Проф. Христова: Прави се мащабно секвениране за търсене на Омикрон в България

Все още в България няма регистриран случай на новия вариант
4 дек 2021 09:19, Елка Василева
105
Проф. Христова: Прави се мащабно секвениране за търсене на Омикрон в България
Снимка: архив, БГНЕС

Все още в България няма регистриран случай на Омикрон. Националният център по заразни и паразитни болести обаче работи усилено в тази посока. Това обясни пред Нова тв директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

„Този процес изисква време, докато лабораториите изпратят пробите и те да се обработят. Започнали сме едно мащабно секвениране, чиито резултати се очакват до седмица”, допълни Христова.

Още по темата

Тя посочи, че според указанията на Европейския център за контрол на болестите 5-10% от положителните проби трябва да бъдат секвенирани. У нас се секвенират 10%.

„Това са няколкостотин проби на седмица. Ще го хванем. Освен това въведохме теста, който открива промените в S-гена. Така че правим и един предварителен скрининг”, уточни проф. Христова.

Базирайки се на данните за Омикрон, получени от ЮАР, тя заяви, че в рамките на месец новият вариант може да се превърне в доминиращ в България.

„За Омикрон знаем, че има един голям букет мутации. Голяма част от тях са нови за коронавируса, но са общи с вируси, които причиняват остри респираторни заболявания. Данните към момента са, че протича по-леко”, допълни директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова посочи с категоричност, че Омикрон е много по-заразен. „Ако Алфа вариантът беше 60% по-заразен от изходния ухански вариант и Делта спрямо Алфа беше още 60%, в случая имаме 200-300% нагоре от Делта варианта”, уточни тя.
 


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
П.К. инк. преди 1 месец
Аман от информация за болести. Писна ни и ни стресира от техните "изявления"
78
0
 
3
 
! Отговори
Краваря преди 1 месец
Заглавието аз го разбирам така - търсене на теле под вола!
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Засега данните показват, че се разпространява бързо, но протича леко. Май Мангъров ще се окаже прав. Напразно го плюхме. Но, така е, светците не ги почитат в собствените им села. И Исус не са го почитали в Назарет.
76
0
 
7
 
! Отговори
Питащ преди 1 месец
Не е лошо на хората да се обяснява ясно и разбираемо това, което има да се каже. Например колко души ще разберат какво значи "секвениране"? А и медиите го повтарят като папагали, без самите те да разбират какво е това, но ги е срам да си признаят!
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 11Нещо не си в ред. явно си пиинал повечко днес. Обяснявам ти като на нормален човек, а от другата страна има нула.
74
6
 
2
 
! Отговори
11 преди 1 месец
До Анонимен 81 --- Ай да се оправяш - пий и яж повече горчиво. Жабури се с ракийка и после вдишай пАрите.
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 11Да за момента ваксината в Република България е доброволна. Ако искаш се ваксинираш, ако не искаш не се ваксинираш, ако имаш проблеми с шефовете ти относно дали си или не това не опира до задължение има натигеннни и други простотии. Аз не съм ваксиниран и в момента боледувам от това. Доволен ли си. Ако трябва ще сменя работата, но няма да се ваксинирам, ако не стане задължителна, ако си се ваксинирал, защото кунчев е казал така. Твой проблем.Ако искаш да пътуваш до дадени страни се боцни.
72
6
 
5
 
! Отговори
11 преди 1 месец
До Анонимен 78 ----- Ваксината е доброволна?! Ти живееш някъде в друго измерение и изобщо не си в час за какво става дума. Доброволна, мбуаххха хаха!
71
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До *** *** невъзпитанникой нищо не спазва, домнуле. щот сме с интелигентност над средната, като нация
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 11Ваксината е доброволна, никой не ти е набил на сила в главата да се ваксинираш, ако си го направил. Какво повеюе може да ти се отговори. виновен ти е кунчев????
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 74Ще ти дам съвет, ако искаш го приемаш. Гледай напред, а не се кефи на това, че някой е евентуално зле. <АКо ме разбираш за какво говоря. Уважения към теб! и до утре да пишете за него не променя бъдещето ви!
68
5
 
5
 
! Отговори
до 74 преди 1 месец
Още ли не си разбрал защо хората го мразят? Направи всичко възможно да ни вгорчи живота с псевдомедицинските си съвети, платени щедро и прещедро, ей затова. Мислеше, че само ние ще го отнесем, а той е недосегаем.
67
4
 
6
 
! Отговори
11 преди 1 месец
До Анонимен 74 --- Ам да та светна - защото, ако се появи, значи го е карал леко 2 месеца, което е равно на провал за ваксинацията. Ако пък е ритнал топа - пак е провал за ваксинацията. Затова се чудят да го покажат ли или да го скрият - все провал за фъксинацията. Разбра ли сега или трябва да ти се набие информацията насила?
66
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз не мога да разбера защо постоянно Кунчев ви е в устата. Дали е добре или зле няма да ви промени нещата и ежедневието. Пожелавам му да бъде добре. Стига с тази злоба вече.Еб.ати племето сте станало. Стегнете са малко!
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Търсели омикрон. Пъхнете се в дупката на баба меца да го търсите. Тя уж спи, но не съвсем. Няма да откаже блюдо от търсещи професорки.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво се правело? Я, повтори, ако можеш.
63
0
 
6
 
! Отговори
11 преди 1 месец
1,6 X 1,6 X 2 = 5,12. Бахххх маамау, значи Омикрона по-заразен 412% от Уханския оригинал. Тогава защо обявиха пандемия от първоначалния вариант? Тая плещи абсолютни глупости!
62
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 67 "Кунчев изчезна" Има и вариант филантропите да са го премахнали, за несправяне с ваксинацията
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако мислите, че ПCР тестовете и кромид експериментаките са крайния етап, грешите, те са само прелюдия към официалната експлоатация на онези "изключително невероятни" меддецински стаклени кофчези, които правят такива "чудеса", които дори Всевишния не може да направи, образно казано. И чието ползване от хората май ще е далеч от пожелателно.
60
0
 
2
 
! Отговори
Търсете свини! преди 1 месец
Има жълъди.