Как един ветеринар спаси Фарьорските острови от COVID-19?

Той още през януари предупреждава властите за вируса от Китай
9 апр 2020 21:30, Нели Христова
27
Как един ветеринар спаси Фарьорските острови от COVID-19?
Снимка: Flickr

На Фарьорските острови няма нито един загинал от COVID-19, а за тази положителна статистика помага млад ветеринар, който преобразува своята ветеринарна лаборатория в такава, за тестване на човешки проби.

Но това не са единствените положителни новини от островите - благодарение на ветеринаря е тествана голяма част от населението им, като това нарежда малката страна сред първите в света. А от всички, дали положителна проба за коронавируса - само един се лекува в болница.

Фарьорските острови, заедно с Грузия и Лихтенщайн, са единствените, на които няма регистриран смъртен случай. А това доведе и до разхлабване на мерките - в сряда министър-председателят на страната Баррур Штайг Нилсен обяви, че от 20 април детските градини, детските ясли и ранните часове в началните училища ще отворят отново. Учениците през последната година на средното училище също ще се завърнат в клас. Спортът също ще се завърне, ала без зрители.

Целият този успех се дължи главно на един мъж - Дебес Кристиансен, ръководител на отдел в Националната референтна лаборатория по рибни и животински болести в столицата Торшавн. Още през януари той предупреждава правителството за самоуправляващата се страна в територията на Кралство Дания, че трябва да се подготви за опасен вирус, идващ от Китай.

Той адаптира своята лаборатория, която главно тества сьомга за вирусни инфекции, така че в нея да могат да бъдат тествани и хора. На Фарьорските острови масовото тестване не е новост - там постоянно се правят тестове за вирус именно у вкусната риба, тъй като през 2001 г. избухва епидемия от анемия при сьомгата, която почти унищожава вида. А той е важен за рибарите, тъй като 90% от износа на архипелага зависи именно от рибата и най-вече - сьомгата. 

10% от всички 61 хил. души, които живеят на Фарьорските острови, са били тествани. 4 доктори успяват да намерят всички контактни лица на 184-те заразени души и да ги поставят под карантина. От тези, които са се разболяли, 131 са се излекували.

Ала Дебес Кристиансен е скромен - той твърди, че не е било трудно да преобразува лабораторията си. Но той е герой, тъй като друга лаборатория на острова няма, а ако пробите трябва да се изпращат в Дания, диагностицирането на пациентите би отнело дни.

"Всъщност, беше лесно. Единственото, което промених, са част от съставките. В нормални условия те са специално за вируси и бактерии при рибата, а сега са такива, специфични за коронавируса", обяснява той пред The Guardian.

Лабораторията му може да поеме до 1000 теста на ден, а последната група, която изследва, е изцяло негативна за COVID-19.

"Няма голямо разпространение на вируса на Фарьорските острови. Всички говорят за онези черни статистики (от пациентите, които сега проявяват симптоми), но ние сме тествали над 10% от населението, така че не мисля, че имаме толкова много хора, които се разнасят вируса без симптоми", казва Кристиансен.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че не са взели тиквата за пример.
22
0
 
3
 
! Отговори
нЕкой сметки преди 1 месец
Нека да се поразсъждава малко при тая цифра 1000 на ден. Това е чисто математически по под минута и половина на човек. За да те пипнат трябва ръкавици да сменя доктора след всеки тестван, защото иначе е потенциален преносител за всеки следващ. И подобно тестване 24 часа през денонощието е само теоретично. Като се четат подобни новини е хубаво и да се разсъждава, а не да се приема написаното както го правят някои пенсии - ами така пише у вестника. Или - чух по радиото и т.н.
21
1
 
5
 
! Отговори
Loszho преди 1 месец
При условие, че повече от 50% от заразените са в София, защо градът не е 100% затворен!
20
3
 
1
 
! Отговори
САШЕТО преди 1 месец
АЛООООО ? МАНГРЪЧО ,ко праим ся ?
19
4
 
7
 
! Отговори
До Анонимника 18 преди 1 месец
Ех анонимнико прокажен , винаги ще си останеш анонимник , и когато се гътнеш няма да липсваш на никого .....и без това никой не те познава ! И спокойно можеш да се хвърлиш от много високо , и да сложиш край на скапания , и никому ненужен живот , на гнусен трол като тебе
18
24
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един човек прави ...............до 1000 теста на ден?!?!

А в Ганюво 100 докторя правят 200 теста.......ХА-ХА-ХА
Българите са най-мързеливият народ на земята.
И като повтарям че получавате точно толкова колкото ЗАСЛУЖАВАТЕ вие ми цъкате минуси.
Жалка сбирщина от мързеливи и завистливи провинциалисти, това са българите.
17
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1000 теста на ден?! Във ветеринарна лаборатория на г*за на географията?! А тук?!
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Капаците на изследване 1000 на ден при 60к+ население. Това при нас би означавало нещо от рода на 100 000 теста дневно!
15
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
12 ти прав си, но и не са си присвоили 4 милиарда евросубсидии за година и сега да риват че нямали пари за лечение и мед сестрите били терористи щото нещяли да работят за 20 стотинки нощен труд
14
2
 
7
 
! Отговори
dsadsa преди 1 месец
Торшавн.....БОЖЕ, ПРИБЕРИ ГИ.....ТОРСХАУН, неграмотници....
13
2
 
12
 
! Отговори
Цецо Мен преди 1 месец
В Лихтенщайн и Грузия има смъртни случаи. Проверявайте си инфото.
12
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е , 60000 души , като използва системата 1 тест за семейство..не е невъзможно но това е островче, като го затворят само риба има наоколо. . И не е страна ,а част от страна .
Та хайде да не сравняваме компоти с компютри и да не го обръщаме на политика, че ми писна от недосмислени коментари
11
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние пък си имаме пожарникар, който не може да гаси пожари и затова е станал премиер.
10
22
 
31
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 месец
Лидерите там са други, не са като нашия плешив самозван генерал професор, който трябва да бъде осъден от Военен Трибунал за своята Измяна към Отечеството ни!
9
6
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На някакъв остров с 60 000 население и 1 лаборатория правят по 1000 теста на ден, а тук мрънкят, срамота. В бaнанова република ни превърнаха.
8
3
 
36
 
! Отговори
Аха преди 1 месец
Няма начин да няма начин! Само, че алчността надделява над здравия разум. Докато не се гътне някое световно величие обикновените хора кучета ще ги ядат!
7
1
 
63
 
! Отговори
Ivo преди 1 месец
Ха, ако такъв ентусиаст се пръкне в Бг, ще го налазят десетките държавни агенции, ще му затворят работата, ще му вземат парите и пратят в затвора. И поакалате се фб аудитория ще аплодира!
6
1
 
37
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Все пак говорим за 60 000 население и остров, т.е. всички които влизат в страната могат да бъдат карантинирани поради липсата на сухопътна граница. И въпреки това е похвално, особено това, че нямат нито един починал поради ранната диагностика и карантиниране на заразените.
5
4
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въппроса е защо колективно цяла Европа и САЩ си затвориха очите за опасността? Алчност. Това беше НАЙ-ГОЛЯМОТО престъпление спрямо гражданите в 21 век. Задминаха и прoстотията с бежанците.
4
6
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Некъв ветеринар на некъв остров можел да тества по 1000 души на ден, а България с целия Щаб и ресурс по 300

Спонсорирани публикации