Проф. Александрова за новата ваксина у нас: Тя е по класическа методика

Инактивиран вирус се вкарва, но не причинява заболяване, а имунен отговор
2 ное 2022 12:25, Петя Славова
38

Нова ваксина срещу COVID-19 ще може да се използва от края на тази седмица. РЗИ ще разполага с количества от нея, като продуктът се прилага за първична имунизация при лица на възраст между 18 и 50 години.

Според вирусолога от БАН проф. Радостина Александрова, новата ваксина се употребява по класическа методика с инактивиран вирус, който не причинява заболяване, но може да предизвика имунен отговор.

"Технологията е по-различна и изисква много повече време. Към момента се прилага за първична ваксинация. В момента ситуацията е доста по-спокойна, но коронавирусът продължава да се изменя", обясни специалистът в ефира на  "България сутрин".

Китай пуска инхалаторна ваксина, а гостът я определи като добра стъпка напред. Тя ще се прилага локално и ще предизвика много добър отговор "на входната врата", стана ясно от думите на проф. Александрова.

Още по темата
"Навлизаме в сезона на респираторно синцитиалния вирус. Той засяга всички деца, протича като остро респираторно заболяване. Може да бъде много опасен за децата под 6-месечна възраст и за децата под 2 години, които имат проблеми със сърцето или белите дробове. Може да бъде опасен и за хора над 65 г. със съпътстващи заболявания", предупреди вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Изчислено е, че съществуват около 1,6 млн. вируса, от които 700 хил. при птици и бозайници могат да бъдат инфекциозни и за човека. Голяма част от инфекциозните заболявания засягат и хората, и животните.

"Хората така и не се научихме да живеем в хармония с природата. Обезлесяването е много сериозен проблем в момента. Всяка минута се изсичат гори с размер на 35 футболни игрища. По този начин възникват горещи точки - места, които са с много богато животинско разнообразие. Там хора влизат в много близък контакт с животни. Караме животните да се борят за своето оцеляване и тогава държанието им е по-различно", обясни проф. Александрова.

Тя даде пример с Бразилия, където се правят тестове дали маймуните са инфектирани с жълта треска. Ако се окаже, че са инфектирани, хората в тази област биват ваксинирани.

"Ловци на вируси" са учените, които търсят и намират нови вируси. В момента има световна програма за глобалния виром. Идеята е ние да отидем при вирусите", посочи за финал вирусологът от БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как ваксина от убит вирус, или частици от вирус да предизвикат заболяване от този вирус. Нито теоретично, нито практически е възможно. Единствено живите ваксини могат в някои редки случаи да те разболеят, напр против полиомиелит. А иРНК ваксините са най-безопасни, прицелни и ефективни с най-малък вирусен материал.
23
8
 
15
 
! Отговори
Картина: преди 1 година
Охранен депутат акционер във фармацевтична компания от яхтата си, се е загрижил за цялото човечество, да са здрави, ваксинирани, и да живеят повече от него дори!! И той плаща ....безплатни....ваксини ...за всички от сърце, от душа, да са здрави и се грижи за вас. Така е устроен просто. Не за друго. А да и за источна Европа, същите по качество ваксини както за кралицата е приготвил. Да не си мислите, че са с изтекъл срок на годност, или 8 ми качество? Същите са както на западняците, нямат разлика
22
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Директно си казва че другите препарати причиняват заболяване. Е как сега да вярваш на такъв човек който участва толкова време в агитацията за тия препарати и сега ти казва че новия бил екстра!
21
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И днес е Хелоуин. Догодина под мотото "Вирус или ваксина".
20
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Компрометираха се вече достатъчно. Сега и нещо качествено и безопасно да направят, след това изнасилване с експерименталките и геноцида със зеления сертификат няма да им се вържат много хора.
19
7
 
