Хотелиери искат тотален локдаун за три седмици, а не сертификат

Държавата била готова да фалира бизнеси
71
Хотелиери искат тотален локдаун за три седмици, а  не сертификат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От БХРА предлагат да се наложи тотален локдаун за три седмици, вместо да се убива бизнесът чрез въвеждане на зелени сертификати, които нито ще подпомогнат спиране разпространението на COVID-19, нито пък от новите условия ще има полза за оцеляването на бизнеса.

Настояваме локдауна да обхване всички сфери с изключение на хранителни магазини и аптеки, така че да има равнопоставеност. Подобен локдаун може би ще окаже сериозно влияние и на спекулантите на ток, защото през това време няма да има консумация на електроенергия и надали цените ще останат същите, подчертават още от БХРА.

Още по темата

Според сдружението държавата е готова да фалира бизнеси, вместо да плаща за социални и икономически мерки.

Новите противоепидемични мерки и въвеждането на задължителен зелен сертификат буквално затварят нашите бизнеси, категоричен е председателят на Сдружение по туризъм – Кюстендил Станислав Георгиев.

Организацията е една от 36-те регионални структури на БХРА.

От БХРА неколкократно сме заявявали, че здравето и живота на нашите служители и клиенти са на първо място, но при рестрикции те трябва да са валидни за всички, а не само за някои сектори както е в случая и задължително да са придружени от икономически и социални мерки. Вместо да приемат такива обаче, управляващите предпочитат да фалират бизнеси, без явно да осъзнават, че именно от данъците и приходите на работещите от тези фирми в бюджета се издържат държавните чиновници и пенсионерите в страната, здравната система, сферите на образованието, отбраната и т.н.

Недоумяваме защо отново правилата са валидни за бизнеса, но учителите и администрацията ще продължават да се трудят без да се налага да предоставят здравен сертификат, за разлика от нашите служители, подчертават от УС на БХРА.

Една част от персонала отказва да се ваксинира и сега ние или трябва да затворим заведения и хотели или едни и същи служители да работят денонощно, защото другите предпочитат да напуснат вместо да се имунизират, благодарение на изключително слабата информационна кампания на Министерство на здравеопазването и противоречивите сведения относно ефикасността на ваксините, обясни зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров.

Ние одобряваме въвеждането на зеления сертификат, но както е в Европа – при над 75 на сто ваксинирани от населението. А не както е в момента в България. При 20 на сто ваксинирани, няма достатъчно хора със зелен сертификат, които да ползват услуги. В случая бизнесът отново трябва да плаща за невъзможността на властите да убедят хората, че има ползи от ваксините, подчерта Димитров. И предложи на министрите да се опитат да управляват държавата с едва 20 на сто от бюджета, за да разберат по-добре ситуацията, в която сега поставят хотели, заведения, културни обекти, търговци, организатори на събития и всички останали, засегнати от новите правила за посещение на закрити обекти. Самите държавни служители масово също не са ваксинирани, но вместо да се опита да ги убеди в ползата от имунизациите, кабинетът предпочита да извади тоягата и да я стовари върху бизнеса, който в продължение на година и половина спазва всички налагани мерки, въпреки липсата на адекватни социални и икономически компенсации, а често и без всякакви обезщетения като хотелиерския бранш например, подчертават от БХРА.

В ситуация, в която разходите за ток нарастват 4 пъти, а мерките водят до почти нулев оборот за бизнеса, държавата не предприема абсолютно никакви действия да подпомогне туристическия бизнес въпреки десетките предложения за осигуряване на евтини кредити и социални мерки за защита на служителите в сектора, категорични са от БХРА. Заради водената политика хотелите и ресторантите фалират – заради липса на персонал, приходи и клиенти и в същото време многократно увеличени разходи. Дори и част от бизнеса да оцелее, след 5 месеца министър Кацаров ще трябва лично да работи като готвач, рецепционист или управител, защото туризма ще остане без кадри.

В момента се е разразила истинска война – с преразпределение на територии в икономиката.

Масовите фалити на бизнеса и енергийната война, от която са потърпевши всички онези, които с труда си издържат бюрократичния апарат, здравната и пенсионната система, според нас са достатъчен повод за обявяване на извънредно положение на мерки в помощ на хората и бизнеса, подчерта Димитров.


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милионерчетата духайте супата бря
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Картели, картели. картели във всяка сфера...........Има закони срещу картелите. Разпуснете и забранете тези изнудвачи картели.....
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антиваксърите се наредиха на опашки, за да ходят при тях..............Хотилиерити май искат с един куршум - два заека - тока да свалят и държават да им плаща...........Не, ще приемате същите ваксинирани антиваксъри в кръчмите и фитнесите. Те не могат без вас. И ще си плащате тока.
60
1
 
8
 
! Отговори
мак преди 1 година
Пред т.лупа не бяха толкова войнствени, пък и сами не знаят, какво вече да поискат. Искат тотално затваряне, без да ги пита някой.
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От кога някакви си хотелиери,ще поставят изисквания и ще дават идеи. Ами нека фалират,всички са крадци така или иначе. Да бяхте ваксинирали, малоуmnia си персонал,тогава нямаше да виете
58
2
 
2
 
! Отговори
До 58 преди 1 година
То и ваксинираните не са 20% а около 40% сме изключим от сметката живеещите в чужбина.
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мерките дават резултат след около 2 седмици, вкл. и така наречения локдаун. Напълно безмислено е да има локдаун само за три седмици.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ривете на Алито, той командва
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо във всички статии са повтаря 20% със сертификат? Ваксинираните са 25% а преболедувалите още 10% общо 35% . И освен това останалите могат да си правят тест и да имат сертификат
54
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Локдаун и спиране на съобщенията колко болни колко умрели да се стабилизира мслко нацията
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само като чуя думата хотелиер и заведения по морето ми се надига. По-слабо квалифицирани и интелектуални хора мъчещи клиентите си не познавам.
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами щот не си програмист затова не ти плащат като програмист и аз не съм програмист и затова работя на работа дето си работя обсче администрацията да я вакдинират почвайки от депутатите или те всички са го изкарали тоя вирус
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ВладиРаботата като програмист не е за всеки мозък, както и правописа :) .
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз искам хотелиерите да ги обеся от най-високия кран!
49
2
 
17
 
! Отговори
младен преди 1 година
Баш пък кръчмарите и хотелиерите заревали. Нали ви се напълниха гушите лятото, какво ревете сега?
48
14
 
3
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Някои трябва да попита власимащите защо е тази дескреминация. Аз работя като сервитьор и като ме пращат в къщата заради ковит не мога да работя а имам това право по констититуция. Няма пари разбирате ли. Саседа ми програмист го пращат в къщата ама му плащат заплата и бачкоти. На мен защо не ми плащат заплата като на програмист за да не работя като него?
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То хотелиерите да не се притесняват. За тях направо нокаут!!!
46
1
 
3
 
! Отговори
РеалистЪ преди 1 година
Неграмотен БайГанЮ цитира конституция. Отивай при Протойерей Кусан Хадавян!
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те май ще се окажат прави не знам утре кво ще сътвори Кацаров
44
6
 
3
 
! Отговори
РеалистЪ преди 1 година
БайГанЮ е най-умния на планетата и търси само как да надхитри овцете от цивилизацията. Боц в рамото *** или боц в носа 3 пъти в седмицата. Няма измъкване