33-годишен почина в Хърватия след ваксинация с "АстраЗенека"

Той получил тромбоза със синдром на тромбоцитопения
8 дек 2021 12:55, Нели Христова
137
33-годишен почина в Хърватия след ваксинация с "АстраЗенека"
Снимка: БГНЕС

След като над 2,2 милиона хървати бяха ваксинирани срещу КОВИД-19, Хърватската агенция за медицински продукти (HALMED) потвърди във вторник първи смъртен случай, свързан с ваксинация. 33-годишен мъж е починал, след като е бил имунизиран с препарата на АстраЗенека, съобщава агенция Хина, цитирана от БТА.

Причинно-следствената връзка между ваксинацията и страничните ефекти и последвалия фатален изход са били оценени като правдоподобни и мъжът е починал от тромбоза със синдром на тромбоцитопения, съобщи Хърватската агенция за медицински продукти.

До момента няма информация за други подобни случаи, нито за други смъртни случаи след ваксинация, посочва агенция Хина.

Мъжът е починал 12 дни след ваксинация с препарата на АстраЗенека. Доклад по случая е получен през март 2021 г., след което са проведени подробни медицински проверки и анализи. Въз основа на докладите за възможни странични реакции на лекарства, подадени в европейската база данни, Европейската агенция по лекарствата е идентифицирала горепосочения синдром и е установила, че той може да се прояви много рядко при поставяне на векторни ваксини. Въпреки че този много рядък синдром може да появи, както и свързаните с това рискове от хоспитализация и фатален изход, цялостната полза от посочената ваксина превишава по значение потенциалните рискове, е посочила още Европейската агенция по лекарствата.

По последни данни на Европейската агенция по лекарствата до 14 октомври 2021 г. в европейската база данни са докладвани 624 случая на предполагаема тромбоза с тромбоцитопения като възможна странична реакция на лекарство, а до 29 октомври 2021 г. са поставени около 69 милиона дози ваксина на АстраЗенека.

В Хърватия до 6 декември са поставени 562 938 дози на ваксината на тази компания и са подадени 1584 информации за предполагаеми странични ефекти. Повечето от тях, или 81 процента от страничните ефекти, не са сериозни, оценени са като леки или умерени и са продължили няколко дни, информира агенция Хина.
 


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До В-ВВ.."Бащата бившето ми гадже - 53 годишен як австралиец"=/=Бил е як австралиец преди да се прецака с ваксината. Сега вече н е е як и дали ще се справи с вируса не е съвсем сигурно.
129
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При 2 милиона един. Хайде сметнете сега при 2 милиона заразе и колко са починалите и тогава пишете безсмислени коментари.
128
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаете ли кой притежава почти всички мега корпорации в света?Той притежава и тези, които се коментират и реално те са всичко друго, но не и конкуренти- само привидно!
127
1
 
7
 
! Отговори
ХМ преди 1 месец
Спасете възрастните, като убиете и увредите младите. Струва ли си. Набиват чувство на вина у хората, за да си бият ***. Или направо ги бият и изнудват. ***.
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Избързах, не е водеща, но я има - Croatia records first vaccination-related death
125
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Астра сигурно ще плати обещетение след като премахна информираното съгласие
124
2
 
11
 
! Отговори
В-ВВ преди 1 месец
Johnson&Johnson и Astra Zeneca са боцките с най-висок ръст на тежки странични ефекти. Бащата бившето ми гадже - 53 годишен як австралиец - едва не си замина след Johanson&Johanson. По нейния разказ - първо се появи обрив по цялото тяло, след това затруднено дишане, сърцебиене, студена пот... беше 8 дена в болницата, днес криво-ляво се въстановява, но не иска и да чуе за бустер, готов е да рискува с вируса но не и с ваксина.
123
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Засрамете се.Как подвеждате хората?Но още по-интересно е ,че масово Ви се вързват на всичко.Съседите ни мразят,тези не ни обичат .Затова сме на 112 място по свобода на медиите,защото всичко е платено и лъжливо,с цел народа да се манипулира.Кой Ви плаща.ГЕРБ,Патриотите или ДПС?
122
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Влезте в vjesti hrvatske и разгледайте новините и ще видите ,че няма такава новина.
121
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълен фейк е това.Кой плати за тази лъжлива статия? При такива новини трябва да има съд.Сега ще се обадя в посолството на Хърватия.
120
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютна лъжа.Аз разгледах хърватските интернет медии и никъде не пише,че има починал от ваксина.В тяхните медии основната новина с ваксини е за омникрон и ваксините и това че имат 4 нови случаи на омникрон .Защо пускате такива новини ?Там не ползват Астра също така.
119
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е фейк новина.
118
4
 
26
 
! Отговори
Общителна личност преди 1 месец
От широкото ми обкръжение познавам трима, починали след ваксинация (двама от Пфайзер и един от Астра Зенека), двама, починали от инсулт и инфаркт, но записани като починали от ковид и един единствен починал от ковид. Да, това са лични впечатления и не са меродавни, вероятно реалното статистическо съотношение е друго, но все пак...
117
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Умират зомбита та пушек се вдига, ама зомбито затова е зомби, не обръща внимание.
116
2
 
41
 
! Отговори
Хитреци преди 1 месец
Еййй как я скрихте тая новина от главната страница. Хитри гадове сте, признавам ви го!
115
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ще ме карат да се ваксинирам! Абсурд!
114
28
 
2
 
! Отговори
Бай Ганьо трепери да преди 1 месец
не ритне камбаната, а друг да харчи крадените парички. Нормално за племето!
113
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой има ли познати починали от ваксини?
112
5
 
49
 
! Отговори
Qanon преди 1 месец
За пореден път - ТОВА НЕ СА ВАКСИНИ !!!
111
0
 
13
 
! Отговори
Lina преди 1 месец
до Айти - и ние така, ама не давай така жокери, моля те, че ще се презасели . Официално ще казваш- че всичко хубаво е в Големия град. Останалото го знаем ние ...