от 60 души на легло двама са ваксинирани", каза тя.

"Постковид синдромът - сърдечни усложнения, белодробните са сериозни, начало на бъбречни заболявания, рядко усложнение на ендокринните органи, увреждане на централната нервна система. Някои от смущенията сами отминават, но има хора, при които не отминават", обясни проф. Аргирова.

Тя посочи, че сертификатът за ваксиниран ще стане безсрочен, а за прекарал COVID-19 - едногодишен. Предстои да бъде издадена такава заповед.

"Бустерната доза не е задължителна за всеки освен специалните случаи - хора над 65 години, хора с трансплантации, хора с имунологични страдания. Клетъчният имунитет е достатъчна гаранция да не се прави трета игла. Спадането на антитела е нормална тяхна динамика", обясни проф. Аргирова.

 


116
Още по темата: сертификаткоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
5
 
! Отговори
Anonimna преди 1 месец
Не знам как има толкова заблуден народ.Не се страхувайте! Каквото и решение да вземете за или против ваксината, преди това се обърнете към Бог в молитва.Той ще ви даде разум и ще ви посочи пътя. Само се молете.Той дава разума.Който се надява на него, няма да сбърка.
108
0
 
2
 
! Отговори
Anonimna преди 1 месец
Хора,имате глави на раменете.Използвайте си сивото вещество. Никой не е за анархията.Естествено,че трябва да има ред в държавата и да се спазват морални норми и правила.Не сме зоологическа градина, но когато, както е в момента.Сутринта ви кажат:" Добър ден! "по новините, погледнете дали има слънце. А най-добре си изключете телевизора,за да не ви балсамират и стресират.Не ви ли светва червената лампа,че се сипят лъжи повече от всякога. Кой има интерес населението да се ваксинира и каква е целта?
107
2
 
0
 
! Отговори
Anonimna преди 1 месец
Само че прекарването на заболяването се удостоверява не с установяване на НАЛИЧИЕ НА АНТИТЕЛА , както е НОРМАЛНАТА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА, а чрез това, че човекът в рамките на шест месеца назад е имал положителен PCR тест за COVID и е бил карантиниран. Като се има предвид, че чувствителността на PCR тестовете е около 80%, човек може да е бил положителен за COVID, но да е нямал всъщност заболяването и обратното. Тоест, за да се установи дали някой е изкарал COVID би ТРЯБВАЛО ДА СЕ ИЗСЛЕДВАТ НЕГОВИТЕ АНТИТЕЛА, КОЕТО НЕ СЕ ПРАВИ" ??????.??..., обясни доц. Мангъров, цитиран от Фокус.
106
0
 
1
 
! Отговори
Anonimna преди 1 месец
ТОВА, ЧЕ СИ СЕ ВАКСИНИРАЛ НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЧОВЕК ИМА НУЖНИЯ ИМУНЕН ОТГОВОР В 100% от случаите и това също се проверява с това ИМА ЛИ АНТИТЕЛА. Според него е СТРАННО, че се акцентира върху това дали човек е БОЦКАН, или не. Той добави, че е БЕЗСМИСЛЕНО хора с антитела, но безсимптомно протичане на COVID да не могат да имат сертификат, ако не се ваксинират.
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимна преди 1 месец
Четвъртък, 21 Октомври, 2021София, България, България / ОбществоМангъров пак контра. Удари Ковид-сертификатитеОт: СТАНДАРТ - 04 юли, 2021 Доц. Атанас Мангъров пак има възражения. Този път срещу Ковид-сертификатите, които дават възможност за пътуване и вече се изискват на много места в Европа.Излиза, че целта на тези сертификати е не да се удостовери това, че човек е безопасен, а да се накарат хората да се ваксинират, каза началникът на Детска клиника към Инфекциозна болница на партиен брифинг на АБВ."Целта на електронния сертификат е да докаже, че човекът не е опасен з
104
0
 
1
 
! Отговори
Безсмъртен преди 1 месец
До живот те пази
103
3
 
2
 
! Отговори
Безсмъртен преди 1 месец
Стига сте мрънкали, философиВаксинират се най после,да приключим с тази епидемия!!!
102
0
 
1
 
! Отговори
Потърпевшите преди 1 месец
Кой ти каза,че Нинова е ваксинирана
101
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЕЗСРОЧЕН? Моля?? Ваксината до живот ли пази? Наглост и чудо.
100
1
 
5
 
! Отговори
До Гогич преди 1 месец
Не е само в БГ. Я иди до съседите в Гърция да видиш дали ще влезеш някъде без зелен сертификат.
99
3
 
8
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 1 месец
Живото доказателство са Кунчев и Нинова. Ваксинираните ковид не ги лови.
98
1
 
3
 
! Отговори
Научната преди 1 месец
Обосновка е дадена в Journal of PostCovid Research, vol. 2, no. 3.
97
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ви светна. Изкарах го средно преди 14 месеца, антителата са ми над 800 отделно и супер мн вирус неутрализиращи антитела. Нито мога да се заразя в момента,нито да заразявам. Но уви, естественият имунитет на милиони е дискриминиран и пренебрегван..
96
3
 
16
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
Това от медицинска гледна точка е пълен абсурд!
95
5
 
3
 
! Отговори
56 преди 1 месец
Има хора дават хиледи левове за сертификати , сигурно са по-прости и бедни като се има предвид , че са безплатни и напълно доброволни
94
1
 
24
 
! Отговори
Янко Антивакс преди 1 месец
"Тя посочи, че сертификатът за ваксиниран ще стане безсрочен, а за прекарал COVID-19 - едногодишен. Предстои да бъде издадена такава заповед."_____Каква е научната обосновка за издаването на такава заповед?
93
4
 
9
 
! Отговори
11 преди 1 месец
Аве за да е справедлива работата предлагам ваксинираните да ги заразяват насилствено и да го карат, за да бъдат наравно с прекаралите фируса леко и безсимптомно, които трябва задължително да се фъксинират за да имат сертификат. Така е най-правилно, а пък нали и фъксинираните ша го изкарат по-леко уж.
92
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
съсипаха държавата
91
1
 
24
 
! Отговори
Анархист преди 1 месец
И въпреки всичко смятам да си остана чистокръвен ...
90
1
 
30
 
! Отговори
ъъъ преди 1 месец
Безсрочен, безсрочен.. колко да е безсрочен. Колкото ваксините останаха доброволни, колкото паднаха маските за ваксинирани, колкото ваксинираните са предпазени и могат спокойно да прегърнат татковците си.