Моят луд, шарен мексикански бал

Младите мексиканки посрещат женствеността с лъскави лимузини
23 мар 2015 17:37,
13

Снимка: Reuters

Според латиноамериканските традиции, 15-ят рожден ден е по-специален за младите момичета.

С екстравагантни партита, лъскави лимузини и пищни цветни рокли младите жени осъществяват своя преход към женствеността, пише в. "Дейли мейл".

София навършва 15 и е само един от многото тийнейджъри, които празнуват пищно своя най-личен празник. В Монтерей, Мексико тя празнува своето пълнолетие или както я наричат своята "Quinceanera".

За бляскавото събитие родителите й са наели не една, а няколко супер лимузини за нея и всичките й гости.

За празника родителите харчат огромни суми, за да гарантират, че техните любими тийнейджъри ще запомнят най-важния си ден.

Но не само родителите плащат. Роднините също са призовани да спонсорират празника, като купуват например тортата или плащат музиката.

Тортата е голяма и атрактивна.

Наема се дори хореограф, за да е сигурна девойката, че ще бъде перфектна по време на танците.

Латиноамериканските общности в САЩ вземат Quinceanera също толкова насериозно. Те обаче предпочитат да пресъздадат своя любима героиня от Дисни например. След филма „Замръзналото кралство“ хиляди млади момичета са решили да бъдат Елза на своя бал.

Според фолклора, в месеците преди да навърши 15, дъщерята се подготвя за предстоящия брак, като се учи да готви, да тъче и да гледа деца.

Смята се, че корените на Quinceanera са още от древната култура на ацтеките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
juan преди 9 години
Аз живея в Мексико от около 10 години и така е! 15 годишнината е голямо нещо, харчат се много пари. Тук обаче има основно два типа празненства. Първият на хора с пари но неуки и без много усет за естетично и красиво и втори тип на високо образовани и с изтънчен вкус хора. За съжаление основно се показва по света първия тип. С много цветове и диви фиести...Между другото Мексико далеч не е страната която те убиват заради часовник или ти подаряват пластична операция на носа.
7
0
 
3
 
! Отговори
Вместо да се направи преди 9 години
нещо, което да осъвремени обичаят "Лазарки" или да го замени с подходящо тържество, у нас като символично "замомяване" се счита абитуриентският бал.Това обаче не е много логично, защото не всяка девойка става абитуриентка и освен това, момичетата се замомяват още преди да завършат средно образование. Не е логично до 19 г. да бъде третирана като малко дете.Днес се правят някакви опити за налагане на ежегоден Виенски бал, който да започва с "Валс на дебютантките", но и това е социално ограничено
6
0
 
5
 
! Отговори
Всеки народ има преди 9 години
традиционни обичаи, посредством които се отбелязва преходът от детската възраст към категорията на момите за омъжване. У нас това е бил обичаят "Лазарки", изпълняван на Лазарова събота. На следващия ден след Лазаровден е Цветница, тогава "новите моми" за първи път се хващали на празничното хоро на мегдана, облечени в момински премени и оттогава вече можело да ходят по седенки и да бъдат задиряни от ергените.Днес повечето народи осъвременяват този обичай. У нас това не се случи.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам за носа, но тия определено имат нужда от липосукция. В държава, в която могат да те застрелят на пътя, за часовник, това е излишен разход на пари.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди може би 20-ина години прочетох в някаква статия, посветена на пластичната хирургия, че в Мексико вече било станало традиция, за 15-ия си рожден ден девойчетата да получават като подарък от родителите си пластична операция на носа - идеални нослета се срещали все по често по лицата на младите мексиканки.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нашенска ***.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бетер турска "работа"
1
1
 
19
 
! Отговори
Roro преди 9 години
Браво. Много са прости.