Идва най-лошият икономически спад след Голямата депресия

Кристалина Георгиева с прогнозата на МВФ
Обновена: 10 апр 2020 08:31 | 9 апр 2020 18:47, Петя Славова
194
 Идва най-лошият икономически спад след Голямата депресия
Снимка: БГНЕС

Глобалната пандемия на коронавирус причинява невиждана досега икономическа криза и ще изисква масиран отговор за осигуряване на възстановяване, каза в четвъртък шефката на МВФ Кристалина Георгиева.

Тя предупреди, че "глобалният растеж ще се превърне рязко отрицателен през 2020 г.", като 170 от 180-те членове на Международния валутен фонд ще изпитват спад на доходите на глава от населението.

"Всъщност ние предвиждаме най-лошия икономически спад след Голямата депресия", каза Георгиева в реч, която предхожда пролетните срещи на МВФ и Световната банка през следващата седмица, които ще се проведат виртуално поради ограниченията, наложени заради COVID-19.

Още по темата

Дори и в най-добрия случай МВФ очаква само "частично възстановяване" през следващата година, като се предположи, че вирусът отшуми по-късно тази година, което да позволи на нормалния бизнес да се възобнови, тъй като блокирането, наложено за ограничаване на разпространението на вируса, се премахва.

Но "може да се влоши" и "има огромна несигурност около прогнозите" и продължителността на пандемията.

Държавите вече са предприели стъпки на обща стойност 8 трилиона долара, но Георгиева призова правителствата да направят повече, за да осигурят "спасителни линии" за бизнеса и домакинствата, за да се "избегне стрес на икономиката, който би затруднил възстановяването много повече".

Във вторник МВФ ще публикува Световната икономическа перспектива с мрачни прогнози за своите членове за тази и следващата година. През януари МВФ прогнозира растеж в световен мащаб от 3,3% през тази година и 3,4% през 2021 г. Но това беше различен свят.

"Мрачните перспективи се прилагат както за напредналите, така и за развиващите се икономики. Тази криза не знае граници. Всички са засегнати", каза Георгиева.

Тя отбеляза, че около 100 милиарда долара инвестиции вече са избягали от развиващите се пазари – повече от три пъти повече от изтеглянето на капитали, наблюдавано при световната финансова криза през 2008 г.


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
vlaka ot sofia za eritrea i kongo v kolko chasa tragva?
103
0
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Скрийте го това плашило вече,два дена му се нагледахме.
102
0
 
9
 
! Отговори
The Ghost преди 3 години
Развържи кесията на МВФ, на дърта кукумявка... Не мънкай каквакриза идва
101
1
 
7
 
! Отговори
АfD Германия преди 3 години
Ей хора, не разбирате ли, че Георгиева иска да внесе ПАНИКА. Само хора изпитващи страх се подчиняват на всякакви ограничаващи свободите им мерки и са пионки в ръцете на управляващите.
100
2
 
2
 
! Отговори
Ач преди 3 години
До Анонимен?%*?(*)(*)+)(?$?*(*)((В Африка без белия човек ще си живеят както преди в хармония с природата здрави и свободни без злото на желанието за живот като в "Бързи и яростни" "
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Kak ste jiveiat horata v Kenia i Namibia?
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Oooo, gorkite afrikanski hora...
97
2
 
1
 
! Отговори
Дарвин философ преди 3 години
До не философЧупи гипса малко.Преди 30 години,за да имаш камера,диктофон, предавател,телефон,връзка със Света,фотоапарат,проявител,ленти итнт ти трябваха един ТИР устройства и джаджи сега ги носиш с два пръста и са по ефективни-Смартфона ти....
96
1
 
6
 
! Отговори
Хохо преди 3 години
Тази кукла на конци няма ли да спре да плямпа все едни и същи мантри и да всява паника сред хората? от един грип направиха цяла истерия, сега пострадалите ще са много повече
95
4
 
3
 
! Отговори
brazil4o преди 3 години
в бразилия е животът - слънце, мулатки, кашаса. песни и танци до зори. вечен карнавал. западналия свят да взема пример от бразилия.
94
1
 
7
 
! Отговори
681 преди 3 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ Кризите при капитализма са необходими и винаги периодично задължителни! ,за да се рестартира капитала а причините могат да бъдат всякакви -Космоса,звездите,маймуните червеите ,топлото време и т.н.
93
0
 
4
 
! Отговори
не философ преди 3 години
До Дарвин философ теорията ти е грешна ,защото високите ти технологии буз природни ресурси са едно НИЩО!Всеки ден не слагаш на масата лаптопи компютри и мишки да ядеш нали! Високите ти технологии нищо не струват,защото те трябва да подобрят ТРУДА НА ХОРАТА ,ЗА ДА ПРОИЗВЕДАТ МАТЕРИАЛНИ НЕЩА!Светът е първо материален набий си го в главата а после духовен!
92
0
 
11
 
! Отговори
Третия конник преди 3 години
За съжеление под икономически разтеж тия разбират : добив на въглища и нефт,изсичане на вековни гори,открити рудници и добив с киселини и арсен,нови токсични заводи с деца-работници, и тнт....
91
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще идва като така го направиха някой мал-оумни политици и платени докторчета, които създават паника на лесноманиполируем народ.....всичко е пресилено, това е нормален грип, не по-опасен от другите
90
2
 
6
 
! Отговори
Дарвин философ преди 3 години
Индия,Африка,Бразилия и Китай са най-смъртоносни за Планетата да се преостанови търговията с тях ако не престанат да се плодят с милярди ,да използват 90% въглища за енергия,да изсичат масово горите и да тровят реките!С високите технологии и работизацията не ни трябва евтина работна ръка.Да не се изнасят производства към подобни унищожители на Земята!
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ще стане в бизките няколко години:Яка инфлация, високи лихви, Тръмп ще види втори мандат през крив макарон, златото и биткойна ще хвръкнат до небето. Тегави времена за тия с ефтините ипотечни кредити.
88
0
 
13
 
! Отговори
Високи технологии преди 3 години
Икономически разтеж с въглища ,нефт и сеч на гори и масово плодене като в Африка и Индия не е разтеж ,а деградация и сигурен апокалипсис-колапс на екосистемата!Полша,Китай,Индия и др. са на 80% въглища.Бразилия е на масов сеч на дробовете на планетата Амазонската джунгла и превръщането и в плантация за захарна тръстика,рапица и др все смъртоносни за Планетата токсични полета от пестециди и тнт....Време е за Рестарт!
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти си наш човек,а Бойко е твой човек,затова ще помогнеш.Безвъзмездно.Нали?
86
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази ми е антипатична личност отвсякъде ! Вещица,вапмир...каквото се сетите е малко.
85
0
 
16
 
! Отговори
БЕЗРАБОТЕН преди 3 години
На тая колко и е заплатата?Моята засега е НУЛА.Как да и вярвам?Тя ли ще купи хляб на детето ми?

Спонсорирани публикации