29
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Що ли не пишете, че Урсула фон дер ляйнен се разследва за ковид "ваксини"?! И наведнъж си е уж "изгуби" четирите мобилни телефони!
18
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влизаме в Уикипедия, отваряме Смъртност в България и гледаме:От 2000 до 2019 в продължение на 20 години умират максимум 115 хиляди души на година. През 2019 умират 108 хиляди. През 2021 умират 149 хиляди души. Обаче в коментарите продължават да ви обясняват, как Ковид е измислена болест и как от ваксините няма файда. За сравнение в Израел смъртността през 2019 е 46 хиляди, а през 2021 е 51 хиляди. Сигурно ние сме доста по-умни от тях. Га ня си знае най-добре.
17
12
 
6
 
! Отговори
Факсинатор преди 1 година
Моята факсина кат я вкарам причинява заболяване за 9 месеца, което после прераства в хронично заболяване, пожизнено;)))
16
6
 
14
 
! Отговори
Тая преди 1 година
Да ги използва първи на нея и после да ми ги предлага.
15
8
 
25
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Тази психясала жена,няма ли скоро да я вкарат в некоя клиника,че взе да изтрещева...?Компания да и правят и ковид сектантите,че тези са психично нестабилни..страхуват се от измислена болест!!!
14
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези направиха всичко по силите си да усвоят колкото се може повече пари по пътеките за настинката и възпрепятстваха евтиното лечение, както в САЩ пари трябва да падат.
13
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разюзданата ковид ваксърска пропаганда поражда имунен отговор в обществото да се бори с нея и да отказва ваксината.
12
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Притрябвала ми е ваксина срещу настинка хахах.
11
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да я бяхте оставили да си бачка в забутания си кабинет в тоя там институт дето слугува, никому известна не беше, ама откъде я пръкнахте. Ей, за пари на всичко са готови
10
5
 
27
 
! Отговори
Да, бе преди 1 година
Тия дни си имам работа с една от големите АГ клиники на България. Като гледам какво е отношението и грижите на медицинския персонал към оперирани пациенти, направо ви вярвам колко сте загрижени за здравето и живота на хората! Като в хорър филм се чувствам. Всеки те гледа в портфейла и преценява дали и колко да се загрижи за вас!
9
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят татко е на 84 г. Изкара Ковид, 2 пъти. Казвахме му да се ваксинира, че е стар вече, може нещо да му се случи от тоя Ковид, ем отказва. Вика, аз през целия си над 80-годишен живот никви ваксини не съм си бучкаааал, та сега някаква Ковид измислица ли?
8
5
 
20
 
! Отговори
Е ЗА ТОВА преди 1 година
НЕ СЕ ВАКСИНИРАХ И ИЗКАРАХ КОВИДА ДОБРЕ. НЕ МОЖЕ ВАКСИНА НАПРАВИНА ЗА ПЕТ ДНИ ПОЧТИ НЕ ИЗПРОБВАНА ДА Я ДАВАШ НА ХОРАТА. ТОВА ПРЕДИ 3 ГОД. БЕШЕ СПЕКУЛА И ЗАБОГАТЯВАНЕ. И НАШИТЕ ОТ ГЕПИ СИ ЗАХЛЕБИХА ДОБРЕ. ВАКСИНА СЕ ПРАВИ ИЗПРОБВА С ДЕСЕТИЛЕТИЯ.
7
6
 
22
 
! Отговори
Факти преди 1 година
А QR кода качвате ли го в базата? С ДНК то на хората... Да се водят на отчет като пилци.
6
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя е по класическа методика за вариант на вируса от преди три години! Който вече не съществува! Нали умриконя бил на 30 мутации от делтата, който беше на незнамсиколко от уханката? Обезсмислихте и дискредитирахте цялата ваксинология! Досега не ми беше хрумвало да се съмнявам в каквато и да е ваксина! След тая огромна и неспираща измама с ковиинжекциите, като чуя "ваксина" и ми настръхва гърба! Отвратен съм от тая лъжлива фалшива нагласена индустрия! Кой знае още за какво са ни лъгали!
5
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая бухта няма ли да се скрие някъде?! Разбирам че й е малка заплатката в института, ама то нейното бутане за пари вече се набива на очи